Przemyt papierosów do Niemiec

• Autor wątku Autor wątku layahha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

layahha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich :) ,
Mam pytanie, kilka miesięcy temu zatrzymano mojego męża w Niemczech na przemycie papierosów, zawieziono go na jakąś bazę która była pusta praktycznie zero pracowników,tylko Zoole którzy go złapali.Po jakimś czasie przywieźli tłumacza i przyjechali jacyś inni funkcjonariusze, wypytywali gdzie mieszka, skąd mam papierosy i takie tam, skserowali jego kartę bankomatową i wypuścili. Oprócz papierosów nie zatrzymali nic innego(ani samochodu ani telefonu ani nic innego).
Po jakimś miesiącu otrzymaliśmy pismo z kwotą do zapłaty (akcyzą i opłatą od wwozu towarów na teren Niemiec - ponad 15. tys.euro) odwołaliśmy się od tej decyzji (mieliśmy na to miesiąc ) niestety nie otrzymaliśmy żadnej odpowiedzi.
Wczoraj mój mąż otrzymał kolejne dokumenty z Niemiec, tym razem jest to " Akt Oskarżenia Prokuratury w Cottbus".
Moje pytanie dotyczy co może grozić mojemu mężowi??? Ile może mu grozić lat za przemyt z Polski do Niemiec 500 kartonów ???
Na akcie oskarżenia jest tylko napisane że "Papierosy są obciążone od wwozu oraz akcyza na łączną kwotę 15.524.53 Euro".
Czy może tylko tą kwotę Niemiecki Sąd będzie chciał ściągnąć z mojego męża??? z góry dziękuję za odpowiedz.

Nie jasna jest ta ilość papierosów; "500 kartonów"??? W akcie oskarżenia na pewno podana jest ilość w sztukach papierosów. Napisz, jaką ilość papierosów podano w akcie oskarżenia wzgl. w decyzji o wymierzeniu podatków. Wyjaśniam, że postępowanie karne, czyli doręczenie aktu oskarżenia (Anklageschrift) oraz rozprawa przed sądem, do której dojdzie, skoro doręczony został już akt oskarżenia, nie ma formalnie nic wspólnego z naliczeniem podatków (Einfuhrumsatzsteuer itd.) przez właściwy Zollamt (niem. urząd celny) lub Finanzamt (niem. urząd skarbowy), który naliczył te kwotę 15.524,53 Euro. Sąd wymierza karę, w tym możliwa jest także kara grzywny, niezależnie od obciążeń celno-podatkowych, o których wymiarze decyzję Twój mąż już otrzymał. Jeśli chodzi o prognozowanie kary, jaka czeka go na rozprawie, to oprócz konkretnej ilości tych papierosów, napisz także, czy mąż był już w Niemczech karany.

Witam erkorda

Właśnie dokładnie przeczytałam dokumenty z Niemiec (wcześniej troszkę zawyżyłam ilość papierosów) dokładnie było ich - 80.800 sztuk. Mój mąż nigdy nie był karany w Niemczech, nawet nigdy nie dostał u nich żadnego mandatu (a czy to wszystko jest brane pod uwaga przez Sąd ). Wiem że zadaję może się wydawać dość głupie pytania, ale ja naprawdę się na tym nie znam, tym bardziej że jest to pierwszy raz mojego męża kiedy ma problem z prawem (on nigdy nie miał problemów ani w Polsce ani w Niemczech). Czy można tą grzywnę zamienić na inna karę na przykład zakaz wjazdu do Niemiec lub coś innego ?

Przepisem, wg. którego sąd wymierza karę, jest przepis § 370 AO (AO=Abgabenordnung=niem. ordynacja podatkowa), który przewiduje karę do 5 lat pozbawienia wolności albo karę grzywny. Ponieważ Twój mąż nie był jeszcze karany, w rachubę wchodzi kara pozbawienia wolności w zawieszeniu albo kara grzywny. W jakiej wysokości? To trudno powiedzieć. Z ostrzejszą karą należy się liczyć, jeśli te papierosy (80.800 sztuk) były szmuglowane z jakiegoś kraju spoza Unii; np. z Rosji albo Ukrainy, a następnie przewożone do Niemiec. Jeśli te papierosy zostały zakupione legalnie w Polsce, to kara będzie łagodniejsza. Oczywiście, bardzo duże znaczenie ma także, czy mąż działał w ramach jakiejś większej i zorganizowanej grupy, czy też w "pojedynkę, samotnie" i na własną rękę. Mąż powinien jeszcze przed rozprawą, po zapoznaniu się z aktem oskarżenia, napisać do sądu swoje wyjaśnienie dot. okoliczności jego czynu, tzn. motywy, jego sytuacja itd. Sędziowie to czytają przed rozprawą i mają jakiś obraz człowieka, zanim go zobaczą na rozprawie. Dobrze byłoby zasygnalizować sędziemu w tym piśmie bezwarunkowe przyznanie się do popełnienia czynu, co umożliwi sędziemu rezygnację z przeprowadzenia postępowania dowodoweg; wzywania tych policjantów itp. To zawsze powoduje łagodniejsze potraktowanie oskarżonego. Myślę, że w najgorszym przypadku sprawa ta skończy się karą pozbawienia wolności ok. 6 mies. w zawieszeniu albo karą grzywny w wys. ok. 90 stawek dziennych (stawka dzienna to miesięczny dochód podzielony przez 30 dni). Niestety, sąd nie ma możliwości orzekania jakiejś kary, która nie jest przewidziana przez § 370 AO (niem. ordynacja podatkowa), tj. zakaz wjazdu itp.; może orzec tylko karę pozbawienia wolności albo karę grzywny.

Ostatnia edycja:
Mam jeszcze jedno pytanie; jak powinnam 'skonstruować' to pismo do sądu??? (niestety nie mam pojęcia jak się do tego mam zabrać) i czy pismo musi być w języku niemieckim czy może być po polsku??? (akt oskarżenia mąż otrzymał w dwóch językach).My jak pisaliśmy odwołanie do Zool to pisaliśmy także w dwóch językach (niestety niemiecki nie jest moją silną stroną choć w liceum się go uczyłam).
Czy jak opisze naszą sytuację materialną, a w tej chwili jest bardzo słaba, ponieważ mój mąż nie pracuje bo miał wypadek w pracy (teraz chodzi na fizjoterapie i nie wiemy co dalej będzie) to sąd bierze to pod uwagę?
Niestety papierosy były z Ukrainy lub Litwy nie jestem w 100% pewna :(
Jeśli chodzi o pytanie czy mój mąż działał w jakiejś 'zorganizowaniej grupie' - to nie działał, , on przewoził te papierosy na własną rękę chciał sobie tak dorobić - to sobie dorobił problemów tylko.

Jeszcze jedno jeśli sąd stwierdzi że mąż nie jest wypłacalny, to wtedy na pewno czeka go kra pozbawieni wolności ??? Jeśli tak to jak to jest?
Sąd Niemiecki skaże takiego delikwenta na więzienie i co dalej, on sam ma się tam zgłosić do więzienia, czy jak to wygląda ??? Jak widać mąż nie ma szczęścia więc boję się że w sądzie też tak będzie i jeszcze go zamkną :(

Trudną sytuację materialną i ogólną sytuację rodzinną sąd na pewno weźmie pod uwagę jako okoliczność łagodzącą, tym bardziej, że mąż nie był jeszcze nigdy karany. To pismo powinno zawierać:

1. Krótkie i bezwarunkowe przyznanie się do popełnienia tego czynu.
2. Jasne i wolne od przesady wyjaśnienie motywów, którymi się kierował (np. pilna potrzeba pieniądzy z braku innych możliwości; to wprawdzie nie jest żadnym usprawiedliwieniem, ale sygnalizuje sądowi, że chodziło o sytuację wyjątkową, czyli szmugiel nie jest normalnym zarobkowym zajęciem męża).
3. Krótki ale dokładny opis sytuacji rodzinnej: dzieci ich wiek, praca lub zajęcie małżonka, wykształcenie, źródła dochodów i miesięczny dochód rodziny.
3. Zapewnienie, że był to czyn jednorazowy, popełniony desperacko i że się nie powtórzy.

Lepiej byłoby, żeby to pismo było napisane po niemiecku, aby sędzia mógł je przeczytać przed rozprawą bez tłumacza; inaczej będzie musiał zlecić przetłumaczenie tłumaczowi i powstaną dodatkowe koszty (ok. 100,- Euro), którymi wraz z innymi kosztami postępowania sąd obciąży męża. Acha, i jeszcze jedno proszę napisać w tym piśmie na początku, a mianowicie, że mąż potrzebuje na rozprawie tłumacza. Wprawdzie sąd powinien zauważyć to na podstawie akt policyjnych, ale na wszelki wypadek warto sądowi to przypomnieć, bo może się zdarzyć, że nie wezwą na rozprawę tłumacza, i sędzia będzie musiał przezłożyć rozprawę, bo nie znajdzie na prędce tłumacza.

A teraz krótko do tego ostatniego pytania: Jeśli mąż zostanie skazany na karę pozbawienia wolności w zawieszeniu, to sąd może "odwiesić", czyli zarządzić wykonanie zawieszonej kary tylko wówczas, jeśli zajdą ku temu powody; np. popełnienie jakiegoś następnego czynu karalnego w okresie zawieszenia lub np. niewykonanie jakiegoś obowiązku, z którym wiązało się warunkowe zawieszenie wykonania kary.
Natomiast w przypadku skazania na karę grzywny, która zawsze wymierzana jest w pewnej ilości stawek dziennych; np. 90 stawek dziennych, sąd zamienia karę grzywny na karę pozbawienia wolności w ilości dni odpowiadającej ilości stawek dziennych grzywny; czyli w tym wyżej podanym przykładzie na 90 dni więzienia.

Ostatnia edycja:
Witam,moze ktos pomoże ,szukam polskiego adwokata przy granicy z niemcami który zna prawo niemieckie karno-skarbowe .podatki cło.Wysłali mi do polskiego komornika o sciagalnosc zaleglosci za przemyt papierosów ...a mi potrzeba mecenasa który zawarłby ugode za anuluja mi odsetki a ja spłacę kwote głowna ,za pomoc w namiarach mecenasa dziekuje tajlandia38@wp.pl

Powrót