Przemyt papierosów.

• Autor wątku Autor wątku danatella1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

danatella1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
przemyt papierososow

Zlapali mnie na przemycie papierosow,144sztangi.Dowalili mi na pocztek podatek 4000tys ,czekam obecnie na kare z sadu.Chcialabym sie odwolywac ,ale niewiem od czego zaczac,prosze o rade.

Pracuje w firmie transportowej, której jestem kierowca. Jakiś rok temu jedna z firm zlecających transport towaru okazała się być fikcyjna, a towar okazał się papierosami. Jako kierowca nie mam prawa zaglądać do ładunku, który wiozę jedynie mogę sprawdzić czy towar jest zgodny z opisem na dokumencie CMR-, który był dobrze spreparowany i nie wzbudzał żadnych podejrzeń. Na granicy rentgen znalazł, co miał znalesc i zaczęła się droga przez mękę. Zostałem oskarżony o przemyt, a sprawa trafiła do sadu w Niemczech. Nie rozumiem, czemu ja, jako kierowca mam za to odpowiadać a nie np. moja firma, do której należy samochód! Niemiecki prawnik pomógł mi jedynie wybronić się w sprawie karnej gdzie śledztwo z braków dowodów zostało umorzone a ja uniewinniony. Myślałem ze to koniec, lecz po wjechaniu do Niemiec ( a musze dodać ze, jako kierowca, od kiedy to się rozpoczęło jestem średnio w D, co tydzień i równie często miałem kontrole przez policje lup Zoll i nie było żadnych problemów) okazało się ze w komputerze figuruje, jako dłużnik na astronomiczna kwotę 37000e za nieuiszczenie podatku za próbę w wozu do D papierosów. Więc Zoll skonfiskowała mi wszystkie pieniądze, jakie przy sobie posiadałem na dalsza podroż. Nie bardzo wiem, co z tym teraz zrobić wiec proszę o wszelkie sugestie.

Załóż sprawę sądowa firmie która zleciła przewóz towaru skoro jesteś niewinny

Firma była fikcyjna. juz nastepnego dnia nie bylo po niej sladu.

Moze Pan sprobowac zlozyc wniosek o umorzenie podatku (np. art 239 kodeksu celnego). Pozdrawiam

Przemyt Papierosów

Witam latem ubiegłego roku moj narzeczony został złapany na granicy za przemyt papierosów. Nie robił tego świadomie - dopiero w czasie kontroli okazało sie ze w samochodzie ( nie jego ale nim jechał) były ukryte papierosy . Moj narzeczony po konsultacji z swoim szefem ( ktory prosił go by sie przynał , i wział na sibie grzywne - bo szef mial w zawiasach - poiedzial tez ze da mu pieniadze na ta grzywne) moj narzeczony przynal sie dostał ok. 4.500 tys. euro kary. Po 2 tyg .. szef dostał zawału i zmarł , moj narzeczony został na lodzie - w miedzy czasie przychodziły pisma z niemiec z wezwaniem do zapłaty - dziś przyszło pismo z sadu rejonowego w niemczech z nakazem karnym ( nie za bardzo wiem o co w tym pismie chodzi ale wyglada jak akt oskarzenia. i teraz moje pytania :

1. co grozi mojemu narzeczonemu ?
2. czy jest mozliwosc ze niemcy siada mu na konto w polsce firmowe ? w celu wyegzekwowania grzwyny ?
3. co sie stanie przy przekraczaniu granicy( zamkna go? )
4. czy zmieniło sie cos po wstapieniu do strefy schengen?
5. czy mozna napisac odwołanie badz rozłozenie na raty kary - jesli jest juz na takim etapie postepowania?
6. czy odowłanie musi byc przetłumaczone na jezyk niemiecki ? przez tłumacza przysiegłego ?

p.s dodam ze jeszcze na poczatku tego roku narzeczony był kontrolowany w niemczech przy rutynowej kontroli i nie zatrzymali go - zyczyli miłej drogi. Ale teraz to pismo z sadu które przyszlo ....

co nalezy robic ? nie posiadamy aktualnie kwoty rzedu 4,500 tys euro ...

Re: Przemyt Papierosów

[cytat:evy02fr2]
3. co sie stanie przy przekraczaniu granicy( zamkna go? )
5. czy mozna napisac odwołanie badz rozłozenie na raty kary - jesli jest juz na takim etapie postepowania?
6. czy odowłanie musi byc przetłumaczone na jezyk niemiecki ? przez tłumacza przysiegłego ?
p.s dodam ze jeszcze na poczatku tego roku narzeczony był kontrolowany w niemczech przy rutynowej kontroli i nie zatrzymali go - zyczyli miłej drogi. Ale teraz to pismo z sadu które przyszlo .... [/cytat:evy02fr2]
.Po wyroku gdy nie wpłaci na Terenie Niemiec będzie zatrzymany do odsiadki grzywny.
5.Może pisać odwołanie i rozłożenie na raty.
6.Jeżeli umie po niemiecku może sam napisać
Przy następnej kontroli już tak łatwo nie będzie abyś nie musiała go odwiedzać w Niemczech.

Jak to jest, jeśli posiadam dług wobec państwa i mam mieszkanie, które chce sprzedać to czy ktoś może taki akt sprzedaży anulować lub roszczyc prawa do tego mieszkania??

Witam.
Wiem ze na temat przemytu papierosow jest juz troche wiadomosci, jednak moja sprawa wyglada nieco inaczej.Kuzyn wyslal mi 400 sztuk papierosow(2 sztangi), za posrednictwem poczty, w paczce.Paczka oczywisicie nie doszla, a ja dostalem list ze zostala zatrzymana przez sluzby celne w Dreznie, towar zatrzymano i beda podejmowane dalsze kroki prawne-mniej wiecej tak to brzmi. Czy grozi mi postepowanie karno-skarbowe??czy powinieniem zadzwonic do nich, i powiedziec ze zadnej paczki nie oczekiwalem? Czy jakies pismo wystosowac ? Chcialbym tez wiedziec czy grozi cos nadawcy paczki,jesli powiem na przyklad ze nie wiedzialem nic na temat paczki?

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Cytat

Przepisy celne

Do Niemiec można wwieźć na użytek własny do: 10 l spirytusu, 20 l wyrobów spirytusowych (np. likier, sherry, porto), 90 l wina (w tym tylko 60 l wina musującego), 110 l piwa i do 800 szt. papierosów.

Kontrola celna (a także kontrola Policji Federalnej, dawniej Straży Granicznej) może być prowadzona na całym terytorium RFN. MSZ zaleca posiadanie dowodów zakupu na przedmioty wywożone z Niemiec. Sprzęt strzelecki typu Paintball jest traktowany w Niemczech jak broń.

alek18 napisał:
okazało się ze w komputerze figuruje, jako dłużnik na astronomiczna kwotę 37000e za nieuiszczenie podatku za próbę w wozu do D papierosów. Więc Zoll skonfiskowała mi wszystkie pieniądze, jakie przy sobie posiadałem na dalsza podroż. Nie bardzo wiem, co z tym teraz zrobić wiec proszę o wszelkie sugestie.

W komputerze ?! okay ale tam chodzi o ta sprawe ktora opisales tak.. czy bylo cos wczesniej?

jezeli to jest ta poprzednia sprawa gdzie dostales "Freispruch aus mangel an beweisen oder verfahrenseinstellung" to nie masz sie o co badz.

wtedy to poprostu pomylka i mozesz jescze pienadze za to wyciagnac ze ci zabrali twoja kase+ ta kase ktora tobie zabrali odzyskac.

potrzebne do tego jest wniosek od polskiego adwokata w ktorym opisujesz ta sytuacjie...

ten list musi byc przetlumaczony przes tlumacza .i orginal jako i tlumaczenie
wyslane do "zuständige zollbehörde" (zalezy od tym gdzie cie zhaltowali (kelbaskowo np.)

wtedy oni to uregoluja..

moze to troche trwac ale odzyskasz hajs

iwonaw0108 napisał:
Witam.
Wiem ze na temat przemytu papierosow jest juz troche wiadomosci, jednak moja sprawa wyglada nieco inaczej.Kuzyn wyslal mi 400 sztuk papierosow(2 sztangi), za posrednictwem poczty, w paczce.Paczka oczywisicie nie doszla, a ja dostalem list ze zostala zatrzymana przez sluzby celne w Dreznie, towar zatrzymano i beda podejmowane dalsze kroki prawne-mniej wiecej tak to brzmi. Czy grozi mi postepowanie karno-skarbowe??czy powinieniem zadzwonic do nich, i powiedziec ze zadnej paczki nie oczekiwalem? Czy jakies pismo wystosowac ? Chcialbym tez wiedziec czy grozi cos nadawcy paczki,jesli powiem na przyklad ze nie wiedzialem nic na temat paczki?

Z gory dziekuje za odpowiedz.

nie masz sie co badz... powiedz ze sobie innego glupiego maja szukac.. i ze mozesz tez byle kogo o niewiem co oskarzyc..

nic sie tobie nie stalo..i nie bedzie stac.. brak dowodow

marian1 napisał:
Cytat

Przepisy celne
Sprzęt strzelecki typu Paintball jest traktowany w Niemczech jak broń.

Nie PRAWDA !!! niestety.. od 18 lat dozwolone.. prawa na broni sa w niemiec bardziej lajtowe niz tutaj.

witam, mam pytanie w 2001 r z biedy przemycilem 50 sztang papierosow , na granicy zlapala mnie zool , skonfiskowali fajki a mnie puscili , potem przyslali pismo i kare 1000 marek, nie zaplacilem .pytanie czy jest przedawnienie , czy moge pojechac do niemiec-dzieki za odp.

ladyattena napisał:
witam, mam pytanie w 2001 r z biedy przemycilem 50 sztang papierosow , na granicy zlapala mnie zool , skonfiskowali fajki a mnie puscili , potem przyslali pismo i kare 1000 marek, nie zaplacilem .pytanie czy jest przedawnienie , czy moge pojechac do niemiec-dzieki za odp.

Zależy jaka to była dokładnie kara.

Pozdrawiam,
Piotr Kozłowski
http://www.ra-kozlowski.com

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Przemyt papierosów- Austria

Witam,

Jakiś czas temat znajomy został złapany na przemycie sporej ilości papierosów.Dostał zarzut podejrzenia o zamierzone paserstwo podatkowe oraz fałszowanie dokumentów (tablice rejestracyjne). Otrzymał karę grzywny na ponad 80 tyś. euro!!! jednak Sąd przewidział zastępczą karę pozbawienia wolności do 3 miesięcy.

Za kilka miesięcy odbywa się sprawa -stąd pytanie czy jest szansa aby w zamian zapadł wyrok w zawieszeniu np.z ewentualnym zakazem wjazdu na teren Austrii, biorąc pod uwagę fakt,że jego narzeczona jest w ciąży i musi jej zapewnić środki na życie.

Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.

Witam, mam firme transportową, jeżdze busami do Anglii, 31.08. 2012 roku na Niemieckiej granicy zabrano mi 2200 szt papierosów. Po kilku miesiącach przyszedł mi mandat za to - 340 euro. Zapłaciłem go dokładnie 16.05.2013r. Mam nawet potwierdzenie wpłaty. Jednak trzy i dwa dni temu przyszły mi listy z niemiec ( dwa takiej samej treści). Pisze tam ze ze względu na nieuregulowanie mandatu jest na mnie nałożona kolejna kara ...ok 250 euro, oraz ze bedzie sprawa w sądzie i grozi mi kara ozbawienia wolności. (Listy mają date nadania 14.01.2014) , przejezdzam przez niemiecka granice co tydzien, jutro również wyjeżdzam do Anglii z obawą czy nie zatrzymają mnie na granicy. Wezme ze sobą potwierdzenie wpłaty, jednak nie sądze ze to pomoże. Ja po niemiecku ani słowa a z celnikami inaczej nie mozna sie porozumiec, wiec w razie zatrzymania nie bede miał mozliwości cokolwiek tłumaczyc. Co mam robic, do kogo sie zwrócic z tą sprawą. Swoje zapłaciłem , nie zamierzam jeszcze raz tego płacic ani tym bardziej odbyc kary w Niemieckim więzieniu. Bardzo prosze o pomoc. Wszelkie wskazówki sa ważne. Pozdrawiam.

co grozi za przemyt 3200sztuk papierosow granica ruska i czy mozna zamienic na godziny protokul ze sprawy

WITAM,JAKIES 3 MIESIACE TEMU NA GRANICY POLSKO NIEMIECKIEJ ZLAPALI MOJEGO CHLOPAKA ZA PRZEMYT PAPIEROSOW UKRAINSKICH.SPISANO PROTOKOL I DOSTAL KARE W WYSOKOSCI PONA 400e.PIENIADZE WPLACIL OD RAZU NA NASTEPNY DZIEN.WCZORAJ PRZYSZLO MU PISMO O NAZWIE STRAFBEFEHL (Z TEGO CO ORIENTUJEMY SIE TO JEST JAKIS PODATEK OD TYCH PAPIEROSÓW).NIE WIEMY CO MAMY ROBIC BO TAM NIE MA ZADNEGO NUMERU KONTA ANI SUMY JAKA MAMY WPLACIC.CHLOPAK CHCE ZAPLACIC ALE NIE WIE JAK MA TO ZROBIC?CZY PRZYJDA JESZCZE JAKIES PAPIERY?CHCE ZAPLACIC WSZYSTKO I MIEC SWIETY SPOKOJ.

Powrót