Witam mam pytanie na temat "odwołań do zapłaty za przemyt papierosów" otóż ostatnio mój narzeczony miał wizytę komornika w domu okazało się że w wieku 18 lat tzn w roku 2002 pojechał do Niemiec z byłą żoną z dużą ilością papierosów tzw "szybki zarobek"niestety ale na miejsce nie dojechali zatrzymały ich zolle siedzieli w więzieniu czekając na sprawę sądową po czym sąd nałożył na nich kare pieniężną,po dłuższym pisaniu odwołań sąd anulował kare.W 2006 r kolega zaproponował mu dorobienie pieniędzy miał tylko pojechać z nim do Niemiec wyładować szafę która w Polsce była zamówiona gdy tylko wjechali zolle ich zatrzymali i okazało się ze szafa była naładowana papierosami,mój chłopak przy przesłuchaniu powiedział że nic o tym nie wiedział,miał tylko pojechać zawieźć szafę -o papierosach nie miał pojęcia ,policja wzięła odciski palców i wykazało że nie znajdowały się jego ślady ,po czym w 2006 r wyjechaliśmy do Anglii i teraz się okazało się że musi zapłacić prawie 12 tys euro + komornik niby "podatek akcyzowy" .Najgorsze jest to ze nie poinformowali go w 2006 r w żaden sposób jedynie komornik odwiedził go w tym roku byliśmy w urzędzie skarbowym ale kazali pisać odwołania do Niemiec .Bardzo proszę czy możecie mi pomóc jak napisać odwołanie i co w nim załączyć?Czy ta sprawa nie powinna być już przedawniona?Nie mam pojęcia jak za to się zabrać nigdy nie miałam takich problemów.