przemyt

• Autor wątku Autor wątku tomaka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomaka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam , mam pytanie, mianowicie, złapano mnie w niemczech na przemycie papierosów .Było to 10 lat temu. Odbyła się rozprawa , karę rozłożono na raty , zapłaciłem 2 lub 3 z nich .Od tamtego czasu jest cicho , nic do mnie nie pzychodzi tzn. dokumenty ani ponaglenia.Słyszałem że takie sprawy ulegają przedawnieniu , jeśli tak to po jakim czasie i czy mogę spokojnie wjechać do niemiec na dowód .Czy przy kontroli zooli coś jeszcze będzie w ich bazie danych .Ewęntualnie podajcie mi jakieś namiary gdzie mogę to sprawdzić . Z góry dziękuję i pozdrawiam.:)

Witam mam pytanie na temat "odwołań do zapłaty za przemyt papierosów" otóż ostatnio mój narzeczony miał wizytę komornika w domu okazało się że w wieku 18 lat tzn w roku 2002 pojechał do Niemiec z byłą żoną z dużą ilością papierosów tzw "szybki zarobek"niestety ale na miejsce nie dojechali zatrzymały ich zolle siedzieli w więzieniu czekając na sprawę sądową po czym sąd nałożył na nich kare pieniężną,po dłuższym pisaniu odwołań sąd anulował kare.W 2006 r kolega zaproponował mu dorobienie pieniędzy miał tylko pojechać z nim do Niemiec wyładować szafę która w Polsce była zamówiona gdy tylko wjechali zolle ich zatrzymali i okazało się ze szafa była naładowana papierosami,mój chłopak przy przesłuchaniu powiedział że nic o tym nie wiedział,miał tylko pojechać zawieźć szafę -o papierosach nie miał pojęcia ,policja wzięła odciski palców i wykazało że nie znajdowały się jego ślady ,po czym w 2006 r wyjechaliśmy do Anglii i teraz się okazało się że musi zapłacić prawie 12 tys euro + komornik niby "podatek akcyzowy" .Najgorsze jest to ze nie poinformowali go w 2006 r w żaden sposób jedynie komornik odwiedził go w tym roku byliśmy w urzędzie skarbowym ale kazali pisać odwołania do Niemiec .Bardzo proszę czy możecie mi pomóc jak napisać odwołanie i co w nim załączyć?Czy ta sprawa nie powinna być już przedawniona?Nie mam pojęcia jak za to się zabrać nigdy nie miałam takich problemów.

widać,że spraw będzie przybywało odkąd Niemcy zaczęli ściągać długi przez Polskie Ministerstwo Finansów. Ja też borykam się z tym problemem,tylko już spłaciłem większą cześć grzywny i napisałem pismo do Niemiec z prośbą o anulowanie chociaż odsetek.Dzwoniłem nawet do organu wykonawczego w Niemczech i Pani zajmująca się moją sprawą powiedziała,że przychylili się do prośby i zostało już mniej do zapłaty,pismo do mnie zostało wysłane i trzeba czekać. Czekam już tak około trzy tygodnie od telefonu i cisza,a zależy mi już na spłaceniu tego i zamknięciu sprawy bo jadę do Niemiec w lipcu. Ogólnie z informacjami w tych sprawach przemytu papierosów jest ciężko,ja nie mogę nawet dowiedzieć się jak wygląda aktualnie postępowanie egzekucyjne w tej sprawie jeżeli przykładowo jakiś Urząd Podatkowy w Niemczech ściąga należności przez Polskie Ministerstwo Finansów,czy jest to teraz już sprawa czysto podatkowa ściągania należności i jako członek UNI mogę bez problemowo poruszać się po Niemczech.Pytałem o to w naszym Ministerstwie Finansów i bezpośrednio w Niemczech i nikt nie mógł mi odpowiedzieć.Bodajże w styczniu 2010r była jakaś zmiana w tych przepisach i chyba dlatego jest tak ciężko z uzyskaniem informacji.

Witam. Mojego chłopaka złapali 1.5 miesiąca temu w Niemczech za przemyt papierosów na terenie Niemiec. Chciałabym się dowiedzieć jak wysoki może dostać teraz wyrok, skoro w styczniu złapali go pierwszy raz i miał sąd 24 godzinny i dostał 18 tys. euro kary.

Wiele wątpliwości związanych z prawem pobytu w Niemczech wynika z czasów kiedy Polska nie była w Unii Europejskiej ani "w Schengen".

W tej chwili wyroki grzywny ani wydane w zawieszeniu wyroki pozbawienia wolności nie mają wpływu na prawo przyjazdu i przebywania w Niemczech.

czekoladka424 napisał:
Witam mam pytanie na temat "odwołań do zapłaty za przemyt papierosów" otóż ostatnio mój narzeczony miał wizytę komornika w domu okazało się że w wieku 18 lat tzn w roku 2002 pojechał do Niemiec z byłą żoną z dużą ilością papierosów tzw "szybki zarobek"niestety ale na miejsce nie dojechali zatrzymały ich zolle siedzieli w więzieniu czekając na sprawę sądową po czym sąd nałożył na nich kare pieniężną,po dłuższym pisaniu odwołań sąd anulował kare.W 2006 r kolega zaproponował mu dorobienie pieniędzy miał tylko pojechać z nim do Niemiec wyładować szafę która w Polsce była zamówiona gdy tylko wjechali zolle ich zatrzymali i okazało się ze szafa była naładowana papierosami,mój chłopak przy przesłuchaniu powiedział że nic o tym nie wiedział,miał tylko pojechać zawieźć szafę -o papierosach nie miał pojęcia ,policja wzięła odciski palców i wykazało że nie znajdowały się jego ślady ,po czym w 2006 r wyjechaliśmy do Anglii i teraz się okazało się że musi zapłacić prawie 12 tys euro + komornik niby "podatek akcyzowy" .Najgorsze jest to ze nie poinformowali go w 2006 r w żaden sposób jedynie komornik odwiedził go w tym roku byliśmy w urzędzie skarbowym ale kazali pisać odwołania do Niemiec .Bardzo proszę czy możecie mi pomóc jak napisać odwołanie i co w nim załączyć?Czy ta sprawa nie powinna być już przedawniona?Nie mam pojęcia jak za to się zabrać nigdy nie miałam takich problemów.

Witam
Nałożono podatek czy grzywnę?

Pozdrawiam
Piotr Kozłowski
===
http://www.ra-kozlowski.com

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam,
Nie bardzo rozumiem Pana zapytania? on ma zapłacić podatek akcyzowy + teraz doszły odsetki komornicze . Pozdrawiam

Powrót