przeniesienie autorskich praw majątkowych

• Autor wątku Autor wątku adsky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adsky

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam.

Chcę nabyć autorskie prawa majątkowe
od osoby, które wcześniej nabyła je od autora.

Bardzo proszę o sprawdzenie umowy:
KLIK

Mam jeszcze pytanie:
jak najlepiej opisać dzieło, które jest w postaci elektronicznej
zapisane na płycie, aby było wiadomo, o jakie konkretnie pliki chodzi?

Pozdrawiam.

Bardzo proszę o sprawdzenie umowy,
pozdrawiam.

chris - jakbyś mógł rzucić okiem. Mnie też to interesuje:)

Jak dla mnie jak najbardziej ok z wyjątkiem jednego zapisu.

8. Przekazujący oświadcza, że Autor dzieła zobowiązał się do powstrzymania się od wykonywania swoich autorskich praw osobistych w stosunku do dzieła będącego przedmiotem umowy.
Jakoś tak do końca mi się to nie podoba.

@adsky: chyba jest OK. Odnośnie p.5.

"...Przekazujący zapewnia, iż dzieło stanowiące przedmiot umowy nie jest obciążone żadnymi roszczeniami i innymi prawami osób trzecich..." ja bym zamienił "zapewnia" na "oświadcza". Zapewniać to można na bazarze... ;)

@ xdcc: 'rzuciłem okiem', ale nie miałem czasu się wgłębiać - ogólnie wygląda OK, choć jest trochę niekonsekwentnie pisana, ale to detal.

@ lucanus: moim zdanie zapis o tym "powstrzymaniu się..." jest w porządku, inne sformułowanie, że autor zgadza się na publikacją bez podpisu, i tak dalej, odnośnie Art.16. upaipp...

Dzięki chris za sprawdzenie.

Proszę Cię o pomoc w jeszcze jednej kwestii.

Płatność wynagrodzenia i odbiór dzieła
będzie za pobraniem, przelew idzie na konto,
którego Przekazujący nie jest właścicielem.
Czy taka forma wystarczy - wskazanie jedynie nr konta w umowie
czy trzeba coś innego napisać, przykład:
KLIK

4. Przekazujący oświadcza, że właścicielem powyższego rachunku bankowego jest
…....................................................
(podać imię, nazwisko, pełen adres, nr dowodu)
….....................................................,
a także oświadcza, że powyższy właściciel rachunku bankowego wyraził zgodę na przyjęcia wynagrodzenia dla Przekazującego z tytułu zawarcia niniejszej Umowy i z chwilą zaksięgowania tego wynagrodzenia, którego nadawcą przelewu będzie Poczta Polska przekazująca pieniądze pobrane od Nabywcy, wynagrodzenie na rzecz Przekazującego zostaje w pełni zaspokojone.
Dla mnie cały ten zapis jest niepotrzebny, ponieważ nie tyczy się bezpośrednio tematu umowy. Rola Nabywcy odnośnie płatności kończy się w momencie uiszczenia kwoty pobrania przy odbiorze przesyłki i wypełnia postanowienia umowy. To nadawca paczki (Przekazujący) decyduje w momencie wysyłania przesyłki na jakie konto mają zostać przelane pieniądze, i nic tu nie dotyczy Nabywcy. Oczywiście, na płacącym leży odpowiedzialność za realizację płatności, ale tylko zakresie, kiedy INSTYTUCJA, której zlecił wykonanie płatności (bank, poczta polska, firma kurierska...) tej płatności nie dokonała.

Dla mnie wystarczyłoby coś takiego:
3. Zapłata wynagrodzenia w kwocie brutto xxx.xx zł (słownie: xxxxxxx xxxxxxxx xxxx zł) nastąpi w momencie odebrania przesyłki zawierającej przekazywany egzemplarz dzieła w formie pobrania pieniężnego realizowanego przez dostawcę przesyłki, jakim będzie Poczta Polska.
a zapis obarczający odpowiedzialnością Nabywcę za uiszczenie wynagrodzenia, w momencie, gdy realizacja tej płatności uzależniona jest od od działania OSOBY TRZECIEJ nie będącej stroną umowy jest po prostu śmieszny, by nie powiedzieć zastanawiający...

Dla przypomnienia - przeniesienie praw będzie skuteczne w tym przypadku w momencie podpisania umowy (kc), a zatem jest skuteczne niezależnie od uiszczenia wynagrodzenia. Inaczej byłoby, gdyby w umowie znalazł się akapit o warunkowym przeniesieniu praw autorskich - czyli np: "Strony uznają, że przeniesienie praw .... zostanie dokonane po wpłynięciu wynagrodzenia na konto xxxxxxx Przekazującego".

Czyli kolejność działań:
#1. Przekazujący podpisuje dwa egzemplarze umowy i przesyła je pocztą do Nabywcy (lub mailem, jeśli opatrzone są kwalifikowanym podpisem elektronicznym)
#2. Nabywca podpisuje umowę i odsyła jedną kopie do Sprzedawcy. Przeniesienie zostało w tym momencie dokonane.
#3. Przekazujący wysyła egzemplarz utworu za pobraniem.
#4. Nabywca płaci Poczcie Polskiej. Problemem Sprzedającego jest to, czy właściciel konta przekaże mu pieniądze...

Umowa zostanie wysłana razem z egzemplarzem dzieła
za pobraniem z możliwością sprawdzenia, nadawcą paczki
i właścicielem rachunku, jest kto inny niż przekazujący prawa.

Czy taki już zapis:
3. Zapłata wynagrodzenia w kwocie brutto ... zł (słownie: .... złotych) nastąpi w momencie odebrania przesyłki zawierającej przekazywany egzemplarz dzieła w formie pobrania pieniężnego realizowanego przez dostawcę przesyłki, jakim będzie Poczta Polska.
4. Pobranie pieniężne zostanie przekazane na rachunek bankowy nr:
….................

będzie dobry?

Chodzi mi o zabezpieczanie przed sytuacjami typu: przekazujący powie, że wynagrodzenia nie dostał, że to nie jego rachunek i to nie on nadał paczkę.

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
nie będzie dobrze. Właściciel konta nie jest stroną w umowie, i żaden zapis nie zabezpieczy Cię przed nieprzekazaniem pieniędzy dla Sprzedającego. Ciebie obowiązuje umowa - jeśli płatność jest za pobraniem przez PP to Sprzedający podaje nr. konta, a Ty tylko płacisz - zgodnie z umową. Więc żadnych zapisów o jakimś właścicielu konta, bo wtedy rzeczywiście możesz narobić sobie kłopotu. Jeśli masz wątpliwości - wymiksuj się z tej umowy. Takie jest moje zdanie.

A tak na marginesie - zweryfikowałeś jakoś, czy Sprzedający rzeczywiście jest nosicielem praw autorskich do tego dzieła? I czy jest pełnoletni?

To trochę zawiła sytuacja.

Umowę już miałem podpisaną wcześniej, przez moją nieuwagę
i zbytnie zaufanie na nieprawdziwe dane, a pieniądze wpłaciłem
w sposób, w jaki wcześniej opisałem.

Udało mi się dotrzeć do osoby, z którą przeprowadzałem
transakcje i chcę podpisać właściwą umowe tym razem
na prawdziwe dane (dowód osobisty, weryfikacja z Allegro).

W jaki sposób mogę zweryfikować, czy ktoś ma prawa do dzieła?
Sprzedający twierdzi, że nabył je od Autora, podał kontakty,
przedstawił umowy - ale też nigdy nie ma pewności, czy wszystko jest prawdziwe.

Jak się dobrze zabezpieczyć w umowie, że w razie, gdy Sprzedający
nie posiada faktycznie tych praw, płaci mi odszkodowanie i osobom,
których prawa zostały naruszone.

Paczka za pobraniem była nadana z fikcyjnego adresu.
Pieniądze wpłynęły na konto osoby znajomej Sprzedającego,
mam potwierdzenie, że odebrałem i zapłaciłem za przesyłkę.

Mam nadzieję, że dacie wskazówki jak rozwiązać ten problem :)

Chris proszę Cię o pomoc :)

Może wystarczy ten zapis, co podałeś:

3. Zapłata wynagrodzenia w kwocie brutto xxx.xx zł (słownie: xxxxxxx xxxxxxxx xxxx zł) nastąpi w momencie odebrania przesyłki zawierającej przekazywany egzemplarz dzieła w formie pobrania pieniężnego realizowanego przez dostawcę przesyłki, jakim będzie Poczta Polska.

zapisy:

5. Przekazujący oświadcza, iż dzieło stanowiące przedmiot umowy nie jest obciążone żadnymi roszczeniami
i innymi prawami osób trzecich.

Strony ustalają, iż Nabywca w przypadku uchybienia przez Przekazującego warunkom i zobowiązaniom opisanym w §2 będzie uprawniony do dochodzenia odszkodowania, a także Przekazujący pokryje zadośćuczynienie wobec Autora i innych podmiotów, których prawa zostały naruszone.

dodatkowo Sprzedający podpisze oświadczenie,
że otrzymał wynagrodzenie.

Spróbuj osobistego kontaktu z autorem dzieła. Poza tym wszystko już zostało powiedziane.

Powrót