Przeniesienie bezrobotnego z Irlandii/UE do Niemiec

• Autor wątku Autor wątku possum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

possum

Użytkownik
Odpowiedzi
82
Witam, mam takie pytanie do znawców tematu.
Obecnie pracuję w Irlandii (prawie 10 lat). Chcę się przenieść do Niemiec. W tym celu zwolnie sie z pracy, zarejestruje w Irl jako bezrobotna. Następnie otrzymam bezrobotne transferowane do Niemiec przez 3 miesiące.
Moje pytanie - jakie szanse są, że po tym okresie 3 miesięcy mogę otrzymać bezrobotne w Niemczech. Jakie trzeba spełnić warunki, jakie są zasady itd?

Nie dostaniesz, bo tu trzeba przepracowac pelne 12 miesiecy na umowe o prace, odprowadzajac skladki na ubezpieczenie dla bezrobotnych, zeby nabyc do niego prawo

a formularz e301 czy 303. i prawo unijne co mowi w tej materii

tak jak Pogodniak juz napisal: po tych trzech m-cach nic ci w Niemczech przyslugiwac nie bedzie...
Formularz e301 daje ci to, ze staz pracy za granica bedzie zaliczony w Polsce (gdybys wrocila do kraju), a nie w Niemczech

ale polska nie jest moim krajem, a irlandia w ktorej jestem rezydentem. Co za roznica do kt kraju przenosze sie z Irl? z tego co sie orientuje w Pl po 3 miesiacach zasilku transferowego moge pobierac z posredniaka polski zasilek. Problem w tym, ze do PL nie chce jechac a do Niemiec.

Masz niemieckie obywatelstwo? Jesli nie to nie masz tu prawa do zadnego zasilku

ale polska nie jest moim krajem
- a Niemcy sa?

Moje pytanie - jakie szanse są, że po tym okresie 3 miesięcy mogę otrzymać bezrobotne w Niemczech.

żadne

jak przepracujesz jakiś okres w Niemczech a będzie brakowało miesięcy do pełnych 12 , wtedy dopiero mogą doliczyć Ci okres przepracowany za granica ,ale za ten okres przepracowany w Irlandii już przecież będziesz pobierał zasiłek a dwa razy chyba nie można za ten sam okres

Ostatnia edycja:
belunia napisał:
żadne

jak przepracujesz jakiś okres w Niemczech a będzie brakowało miesięcy do pełnych 12 , wtedy dopiero mogą doliczyć Ci okres przepracowany za granica ,ale za ten okres przepracowany w Irlandii już przecież będziesz pobierał zasiłek a dwa razy chyba nie można za ten sam okres

widzę, ze wypowiadają się tu 'eksperci'
Proszę Pani - wyjeżdzając z Irlandii na dłużej niż 3 miesiące rezygnuję z przysługującego mi prawa do zasiłku w tymże kraju. Nie ma mowy o podwójnym zasiłku.

Co do tego, który jest mój kraj. Wg przepisów podatkowych - Irlandia. Tam jestem rezydentem. Nie mówimy tutaj o sentymentach, ale o prawie. Gdzie pisze, że azeby otrzymać w ramach kontynuacji zasiłku bezrobotnego (nejpierw jako trnsferowy z Irl) należy mieć obywatelstwo niemieckie?
Przecież jesteśmy obywatelami UE, mamy swoje unijne prawa tak jak i inne kraje bez żadnych przeszkód wykupywały za pół darmo naszą polską ziemię.

Sama jestes "ekspertem" od siedmiu bolesci. Przepisy unijne reguluja jedynie transfer zasilku na 3 miesiace i nic wiecej. Wiec albo Irlandia Ci bedzie placic dobrowolnie ten zasilek dalej (nie znam sie na prawie irlandzkim, wiec nie wiem, czy to mozliwe) albo zostaniesz na lodzie, bo Niemcy nie maja takiego obowiazku

possum napisał:
Proszę Pani - wyjeżdzając z Irlandii na dłużej niż 3 miesiące rezygnuję z przysługującego mi prawa do zasiłku w tymże kraju. Nie ma mowy o podwójnym zasiłku.

Co do tego, który jest mój kraj. Wg przepisów podatkowych - Irlandia. Tam jestem rezydentem. Nie mówimy tutaj o sentymentach, ale o prawie. Gdzie pisze, że azeby otrzymać w ramach kontynuacji zasiłku bezrobotnego (nejpierw jako trnsferowy z Irl) należy mieć obywatelstwo niemieckie?
Przecież jesteśmy obywatelami UE, mamy swoje unijne prawa tak jak i inne kraje bez żadnych przeszkód wykupywały za pół darmo naszą polską ziemię.

Twoim krajem jest ten kraj, ktorego jestes obywatelem, dlaczego Niemcy maja placic ci bezrobotne skoro jeszcze ani centa podatku (nie mowiac juz o skladkach) tutaj nie zaplaciles???

szkoda klawiatury,nic tutaj Niemcy jej nie wypłacą bo niby za co :)jeszcze nic tutaj nie wpłaciła żeby wypłacić

jak ja to lubię :-)
Przecież jesteśmy obywatelami UE,

Przepisy unijne reguluja jedynie transfer zasilku na 3 miesiace i nic wiecej.
dokładnie ,dlatego tez Polacy którzy przybyli do Niemiec nie maja już prawa do zasiłku niemieckiego po tych 3 miesiącach , kończy się polski i do pracy, albo do kraju :)

napisałam tylko to, co pisze na stronie niemieckiego urzędu pracy

Z reguły, aby pobierać zasiłek dla bezrobotnych, trzeba mieszkać w kraju, który zasiłek wypłaca. Jednak w określonych sytuacjach można w poszukiwaniu pracy wyjechać do innego kraju UE i nadal otrzymywać zasiłek z kraju, w którym nabyliśmy do niego prawo. Przed wyjazdem musisz:

być od co najmniej 4 tygodni zarejestrowany jako osoba bezrobotna poszukująca pracy (możliwe są wyjątki) w kraju, w którym przyznano Ci status osoby bezrobotnej
wystąpić o formularz U2 (dawniej E 303) — jest to zezwolenie na przeniesienie zasiłku dla bezrobotnych za granicę z systemu w Twoim kraju pochodzenia.Po przyjeździe do nowego kraju będziesz musiał:

zarejestrować się w krajowej służbie zatrudnienia jako osoba poszukująca pracy w terminie 7 dni od dnia, w którym przestałeś być do dyspozycji krajowych służb zatrudnienia w kraju, który opuściłeś
przy rejestracji przedstawić formularz U2 (dawniej E 303)
zgodzić się na wszelkie kontrole, którym poddaje się osoby ubiegające się o zasiłek dla bezrobotnych w nowym kraju (tak jakby to przez służby tego kraju miał być wypłacany zasiłek).

http://europa.eu

Ostatnia edycja:
Powrót