Przeniesienie do innego zakłądu karnego

• Autor wątku Autor wątku kasku
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
K

kasku

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Przeniesienie do innego zakładu karnego.

Witam. Mam pytanie. Mianowicie chodzi mi o to jak można napisac pismo, jak je odpowiednio umotywowac, żeby wystąpic o przeniesienie do innego zakładu karnego ?? A może ktoś ma taki wzór pisma ?? I do kogo takie pismo należy wystosowac ?? Bo kwestia dotyczy tego że ktoś siedzi za oszustwo i siedzi razem ze skazanymi za morderstwa. I nie ma tam życia. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję z góry za ewentualną pomoc.

można strać się o przeniesienie bliżej miejsca zamieszkania zapraszam do zapoznania się z http://forumprawne.org/o,59779.html
pisomo stosuje się do dyrektora zk w którym przebywa osadzony ale trzeba chyba też do zk do którego ma być przeniesiony bo nie wiadmo czy maja miejsca
[cytat:2tadhm9h]
Bo kwestia dotyczy tego że ktoś siedzi za oszustwo i siedzi razem ze skazanymi za morderstwa.
[/cytat:2tadhm9h]
to jest normalne w ZK zmiana ZK moze nic nie pomuc ponieważ w nowym ZK rowierz może siedzieć z morderacami cierpimy na deficyt miejsc w Zakładach karnych i nikt nie zwraca uwagi na to kto za co siedzi trzeba poprostu skazanego ulokować w celi dla przykładu mój narzyczony siedzi za alimenty a i tak siedzi z mordercami czy ludzmi z wyrokami po 25lat
[cytat:2tadhm9h]
I nie ma tam życia
[/cytat:2tadhm9h]
Może zamiast zmieniać ZK postarac sie o zmianę celi skoro w obecenj nie ma życia

Kochani.
Czy kjtoś z Was posiada wzór pisma z prośbą o przeniesienie do innego ZK? Jak dobrze to uargumentować, żeby prośba została pozytywnie rozpatrzona i nie leżała na biurku przez rok :(
Mój serdeczny przyjaciel przebywa obecnie w ZK w Płocku. Nie ma najmniejszej szansy na otrzymanie przepustki, po widzeniu nie może zabrać ze sobą rzeczy kupionych w kantynie. Chciałabym pomóc mu w przeniesieniu do ZK w Siedlcach, bo jest zakładem mniej rygorystycznym.
Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.
Dziękuję z góry.
Pozdrawiam.

Witam,

co oznacza ze "nie ma tam zycia?" Czy dochodzi do pobic? Do przemocy psychicznej? Jesli tak to to wlasnie trzeba opisac w prosbie o przeniesienie. Z tym ze zamiast przeniesienia do innego ZK moze trafic na tzw. ochronki. Jesli sie tak bardzo o niego obawiasz to poszedl bym najpierw osobiscie porozmawiac z dyrektorem ZK, zanim napiszesz i opowiedziec cala sytuacje.

majka z więzieniami jest tak, że dzieklą się na różnego typu: zamknięte - to jest jabardziej rygorystyczne, półotwarte - to taki "średniak" i otwarte - największe "luzy". Być może fakt, że twój przyjaciel przebywa w tak rygorystycznym ZK wynika z otyrzymanej grupy (p1). Jeśli tak, to aby otrzymać przeniesienie do łagodniejszego ZK najpierw musi się starać o zmianę tej grupy na "lżejszą" czyli p2. (poczytaj w temacie dotyczącym grup). Sądzę, ze tzw. "nie ma życia" nie będzie podstawą do przzeniesienia, zgodnie z tym co pisze ewcia i łukasz. O przeniesienie może się starać np. na podstawie argumentu, że bliżej jego miejsca zamieszkania (niekoniecznie zameldowania) jest inny ZK i przeniesienie tam ułatwi mu kontakt z bliskimi.

[cytat:2xso1hyw]
Czy kjtoś z Was posiada wzór pisma z prośbą o przeniesienie do innego ZK? Jak dobrze to uargumentować, żeby prośba została pozytywnie rozpatrzona i nie leżała na biurku przez rok
[/cytat:2xso1hyw]
Zgodnie z przepisami administracja jednostki ma dwa tygodnie na rozpatrzenie prośby. Inna rzecz, że rozpatrzenie to nie zawsze jest pozytywne. Nie ma wzoru prośby o transport. Natomiast najlepiej złożyc ją u dyrektora jednostki, w której osadzony aktualnie przebywa, ponieważ jak wyśle ją tam gdzie chciałby być, to taka prośba i tak zostanie zgodnie z właściwością odesłana. Na prosbie najlepiej napisać prawdę o przesłankach kierujących adresatem, ponieważ administracja i tak to sprawdzi. Najważniejszą przyczyną jest przebywanie jak najbliżej miejsca zamieszkania osób najbliższych (nie mylić z zameldowaniem). Troche mi wyszło masło maślane ale przynajmniej wiadomo o co chodzi :)

My napisaliśmy do Sądu Penitencjarnego w Okręgu gdzie przebywał mój mąż jednak Sąd ten przekazał nasz wniosek oczywiście ze zgodą do dyrektora zakładu w którym mój mąż przebywał bo ostateczne słowo on ma i się udało.

[cytat:j5xv89il]
Z tym ze zamiast przeniesienia do innego ZK moze trafic na tzw. ochronki.
[/cytat:j5xv89il]

O co chodzi z tą ochronką, to jest cos w rodzaju spokojniejszej celi, to dobrze ze sie trafia do ochronki, moj A jest w As własnie na ochronce, czy po przewiezieniu do ZK pobyt w ochronce ciągnie jakiej negatywne konsekwencje ????

ochronka ma na celu przeważnie odizolowania osadzonego jezeli jest prześladowany przez współ osadzonych na pewno są to spokojniejsze cele z tego co się orjentuje w niektórych zk na ochronke idą przeważnie byli policjanci lub ich rodziny lub pedefile których SW obawia się osadzić wraz z innymi więzniami
Po przewiezieniu do ZK może nie miec zażdych konsekwencji co prawda z aktach osadzonego bedzie wpis że przeywal na ochronce i z jakiego powodu ale jeżeli chodzi o innych osadzonych to mogą oni nigdy sie o tym nie dowiedzieć
http://forumprawne.org/viewtopic.php?p=259090

Literko ale mi się wydaje że twój łobuz raczej jest na przejściowce albo cos w tym stylu bo z tego co pisałaś to nie miał żadnych zatargów a nic żeby mieli go przenieść na ochronkę chyba że sam o nią prosił

[cytat:2m9xvv5e]
Zgodnie z przepisami administracja jednostki ma dwa tygodnie na rozpatrzenie prośby.
[/cytat:2m9xvv5e]
fakt..prosba Mojego o przeniesienie zostala rozpatrzona dosc szybko...ale inna sprawa to, kiedy ten transport bedzie..my juz czekamy jakies 2 miesiace..w zeszlym tygodniu juz spokojnie mogl zostac przewieziony,ale okazalo sie ze jego dokumenty sa w sadzie, a bez tego nie da rady..wiec czekamy dalej:)

[cytat:3qdfi9fi]
A kiedy pisać do CZSW w takiej sprawie ?? My tak zrobiliśmy i zadziałało.
[/cytat:3qdfi9fi]
Do CZSW można pisać zawsze. Ale to tylko wydłuża okres oczekiwania ponieważ jak już pisałam decyzję w sprawie transportu podejmuje dyrektor jednostki, w której osadzony aktualnie przebywa. I czy to CZSW czy Sąd czy RPO i tak muszą zgodnie z właściwością odesłać prośbę do właściwego dyrektora. To że wysłaliście prośbę do CZSW i została załatwiona pozytywnie nie oznacza, że gdybyście ją wysłali do jednostki to zostałaby rozpatrzona negatywnie. CZSW odesłał ją do dyrektora jednostki podstawowej, o którym to fakcie na pewno zostaliście powiadomieni odrębnym pismem, a ten rozpatrzył i załatwił sprawę w ten czy inny sposób.

Nie przypominam sobie żebyśmy zostali o tym poinformowani, ale liczy się końcowy efekt...Ale takie koło zrobiła nasza prośba o poparcie warunkowego - od Kempy do CZSW aż do dyrektora ZK. Każdy ją odsyłał dalej.

Czyli jeżeli będziemy starać się np o przeniesienie z Łodzi do Kielc to musimy pisać do dyrektora zarówno z Kielc jak i z Łodzi ??

Nie-tylko do dyrektora jednostki, w której osadzony aktualnie przebywa.

Witam serdecznie!!!
Czy ktoś może pomóc???:help:
Potrzebuje wzór pisma z prośbą o przeniesienie do innego ZK!!!
Jakich argumentów użyć aby prośba została pozytywnie rozpatrzona???

Pomóżcie bardzo pilne!!! :(
Z góry śliczne dzięki!!!
Pozdrawiam

Nie musisz mieć wzoru, zresztą nie ma takiego wzoru. Wystarczy, że napiszesz tak jak każde pismo oficjalne. A argumentów użyj tych, dla których chcecie się przenieść do innego ZK :) Pewnie chcecie się przenieść bliżej miejsca zamieszkania ? Nikt nie da Ci gwarancji, że prośba zostanie rozpatrzona pozytywnie...np jeżeli argumenty będą niewystarczające. Ale próbujcie, powodzenia. Poczytaj stronę wcześniej, tam właściwie wszystko wyjaśniła eseczka.

Witam!!
A jakich argumentow mozna uzyc jesli zalezy nam na przeniesieniu, ale nie ze wzg zamiekszania?? Obecnie moj przebywa w Warszawie i ja tez tu mieszkam, ale zostal poinformowany, ze moze byc wywieziony "w polske" z powodu braku miejsc. Zalezaloby nam na przeniesieniu do Potulic, gdyz tam latwiej jest o przepustki i wyjscie z wokandy, a dziecko w drodze. Jak to moznaby bylo umotywowac?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót