przeniesienie emerytury z KRUS do ZUS

• Autor wątku Autor wątku zlobi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zlobi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem i mógłby mi pomóc w poniższej sprawie?

Przez 27 lat opłacałem składki w ZUS. Następnie przez ponad 8 lat byłem ubezpieczony w KRUS.

Ponieważ w ubiegłym roku w listopadzie skończyłem 60 lat chciałem się wcześniej dowiedzieć czy mógłbym przejść na wcześniejszą emeryturę. Na początku poinformowano mnie, że nie łączy się tych dwóch okresów opłacania składek w ZUS i KRUS i w związku z tym nic mu się nie należy i żeby ewentualnie zgłosić się do KRUS. Później okazało się ze okresy te są łączone i że właściwie mógłbym dostać wcześniejszą emeryturę z ZUS, ale już nie ma tekiej możliwości bo musiałbym przepracować przynajmniej pół roku, a ponieważ przepisy obowiązują tylko do końca roku jest za późno i żeby zgłosił się do KRUS.

W związku z tym zgłosiłem się do KRUSu i przyznano mi emeryturę w śmiesznej wysokości.

Z tego, co wyczytałem w różnych gazetach po nowym roku możliwość dostania wcześniejszej emerytury (przynajmniej w moim przypadku), jest taka sama jak informowano mnie w ZUSie tzn ze po przepracowaniu przynajmniej pół roku mógłbym ubiegać się o wcześniejszą emeryturę z ZUS ale wg ZUS jeżeli raz zdecydowałem się na pobieranie emerytury z KRUS jest to nieodwołalne.

Czy nie ma faktycznie możliwości zmiany? I czy dotyczy to tylko wcześniejszej emerytury czy ogólnie nawet jak osiągnę wiek emerytalny to nadal będę dostawał tylko emeryturę z KRUS, bo wcześniej się na nią zdecydował. Jeżeli tak naprawdę jest to właściwie od początku byłem wprowadzany przez ZUS w błąd.

Powrót