Przeniesienie emerytury

• Autor wątku Autor wątku cesia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
C

cesia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
Chcę na stałe zamieszkać za granicą, w jednym z państw UE. Jestem w tzw. wieku produkcyjnym, zameldowany i pracujący na terenie innego kraju, posiadam jeszcze meldunek w Polsce.
Moje pytanie brzmi:
czy jest to możliwe i w jaki sposób "przenieść" dotychczasowo zebraną w ZUS i OFE (mnie już obejmował obowiązek posiadania OFE) emeryturę do kraju, w którym obecnie mieszkam i dalej sobie na nią odkładać?

Gdzie obecnie mieszkasz czy opłacasz w Polsce obecnie ZUS i OFE

Obecnie w Niemczech i nie, juz nie oplacam skladek.

Lata pracy w Polsce są wliczane do emerytury wypracowanej w innym państwie EU

Generalnie w Unii Europejskiej (przynajmniej na razie) panuje zasada, ze emeryture sie dostaje z tego kraju/z tych krajow, w ktorych sie wypracowalo roszczenia do emerytury. A wiec jesli ktos pracowal powiedzmy 15 lat w Polsce, 10 lat w Anglii i 15 lat w Belgii, to na koniec dostaje trzy emerytury z kazdego kraju, w ktorym pracowal w tym zakresie, jaki sobie w tym kraju wypracowal. Na razie generalnie nie ma przenoszenia wkladow zgromadzonych w jednym kraju do drugiego.

W Niemczech przed przystapieniem do Unii, szczegolnie odnosnie tzw. przesiedlencwo (Spätaussiedler) obowiazywaly inne, bardzo preferencyjne zasady, ale teraz juz tak nie ma

PS
Odnosnie uwagi Mariana: "lata pracy jako staz" sie wliczaja, zeby ale kapital nagromadzony w innym kraju soie nie wliczaja
Taka wypowiedz nie została udzielona następnym razem posługuj sie dokładnym cytatem

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ok, rozumiem. Dziekuje za wyczerpujace informacje :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót