Przeniesienie grobu

• Autor wątku Autor wątku yomar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yomar

Użytkownik
Odpowiedzi
141
Dzień dobry
Myślę że to nie ten dział ale nie wiem pod jaki podpiąć ten temat
Chodzi o przeniesienie urny z prochami meza
Pod wpływem chwili zgodziłam się pochować męża w grobie rodzinnym teściów
Maz nie utrzymywał kontaktów z teściowa
Był jedynakiem Zrobiło mi się jej żal i po rozmowie z moją córka zgodzilysmy się
Wstępnie chciałyśmy aby mąż był pochowany tu gdzie obecnie mieszkamy
Minęło niewiele czasu i teściowa doszła do siebie.. Czyli jak zwykle
Nie mam z nią kontaktu
Obawiam się że w, razie czego córka może mieć problem aby umiescic mnie obok mojego męża
No i tutaj jednak jest blizej
Planuje przeniesienie urny ale czy teściowa musi wyrazić na, to zgodę?czy decydujemy tylko ja i córka?
Myske że mogą być z tym problemy
Dziekuje

Ekshumacja i ponowne pochowanie w innym grobie wymaga zgody wszystkich uprawnionych po pochowania oraz zezwolenia inspektora sanitarnego, w braku takiej zgody można wnosić o zobowiązanie danej osoby przez sąd do złożenia oświadczenia o zgodzie (orzeczenie sądu zastępuje zgodę takiej osoby).
Przepis prawny:
art. 10 Ustawa o cmentarzach i chowaniu zmarłych (fragment)
1.Prawo pochowania zwłok ludzkich ma najbliższa pozostała rodzina osoby zmarłej, a mianowicie:
1)pozostały małżonek(ka);
2)krewni zstępni;3)krewni wstępni;
4)krewni boczni do 4 stopnia pokrewieństwa;
5)powinowaci w linii prostej do 1 stopnia.
Prawo pochowania zwłok osób wojskowych zmarłych w czynnej służbie wojskowej przysługuje właściwym organom wojskowym w myśl przepisów wojskowych. Prawo pochowania zwłok osób zasłużonych wobec Państwa i społeczeństwa przysługuje organom państwowym, instytucjom i organizacjom społecznym. Prawo pochowania zwłok przysługuje również osobom, które do tego dobrowolnie się zobowiążą.

Wystarczy wpisać w Internecie i wyskoczy. U mnie jako pierwszy wyskoczył nawet blankiet wniosku o ekshumację.

- krewni zstępni - dzieci, wnuki
- krewni wstępni - rodzice, dziadkowie
- krewni boczni do 4 stopnia pokrewieństwa - rodzeństwo, dzieci rodzeństwa, rodzeństwo rodziców, dzieci rodzeństwa rodziców
- powinowaci w linii prostej do 1 stopnia - teściowie, zięć/synowa

Więc powracając do twojego pytania z pierwszego postu - teściowa, czyli matka zmarłego, musi wyrazić zgodę na ekshumację. Żeby przenieść szczątki należy dysponować zgodą wyżej wskazanych członków rodziny (jeżeli oczywiście tacy są i żyją), a także zezwoleniem inspektora sanitarnego. Jak któreś z nich (bądź większa ilość) się nie zgodzi, to tak jak napisał Byrthnoth, pozostaje droga sądowa.

Ostatnia edycja:
Dziękuję
Tak czytałam o tesciowej
Mimo że my się zgodziłysmy ona tego nie zrobi
Pozostaje sprawa albo czekanie...

Dziękuję
Tak czytałam o tesciowej
Mimo że my się zgodziłysmy ona tego nie zrobi
No dobrze ale logicznym by było gdyby zgoda była potrzebna tylko od krewnych mających prawo do każdego z grobów
Co ma brat jelenia zięcia dziadek którego mój mąż nie zna do przeniesienia urny z jego prochami?
Absurd
I czy wystarczy zgoda z, danymi czy trzeba, wyciągać akty urodzenia?
Tak to jest jak człowiek chce być dobry

Powrót