Przeniesienie odpowiedzialności z tytułu rękojmi na producenta

• Autor wątku Autor wątku krystianpe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krystianpe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dzień dobry,

Kupiłem nowy przedmiot jako konsument. Z przedmiotu schodzi farba i wadę zauważyłem w ciągu roku od zakupu. Postanowiłem najpierw skorzystać z gwarancji producenta zakładając zgłoszenie na stronie, lecz żądanie wymiany zostało przez gwaranta odrzucone (wg niego to "normalne" zużycie).

Postanowiłem więc skorzystać z rękojmi sprzedawcy i zażądałem wymiany przedmiotu na nowy, wolny od wad. Po zgłoszeniu reklamacji sprzedawca odpisał, że "Reklamacja została przekazana do producenta. Podaliśmy Pana numer do kontaktu. Numer reklamacji: ...". Czyli sprzedawca założył na stronie producenta identyczne zgłoszenie jak ja kiedy korzystałem z gwarancji, tylko podając moje dane. Zdziwiło mnie to, ponieważ w przypadku rękojmi nie jestem dla producenta stroną ani on dla mnie. Wiem też, że roszczenie zostanie przez producenta ponownie odrzucone.

W związku z tym mam kilka pytań:
- Czy sprzedawca mógł to zrobić w ten sposób? Kojarzę, że jest coś takiego jak regres sprzedawcy ale to działa chyba dopiero po uznaniu reklamacji z tytułu rękojmii i dla mnie jako konsumenta regres nie powinien mieć znaczenia. Wiem też, że sklep może posłużyć się zewnętrznym serwisem do zweryfikowania wady ale nie może przenieść odpowiedzialności na producenta.
- Czy jeśli serwis/producent ponownie odrzuci zgłoszenie ze względu na "normalne" zużycie to czy odpowiedź producenta jest dla mnie wiążąca prawnie? Wydaje mi się, że to sprzedawca powinien napisać czy uznaje roszczenie czy odrzuca, a nie producent.

Z góry dziękuję za poradę. Pierwszy raz mam styczność z takim sposobem rozpatrywania rękojmi.

krystianpe napisał:
Czy sprzedawca mógł to zrobić w ten sposób? Czy jeśli serwis/producent ponownie odrzuci zgłoszenie ze względu na "normalne" zużycie to czy odpowiedź producenta jest dla mnie wiążąca prawnie? Wydaje mi się, że to sprzedawca powinien napisać czy uznaje roszczenie czy odrzuca, a nie producent.
Od rozpatrzenia reklamacji jest sprzedawca natomiast może on skorzystać z pomocy producenta jako specjalisty w celu ustalenia np. przyczyny powstania wady. To sprzedawca a nie producent ostatecznie zajmie stanowisko w sprawie reklamacji ale to nie znaczy, że sprzedawca nie może oprzeć się na opinii producenta w uzasadnieniu swojego stanowiska.

Powrót