przeniesienie pracy doktorskiej

• Autor wątku Autor wątku telefonywmojejglowie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

telefonywmojejglowie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Proszę o pomoc. Zmieniam uczelnię w której odbywam studia doktoranckie. Praca doktorska, którą już napisałem to retrospektywna analiza danych z historii chorób pacjentów oddziału chorób wewnętrznych szpitala. Na przeprowadzenie tej analizy otrzymałem zgodę komisji bioetycznej. Czy ja mogę kontynuować taką pracę w innej jednostce (i innym oddziale)? Czy muszę pozyskać zgodę od kogoś (Dyr.Szpitala?) na wykorzystanie tych danych w pracy doktorskiej w innym miejscu?
Dowiedziałem się od osoby zasiadającej w Radzie Naukowej mojej poprzedniej uczelni, że Ustawa o Szkolnictwie Wyższym zmienila się o tyle, że w obecnym czasie nie muszę już nikogo pytać o zgodę, to co zrobiłem mogę bronić gdzie chcę. Jeżeli tak jest to gdzie jest zapis o tym? bo chciałbym móc też przytoczyć odpowiednie akty prawne przy przenoszeniu tematu (gotowej pracy).

telefonywmojejglowie napisał:
... Czy muszę pozyskać zgodę od kogoś (Dyr.Szpitala?) na wykorzystanie tych danych w pracy doktorskiej w innym miejscu? ...
Nie wydaje mi się aby zgoda na korzystania z bazy danych była uwarunkowana miejscem.
... Jeżeli tak jest to gdzie jest zapis o tym? ...
Przecież Rada wskazały Ci źródło swojej opinii, jako doktorant nie potrafisz samodzielnie z nim zapoznać się?

Zebrany przeze mnie materiał nie ma statusu bazy danych (utworu), dlatego że jest to retrospektywa i każdy może to odtworzyć.

Jeżeli chodzi o ustawę to zapoznałem się z nią, ale jednak nie odnajduję artykułu potwierdzającego to założenie, że to co stworzyłem w ramach pracy doktorskiej mogę bronić w każdej placówce naukowej w Polsce.

... nie ma statusu bazy danych (utworu), ...
To nie ma znaczenia i nie o tym pisałem. Baza danych jako taka podlega ochronie na mocy Ustawy o ochronie baz danych.
... ale jednak nie odnajduję artykułu potwierdzającego to założenie, ...
Wypada przeszukać wszystkie akty prawne regulujące przewód doktorski lub poprosić o szczegóły źródło informacji.

Ostatnia edycja:
Ustawa Prawo o szkolnictwie wyższym nie reguluje kwestii związanych z przewodem doktorskim. Właściwym aktem w przedmiotowym zakresie jest ustawa o stopniach i tytule naukowym oraz stopniach i tytule w zakresie sztuki.

Czy w uczelni, na której odbywałeś studia doktoranckie otwarłeś przewód doktorski?

nie otworzyłem przewodu
nie jestem też pracownikiem uczelni
posiadałem status studenta

Jeżeli rozprawa doktorska będzie spełniać wymogi określone w art. 13 ustawy o stopniach i tytule naukowym, to nie widzę przeszkód. Żadne przepisy nie wskazują na to aby badania będące podstawą pracy doktorskiej musiały zostać przeprowadzone w jednostce naukowej, w której dokonywany jest przewód.

Powrót