Przeniesienie praw autorskich do pracy magisterskiej na uczelnie

• Autor wątku Autor wątku dfs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dfs

Użytkownik
Odpowiedzi
125
Witam!

Uczelnia przed oddaniem pracy magisterskiej żąda oświadczenie od studenta odnośnie praw autorskich, spodobałem się z sytuacją w której nawet przenosi się prawa autorskie na rzecz tejże uczelni.

Pytam gdyż głównym elementem mojej pracy magisterskiej będzie program komputerowy, który można by było później pożytecznie wykorzystać (i to nie koniecznie w celach $$$).

Oczywiście jest może ewentualnie opcją że później dogadam się z uczelnią, która mi ten program "odda" jeśli nie "w całości" to np. na licencji GNU, BSD itp. Ale to niekoniecznie się musi udać. W najgorszym przypadku może dość nawet do sytuacji w której ani uczelnia go nie wykorzysta, ani nie da nikomu innemu.

Czy można coś z tym zrobić, aby mógł dysponować jeśli nie w pełnym to w ograniczonym dostępie z mojej pracy magisterskiej??

Witaj,
dfs napisał:
Uczelnia przed oddaniem pracy magisterskiej żąda oświadczenie od studenta odnośnie praw autorskich, spodobałem się z sytuacją w której nawet przenosi się prawa autorskie na rzecz tejże uczelni.
przetłumacz to na polski ;)
Należy zacząć od uważnego przeczytania regulaminu uczelni, gdyż to on reguluje wszelkie sprawy dotyczące działania uczelni - poszukaj punktów, które mówią o prawach autorskich do prac wykonanych przez studenta w czasie trwania nauki.

A tak na marginesie, w przypadkach wątpliwości odnośnie regulaminu zawsze można zgłosić się do Rzecznika Konsumentów - w tym roku wiele wyższych uczelni miało zasądzone bardzo wysokie kary przez UOKiK za złe zapisy w regulaminach.

Nieco nie gramatycznie się wyraziłem (fakt słowik czasami wprowadza w błąd).

Chodzi o to że spotkałem się z sytuacją w której uczelnia przyjmująca pracę magisterską żąda od studenta aby ten przeniósł prawa autorskie do swojej pracy na uczelnie.

dfs napisał:
(fakt słowik czasami wprowadza w błąd).
Słowik??? :D

No, tak - rozwiązanie siłowe, albowiem ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych ani ustawa prawo o szkolnictwie wyższym nie przyznają majątkowych praw autorskich do prac studentów. Ale jeśli jest to regulowane zapisem w regulaminie - to tak musi być, gdyż regulamin jest częścią umowy o kształcenie zawartej z uczelnią, którą to student akceptuje przystępując do nauki.

Ale, tu uwaga, taki oto przykładowy zapis:

"Wyrażam zgodę* na nieodpłatne wykorzystanie przez Wydział ETI PG wyników mojej pracy dyplomowej dla celów badawczych i edukacyjnych oraz na przeniesienie praw majątkowych do nich na rzecz...."

w zasadzie niewiele znaczy i byłby łatwy do przeróżnej interpretacji (i również zapewne do obalenia w razie konieczności), bo tak na początek nie zawiera fundamentalnego zapisu o polach eksploatacji, na których przenoszone są majątkowe prawa autorskie - porównaj Art.41. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku. Czyli Bingo, he, he... :D

I jeszcze jedna uwaga na koniec a propos 'słowika' - ZAWSZE trzeba WSZYSTKO powoli i dokładnie czytać, jak również i PISAĆ... ;-)

Powrót