Przeniesienie praw autorskich - konkurs Biedronki

• Autor wątku Autor wątku Alnear
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alnear

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry,
będę wdzięczna za fachowe objaśnienia, co de facto wynika z przeniesienia praw autorskich majątkowych do tekstu w konkursie Piórko 2016, który organizuje Biedronka. Autor/ka otrzymuje wysoką nagrodę: 100 tys zł, ale w zamian ceduje na organizatora wszelkie prawa do tekstu.
Moje wątpliwości dotyczą głównie:
- czy mogłabym pisać i wydawać w innym wydawnictwie kontynuację opowieści, z tymi samymi bohaterami, czy też Biedronka staje się właścicielem moich postaci?
- jak wygląda kwestia ewentualnej ponownej publikacji po jakimś czasie tego samego tekstu w innych wydawnictwach?
- dziwi mnie rownież zastrzeżenie w umowie, że autor/ka zobowiązuje się, że nie będzie wykonywał w stosunku do JMP swych autorskich praw osobistych, czy to jest w ogóle zgodne z prawem?

Jeśli są w tym jeszcze jakieś haczyki, będę wdzięczna za odpowiedź. Wprawdzie oczywiście konkursu jeszcze nie wygrałam i może nie będę miała tych dylematów ostatecznie, ale od momentu powiadomienia laureata do podpisania umowy są dwa dni, więc nie ma już czasu na rozkminki. Wprawdzie nagroda jest kusząca, ale nie chciałabym podpisywać diabelskiego cyrografu.

Pod tym adresem w zakładce "o konkursie" jest do pobrania regulamin zawierający wzór umowy.
https://staticpiorko2016.biedronka.pl/Regulamin_Piorko_2016_Nagroda_Biedronki.pdf

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

A

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zgodnie z regulaminem wczoraj miały być maile ze wstępną selekcją ;) Więc czasu trochę jest.

no właśnie dostałam takiego maila, stąd moje zaniepokojenie ;)

Alnear napisał:
...
Moje wątpliwości dotyczą głównie:
- czy mogłabym pisać i wydawać w innym wydawnictwie kontynuację opowieści, z tymi samymi bohaterami, czy też Biedronka staje się właścicielem moich postaci?
- jak wygląda kwestia ewentualnej ponownej publikacji po jakimś czasie tego samego tekstu w innych wydawnictwach?
- dziwi mnie rownież zastrzeżenie w umowie, że autor/ka zobowiązuje się, że nie będzie wykonywał w stosunku do JMP swych autorskich praw osobistych, czy to jest w ogóle zgodne z prawem? ...
1. Będziesz mogła z uwagi na pkt ostatni.
2. Za zgodą posiadacza praw autorskich majątkowych.
3. Ograniczenie dotyczy wyłącznie wskazanych składników praw osobistych, jest to zgodne z prawem.

Bardzo dziękuję! chciałabym dobrze zrozumieć odpowiedź na moją pierwsza wątpliwość, odnośnie użycia potem w kolejnych pracach tych samych postaci - mogę z uwagi na pkt ostatni - chodzi o osobiste prawa autorskie? których w tym zakresie ta umowa nie narusza? przepraszam - jestem laikiem zupełnym

Przeczytaj dokładnie w jakim tylko zakresie zobowiązujesz się do nie wykonywania tych praw. Pkt. a) jest bezpośrednio związany z realizacją praw zależnych. Prócz zawartych tam "ograniczeń" prawa osobiste wykonujesz normalnie.

Powrót