Przeniesienie praw autorskich majątkowych a gwarancja

• Autor wątku Autor wątku micz84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

micz84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

mam pytanie dotyczące gwarancji w kontekscie przeniesienia praw autorskich i majątkowych do oprogramowania (kodu źródłowego). Jestem kontraktorem jednym z kilku i współpracuję z etatowymi pracownikami zamawiającego.

Zamawiający może zmienić bezpośrednio funkcjonalność, którą napisałem, tymsamym psując ją lub wprowadzić modyfikacje do zależnej części oprogramowania co spowoduje nieprawidłowe działąnie mojego fragmentu.

Czy jeśli przenoszę na zleceniodawcę prawo nie do gotowego oprogramowania, a do kodu i daję mu prawo do modyfikowania tego kodu to wciąż jestem z obligowany do udzielenia gwarancjina ten kod?

Z góry dziękuję za opinię.

Ostatnia edycja:
Gwarancja to Twoja dobra wola nie masz obowiązku jej udzielać, a rękojmia ma zastosowanie do utworów tylko w bardzo ograniczonym zakresie - wady prawne:
Przepis prawny:
Prawo autorskie
Art. 55.
[Usterki i wady prawne dostarczonego utworu]

1. Jeżeli zamówiony utwór ma usterki, zamawiający może wyznaczyć twórcy odpowiedni termin do ich usunięcia, a po jego bezskutecznym upływie może od umowy odstąpić lub żądać odpowiedniego obniżenia umówionego wynagrodzenia, chyba że usterki są wynikiem okoliczności, za które twórca nie ponosi odpowiedzialności. Twórca zachowuje w każdym razie prawo do otrzymanej części wynagrodzenia, nie wyższej niż 25 % wynagrodzenia umownego.

2. Jeżeli utwór ma wady prawne, zamawiający może od umowy odstąpić i żądać naprawienia poniesionej szkody.

3. Roszczenia, o których mowa w ust. 1, wygasają z chwilą przyjęcia utworu.

4. Jeżeli zamawiający nie zawiadomi twórcy w terminie sześciu miesięcy od dostarczenia utworu o jego przyjęciu, nieprzyjęciu lub uzależnieniu przyjęcia od dokonania określonych zmian w wyznaczonym w tym celu odpowiednim terminie, uważa się, że utwór został przyjęty bez zastrzeżeń. Strony mogą określić inny termin.

Dziękuję za szybką odpowiedź, zatem poroszę o usunięcie gwarancji z zapisów umowy.

Powrót