Przeniesienie praw autorskich w aneksie do Umowy o pracę

• Autor wątku Autor wątku Madalen666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Madalen666

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
Od grudnia 2024 roku pracowałam na umowę o pracę na czas określony. Umowa dobiegła końca i szef postanowił przedłużyć umowę na czas nieokreślony. Poprosił swojego syna by przygotował dla mnie dokumenty. Syn przygotował aneks do umowy, w którym postanowił umieścić zapis o przeniesieniu autorskich praw majątkowych do wszystkich utworów, które stworzę w przyszłości w ramach umowy o pracę. Oprócz aneksu mam również osobne Oświadczenie o przeniesieniu autorskich praw majątkowych ale ono dotyczy tylko tego co stworzyłam w 2025 r. No i jakoś mi się to nie klei. Przeczytałam gdzieś, że a aneksie nie można zawrzeć wpisu o przeniesieniu praw do rzeczy, które mają dopiero powstać? Jak to właściwie jest i jakie są właściwe zapisy do tego zagadnienia w ustawie o prawach autorskich i pokrewnych, bo nie umiem tego znaleźć? Poinformowałam go, że nie podpiszę tego dopóki nie będę miała właściwej odpowiedzi. Dziękuję z góry za pomoc.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Przyjrzałam się fragmentowi aneksu, który Pani przesłała w swoim pytaniu. Z tego, co widzę, nie ma w nim wprost mowy o utworach przyszłych, które dopiero powstaną. Natomiast zapis, że „wszelkie utwory stworzone przez pracownika w ramach wykonywania obowiązków służbowych wynikających z umowy o pracę przechodzą z chwilą ich przyjęcia przez pracodawcę na pracodawcę”, jest zgodny z prawem, a konkretnie z art. 12 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Ten zapis nie jest dla Pani niebezpieczny i w praktyce chroni interesy Pracodawcy w zakresie utworów tworzonych w ramach obowiązków służbowych. Nawet gdyby go w ogóle nie było w umowie, zasada ta i tak by obowiązywała właśnie na podstawie wskazanego przepisu prawnego.

Zaznaczam przy tym, że wszystko, co tu opisuję, dotyczy wyłącznie tego załączonego fragmentu aneksu – nie znam treści Oświadczenia o przeniesieniu autorskich praw majątkowych, więc do niego się nie odnoszę.

Powrót