przeniesienie praw autorskich

• Autor wątku Autor wątku mattitkd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mattitkd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam czy jako Dj wynajęty przez firmę mam prawo/obowiązek podpisywać taki dokument? Jes tu mowa o autorze natomiast ja nim nie jestem. Jestem jedynie osobą odtwarzającą utwory.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
A jaki utwór jest przedmiotem powyższego przeniesienia praw bo brak jego oznaczenia jest zasadniczą wadą tego oświadczenia przesądzającą o jego nieważności. Tak samo brak oznaczenia podmiotów tej umowy.

Ostatnia edycja:
Odtwarzane zostaną rożne utwory

Odtwarzanie utworów z nośników nie jest samo w sobie utworem.

a więc mogę to podpisać? Ewentualnie jak to poprawić? Chodzi o to aby Dj mógł odtwarzać muzykę na imprezie.

A prawa do jakiego utworu zamierzasz przenosić :?:

Tak jak pisałem, chodzi o puszczanie muzki podczas imprezy jako Dj. Może poniższy zapis będzie lepszy?

Przedmiotem niniejszej umowy jest wykonanie twórczego dzieła wraz z przeniesieniem praw autorskich.
Dziełem w niniejszej umowie Strony określają przygotowanie autorskiej oprawy muzycznej w trakcie imprezy zwanej w dalszej części umowy Dziełem. Twórca zobowiązuje się do wykonania i dostarczenia dzieła oraz przeniesienia praw autorskich we wskazanej dacie.
Zamawiający jest zobowiązany do podpisania stosownych umów z Organizacjami Zbiorowego Zarządzania i opłacenia tantiem z tytułu publicznego odtwarzania utworów muzycznych wykorzystywanych przez Wykonawcę.

mattitkd napisał:
... Dziełem w niniejszej umowie Strony określają przygotowanie autorskiej oprawy muzycznej w trakcie imprezy zwanej w dalszej części umowy Dziełem. ...
Rozumiem, że chodzi o rodzaj konspektu, scenariusza, który zostanie zrealizowany podczas imprezy. Tylko po co to przeniesienie praw skoro sam twórca będzie realizował ów scenariusz?

Ostatnia edycja:
Jestem Dj, będę puszczał muzykę lat 80-90 (boney m, dr. alban itp.). Nie jestem autorem tych utworów. Będę jedynie je odtwarzał. Wraz z umową dostałem pismo do podpisania o przeniesienie praw autorskich. Dlatego zastanawiam się czy mogę je podpisać i w jakiej formie

mattitkd napisał:
A jaki utwór jest przedmiotem powyższego przeniesienia praw bo brak jego oznaczenia jest zasadniczą wadą tego oświadczenia przesądzającą o jego nieważności. Tak samo brak oznaczenia podmiotów tej umowy.

chciałem się dowiedzieć jeszcze jakie podmioty, które należy określić masz na myśli?

Podmiotami są autor i nabywca praw. Jasno należy wskazać kto, komu, co, w jakim zakresie itd. - Rozdział 5 Ustawy.

Dzieło polegające na odtwarzaniu muzyki z nośników trudno uznać za utwór w myśl Prawa Autorskiego, co automatycznie wiąże się z brakiem możliwości rozporządzania prawami autorskimi.
Nawet gdyby z trudem uznać to za swego rodzaju "spektakl muzyczny", to zapoznanie się z nim (przedstawienie publiczności) też nie wiąże się eksploatacją praw autorskich zatem nie dochodzi tutaj w żaden sposób do rozporządzania prawami autorskimi. Stąd wskazywane zapisy w umowie nie mają żadnego sensu. Jedyna możliwość to rejestracja przez zleceniodawcę owego "spektaklu muzycznego" i ponowna później jego eksploatacja ale jak mniemam do takich czynności nie dochodzi.

Inną sprawą jest, że tak enigmatyczny zapis nie stanowi umowy przeniesienia praw autorskich majątkowych i zatem nie wywołuje żadnych skutków prawnych.

Ostatnia edycja:
Powrót