Przeniesienie praw autorskich

• Autor wątku Autor wątku PatrykoD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PatrykoD

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Konstruuje właśnie nową umowę o dzieło i muszę w niej przenieść prawa autorskie na zamawiającego ponieważ będę korzystał z KUP na poziomie 50%.
Zajmuje się realizacją filmów ślubnych, zatem domyślam się, że mogę przenieść prawa autorskie i udzielić licencji na powielanie, udostępnianie dzieła tylko i wyłącznie jako całości, bez jego edycji ponieważ w filmie jak wiadomo są różne, nie moje utwory muzyczne, na których wykorzystanie mam licencje, ale sam nie moge rozporządzać dalej tymi utworami.

Czy taka forma przekazania prawa autorskiego/majątkowego będzie się wpisywać w prawo do KUP na poziomie 50% ? Czy znacie jakąś podobną formułkę, by to dobrze ugryźć? Jakim określeniem posługiwać się w umowie; dzieło, utwór czy po prostu film?

Z góry dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
PatrykoD napisał:
Witam.
Konstruuje właśnie nową umowę o dzieło i muszę w niej przenieść prawa autorskie na zamawiającego ponieważ będę korzystał z KUP na poziomie 50%.
...
Kto Ci taką bzdurę przekazał:!: Do skorzystania z kup 50% wcale nie musisz przenosić praw autorskich majątkowych, wystarczy, że udzielisz licencji na korzystanie.
PatrykoD napisał:
... mogę przenieść prawa autorskie i udzielić licencji ...
Nie można tych dwóch czynności wykonać równocześnie na tych samych polach eksploatacji, możesz albo przenieść prawa albo udzielić licencji.
PatrykoD napisał:
... udostępnianie dzieła tylko i wyłącznie jako całości, bez jego edycji ponieważ ...
Nie musisz nigdzie umieszczać takiego zastrzeżenia, na realizowanie praw zależnych konieczna jest osobna zgoda.

Kup 50% przysługuje zarówno przy rozporządzaniu jak i korzystaniu z praw autorskich majątkowych

Ostatnia edycja:
Czy w przypadku przeniesienia autorskich praw majątkowych na polach eksploatacji takich jak , utrwalanie, rozpowszechnianie, zwielokrotnianie, wyświetlanie itp.gdy zamieszcze również zapis, że zamawiający wyraża zgodę na udostepnianie filmu w swoim portfolio (internet) - będzie to prawidłowy zapis?

Czy może w takim wypadku muszę zamiast przeniesienia praw autorskich, udzielić licencji skoro również chcę film udostępniać?

Czy w umowie pomiędzy dwoma osobami fizycznymi przy wskazaniu stron wystarczą takie dane jak: Imię, nazwisko, PESEL, nr dowodu, adres zamieszkania, czy koniecznie muszą być imiona rodziców, data urodzenia itd?
Czy w rachunku za umowę o dzieło pomiędzy dwoma osobami fizycznymi muszę podawać tak szczegółowe swoje dane jak imiona rodziców, wskazać urząd skarbowy itd, czy może ma to miejsce tylko w przypadku gdy zamawiającym jest osoba prowadząca działalność gospodarczą?

Ostatnia edycja:
1. Może być taki zapis
2. Tylko licencja.
3. Strony umowy powinny być oznaczone w sposób niebudzący wątpliwości, czy wybierzecie PESEL, czy nr dw, czy obydwa zależy wyłącznie od Was.
4. Nie, tylko imię, nazwisko i adres. Nawet przy dg nie podaje sie takich informacji.

Powrót