Przeniesienie rozprawy do innego sądu :/

• Autor wątku Autor wątku Forepak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Forepak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam na poczatku chce zaznaczyć ze sprawa jest z działu prawa gospodarczego dlatego tutaj zakladam wątek.
Chodzi o to ze raz logowałem sie na jakiegoś goscia konto na allegro i tam było moje IP, jednak na przesłuchaniu na policji dowiedziałem sie ze tych logowań było więcej z innych adresów. Ja sie tylko raz logowalem i mnie oskarżono o włamanie i zrobienie wałka na 50 zl...
Nastepnie poradzono mi abym sie przyznal i poddal dobrowolnie karze nie ma co ciagnąć sprawy dalej to tak zrobiłem. Nastepnie sad polecial tak w ciula ze napisał mi ze przestepstwo było dokonane w innym mieście oddalonym ode mnie o ponad 400 km !!! i przeniesiono tam rozprawe i dzis dostalem wezwanie ze mam sie OBOWIĄZKOWO wstawić na rozprawe. Nie da sie jakoś przenieś tej rozprawy do mojego miasta, lub nie mogą wydać wyroku bez mojej nieobecności skoro dobrowolnie sie poddałem karze ?

Poza tym nie mam nawet pociągu do tego miasta, musiał bym wyjechać poprzedniego dnia zeby dojechać na miejsce i zdąrzyć do sądu bo jedzie sie od 7-11 godzin pociągiem w zależności od rodzaju pociągu.

Prawo gospodarcze nie zajmuje się sprawami karnymi. Przenoszę.

ok, są jakieś możliwości abym nie musiał tam jechać ?

Możesz tam udać się na koszt państwa. Wystarczy, że kilka razy nie pojawisz się na rozprawie. Wówczas sąd wyda postanowienie o tymczasowym aresztowaniu. Bedziesz miał darmowy wikt i mieszkanie prze kilka tygodni. ;)

eh, a sąd z tej miejscowości nie może przenieś rozprawe do mojego miasta ?
Nie moze wydac wyroku bez mojej obecności ?

>eh, a sąd z tej miejscowości nie może przenieś rozprawe do mojego miasta ?

Wybacz, ale to pokrzywdzony ma pierwszeństwo.

>Nie moze wydac wyroku bez mojej obecności ?

Skoro cię wezwał, to widocznie nie.

pokrzywdzony ? sory na sali bede ja prokurator i sedzia nikogo wiecej :/ koles jest pokrzywdzony tylko ze mu konto zablokowali i przyjdzie na rozprawe sobie posluchac ? eh

Sprawy są rozpatrywane w Sądzie Rejonowym odpowiednim dla miejsca popełnienia przestępstwa. JEDYNYM wyjątkiem są podejrzenia, co do stronniczości danego sądu - głównie, gdy sądzone są władze samorządowe, lub osoby ze środowiska sądowego. Musisz pojechać i tyle. Albo czekać, aż cię aresztują, ale drugiej opcji odradzam.

>sory na sali bede ja prokurator i sedzia nikogo wiecej :/

Skąd wiesz? Przyjść może każdy, rozprawa jest jawna.

>koles jest pokrzywdzony tylko ze mu konto zablokowali

Owszem, jest.

> i przyjdzie na rozprawe sobie posluchac ? eh

Ma takie prawo. Zresztą niewkluczone, że również dostał wezwanie.

Tak tylko ze miałem identyczną sprawe pół roku temu, dostałem wzwanie do sadu w moim miescie w dodatku nieobowiazkowe stawiennictwo, niczym innym sie nie rozni ta sprawa od poprzedniej. Czemu wiec sad w tej sprawie podjął inna decyzje niz w poprzedniej ?

Czy uważasz, że osoby piszące na tym forum mają przymioty Ducha Świetego? Zapoznaj się z aktami, to się dowiesz.

Być może dlatego, że sędziowie mają orzekać w zgodzie z 'aktualnym stanem prawnym i własnym sumieniem', a te drugie może robić tą różnicę.

Powrót