przeniesienie własności samochodu na współwła

• Autor wątku Autor wątku iskierkkaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iskierkkaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
m,am prpblem, oto on: jestem wspołwłascicielem samochodu o wartosci ok. 2500 zł jak mam zrobić ,żeby przeniesć współwłasnośc na drugiego właściciela? czy tylko umowa kupna sprzedarzy samochodu? zaznaczam ,że nie jesteśmy rodziną tylko obcymi dla siebie osobami proszę pomóżcie....!

Także wszelkie inne sposoby przeniesienia własności także. np darowizna, zamiana

[cytat="Pasqud"]Także wszelkie inne sposoby przeniesienia własności także. np darowizna, zamiana[/cytat]

dziekuję za odpowiedz, ale mam jeszcze pytanie? czy moge darowac swoja częsć samochodu , drugiemu wspłowascicielowi, ? czyli sporządzić umowę darowizny i on zapłaci podatek ? proszę szerzej mi napisac jak to najlepiej zrobić... dziękuję

Tak, może pani darować swój udział w samochodzie współwłaścicielowi. Zwyczajną umową darowizny. Co do podatku to jest on uzależniony od wartości jak i od stopnia pokrewieństwa między osobami.

A może by tak umowa zniesienia współwłasności - o ile wiem wtedy rozliczenia podatkowe są znacznie korzystniejsze.

[cytat="magmonza"]A może by tak umowa zniesienia współwłasności - o ile wiem wtedy rozliczenia podatkowe są znacznie korzystniejsze.[/cytat]

Dziekuje za odpowiedz bardzo mi pomogła , tylko jesli można to proszę mi napisac jak sporządzic taką umowe i, bo niestety w necie nigdzie takiej nie ma.... pozdrawiam

Umowę sporządza się tak samo jak np. darowizny, tj. najpierw wymienia się dane współwłaścicieli, a potem zamiast pisać : A daruje B 1/2 części samochodu - opisanego we wstępie, wpisuje się formułkę, że A i B znoszą współwłasność w ten sposób, że własność całości samochodu opisanego we wstępie nabywa A. Strony oświadczają, że zniesienie współwłasności następuje bez żadnych dodatkowych spłat.

[cytat="magmonza"]Umowę sporządza się tak samo jak np. darowizny, tj. najpierw wymienia się dane współwłaścicieli, a potem zamiast pisać : A daruje B 1/2 części samochodu - opisanego we wstępie, wpisuje się formułkę, że A i B znoszą współwłasność w ten sposób, że własność całości samochodu opisanego we wstępie nabywa A. Strony oświadczają, że zniesienie współwłasności następuje bez żadnych dodatkowych spłat.[/cytat]

Dziękuję bardzo to mi bardzo ułatwi załatwienie mojej sprawy pozdrawiam iskierkkaa

Powrót