Przeniesienie własności w trakcie egzekucji

• Autor wątku Autor wątku Bogdan Majos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bogdan Majos

Użytkownik
Odpowiedzi
124
Dłużnik w stosunku do którego wierzyciel wystąpił o egzekucję komorniczą z 1/2 majątku wspólnego po rozwodzie i w stosunku do którego komornik sądowy wszczął procedurę windykacyjną próbuje przenieść tą część majątku na pełnoletniego syna. Czy ta jego czynność będzie skuteczna?. Wcześniej wierzyciel dokonał wpisu hipoteki przymusowej do tej części majątku. Pytanie czy czynności podejmowane przez dłużnika będą skuteczne.

Jeśli komornik dokonał zajęcia to zbycie nieruchomości będzie skutecznie tzn. spowoduje zmianę właściciela nieruchomości ale nie wpłynie na postępowanie egzekucyjne. Komornik będzie kontynuował czynności tak jakby właścicielem nieruchomości był nadal dłużnik.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Czy to znaczy że skutecznie zablokuje czynności komornicze. W takim przypadku matka będzie zmuszona występować przeciw synowi, czy też nie zmieni się dłużnik.

Nie, nie zablokuje czynności. Jak napisałem w poście #2 Komornik będzie kontynuował czynności egzekucyjne z nieruchomości tak jakby nadal była dłużnika.
Natomiast, gdyby z jakiegoś powodu ( braku chętnych nabywców) ta egzekucja nie zakończyła się sprzedażą nieruchomości to kolejne wystąpienie do komornika o egzekucję będzie wymagało uzyskania tytułu na nabywcę bądź jako dłużnika rzeczowego bądź z tytułu skargi pauliańskiej.
Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Czy to znaczy że skutecznie zablokuje czynności komornicze. W takim przypadku matka będzie zmuszona występować przeciw synowi ? Czy dłużnik może skutecznie zarządzać swoim majątkiem, np. poprzez wpis do do KW syna zamiast siebie. Czy matka będzie musiała wystąpić do komornika o licytację z majątku syna?

Żona po rozwodzie wykupiła długi męża. Ma prawomocne postanowienia z klauzulą wykonalności na kwotę przewyższającą połowę wartości nieruchomości. Komornik wszczął egzekuję z tej drugiej części nieruchomości będącej własnością dłużnika byłego męża.
Wpisała też hipotekę przymusową na tę wartość. Chce kupić tą drugą połowę z chwilą gdy nie będzie żadnego nabywcy a tak się prawdopodobnie stanie. Czy musi podejmować jeszcze jakieś czynności prawne aby zabezpieczyć swoje roszczenie.

Ostatnia edycja:
Czy musi podejmować jeszcze jakieś czynności prawne aby zabezpieczyć swoje roszczenie.
Nic nie musi (zabezpieczenie i tak ma w postaci hipoteki). Dojdzie do licytacji. Nie będzie chętnych na kupno, może przejąć udział z zaliczeniem własnej wierzytelności.

Tak też myślałem, ale bardzo dziękuję w upewnieniu mnie w tym.

Powrót