przeniesienie własności za zaległe alimenty

• Autor wątku Autor wątku osiem44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

osiem44

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
zaległych alimentów w wysokości już 58 000 zł [z odsetkami] dotychczas nie udało mi się wyegzekwować od dłużnika. Egzekucja z nieruchomości została umorzona, podejrzewam celowe działania komornika by taki był finał tej sprawy.
Ale znalazłam inne rozwiązanie, które w obecnej sytuacji jest dla mnie zbawienne. Otóż za zgodą dłużnika chcę przeniesienia na własność nieruchomości dłużnika, który nie ma z czego spłacić zaległych alimentów, gdyż komornik ściąga bieżące. Podobno możliwość zawierania tego typu umów nie jest kwestionowana.?
Nawet jeśli dojdzie do kolejnej sprawy i znajdzie się nabywca, to uzyskane w ten sposób pieniądze nie pokryją w pełni zadłużenia, gdyż nieruchomość wyceniono na 42 tyś a w drugim przypadku na 54 tyś.

bardzo dziękuję za wskazówki

A czy jestes jedynym wierzycielem,czy tez sa inni?

byli inni, ale jak na razie jestem tylko ja, liczę na pierwszeństwo alimentów

Nie, jestem jedynym wierzycielem z alimentami,

Wiec masz pierwszenstwo(to dobra nowina).Pamietaj rowniez,ze komornik dba tez o swoje interesy.Jezeli sprzeda nieruchomosc,odliczy swoje koszta i z 50.000 zostanie 40.000(?).

Nie chcę iść z tym do komornika, poprzednia egzekucja trwała 2 lata, a i tak odmówiono mi przejęcia nieruchomości i sprawa została umorzona. Nawet jeśli dojdzie do licytacji to chyba za 2/3 ceny i koszta komornika, to mi nic nie zostanie, poza dalszą należnością, której już nie będzie z czego wyegzekwować. Nie mam gdzie mieszkać, dlatego przeniesienie własności chciałam przeprowadzić poprzez spisanie aktu u notariusza w obecności dłużnika, który wyraża na to zgodę, ale notariusz poradził skierowanie sprawy do Sądu Rodzinnego. ???
Teraz nie rozumiem tego i nie wiem co zrobić. Podobno możliwość zawierania tego typu umów nie jest kwestionowana. Zmienić notariusza?

Powrót