Przeniesienie z drugiej klasy technikum do liceum

• Autor wątku Autor wątku AdrianPle
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AdrianPle

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, chciałbym się zapytać czy jest taka możliwość? Byłem dzisiaj u dyrekcji szkoły, którą jestem zainteresowany i powiedziano mi, że niedawno weszły nowe przepisy i nie jest pewna czy jest taka możliwość. Dyrektor od jutra ma urlop więc odpowiedzi mogę spodziewać się dopiero za miesiąc... Dlatego liczę na waszą pomoc. Czytałem, już wcześniej o tym w internecie, zdania są mocno podzielone. Jednak wyglądające na rzetelne źródło podaje, iż
§ 2. 1. Uczeń przechodzący z:
6) klasy II technikum publicznego lub niepublicznego o uprawnieniach szkoły publicznej może być przyjęty do:
a) klasy I albo II publicznego liceum ogólnokształcącego.
Z czego można by wywnioskować, że jest taka możliwość. Jednak widnieje zapis, że owa ustawa obowiązuje od dnia 1 września 2017 r. do dnia 31 sierpnia 2019 r. Mam nadzieje, że znajdzie się jakaś miła osoba, która zna prawo i potrafi mi pomóc. Z góry dziękuję.

Aktualne rozporządzenie:

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ
1) z dnia 21 sierpnia 2019 r.

w sprawie szczegółowych warunków przechodzenia ucznia ze szkoły publicznej, publicznej szkoły artystycznej,
szkoły niepublicznej lub niepublicznej szkoły artystycznej o uprawnieniach publicznej szkoły artystycznej, do szkoły publicznej innego typu albo szkoły publicznej tego samego typu
klasy II technikum publicznego lub niepublicznego może być przyjęty do:
a) klasy I albo II publicznego liceum ogólnokształcącego albo
b) klasy II publicznej branżowej szkoły I stopnia, w której jest realizowane kształcenie w zawodzie, w którym zakres kwalifikacji wyodrębnionej w tym zawodzie jest wspólny z zakresem pierwszej kwalifikacji wyodrębnionej
w zawodzie nauczanym w technikum;

Więc jak widac nic sie w temacie nie zmienilo.

Regand napisał:
Aktualne rozporządzenie:

Więc jak widac nic sie w temacie nie zmienilo.

Dziękuję za odpowiedź. Temat zamykam.

Powrót