Przeniesienie zasiłku do Polski

• Autor wątku Autor wątku Zdzisek13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zdzisek13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, jak w temacie wiadomości chciałbym zapytać o przeniesienie zasiłku z Irlandii do Polski. Sprawa wygląda tak: zrezygnowałem z pracy w Irlandii i wróciłem do Kraju, znalazłem prace w której pracowałem przez dwa tygodnie po czym się zwolniłem, i tu nasuwa sie pytanie, czy ciągle mam możliwość starania sie o zasiłek w Irlandii i jego przeniesienie do polski? czy może wszystko już przepadło? licze że ktoś z was może wiedzieć coś na ten temat. z góry dziękuję

Dzięki Eliss za zainteresowanie sie moim tematem :) Otóż zaraz po powrocie i problemach ze znalezieniem pracy nachodziły mnie myśli o pobieraniu zasiłku z Irlandii. Zadzwoniłem więc do tamtejszego urzędu pracy i wyłożyłem pani jak wygląda moja sytuacja, w odpowiedzi usłyszałem że jeżeli wróce i zarejestruje sie na bezrobociu to będe musiał odbyć karę 2 miesięcy bezpłatnego, z racji tego że sam sie zwolniłem, a po tym czasie normalnie przysługuje mi pełny zasiłek. Tylko boje sie że już zaprzepaściłem szanse zaczynając prace w Polsce...jak myślisz?

Nie zupełnie rozumiem co masz na myśli. Ja jeszcze w Irlandii się nie rejestrowałem w bezrobociu, chodziło mi o to czy ta praca w Polsce bedzie miała jakiś wpływ na bezrobocie w Irlandii i ewentualne przyznanie zasiłku. Czy takowy mi sie jeszcze należy w Irlandii jeśli teraz tam pojade, zarejestruje się i odbębnie kare 2 miesięcy?

No wlasnie chodzi o to, ze jak podjales prace w Polsce to prawdopodobnie nabyles prawo do swiadczen z powodu utraty pracy w Polsce. W Twoim przypadku mozesz przeniesc brakujace skladki ubezpieczeniowe z Irlandii do Polski. W linku jest wszystko wyjasnione, aby sie dowiedziec czy nabyles prawa do zasilku w wyniku zatrudnienia w Polsce , nalezy udac sie do RUP. Tam wszystko wyjasnia.

Z zapytaniem , jestem zarejestrowany w Jobcentre , pobieram zasilek Contribution czyli oparty na zarobkach , mam przyznany do marca przyszlego roku a chcialbym zjechac do Polski i go przetransferowac , i z tego co wyczytalem potrzebuje druk U2 . W jakim czasie przed wyjazdem powinienem o niego wystapic i powiadomic o tym zamiarze ,,posredniak '' w UK . Pozdrawiam serdecznie
Tomasz

Ostatnia edycja:
gato4870 napisał:
W jakim czasie przed wyjazdem powinienem o niego wystapic i powiadomic o tym zamiarze ,,posredniak '' w UK .
Tomasz
UK to nie Irlandia

Powrót