Przenoszenie numeru do innej sieci a paszport jako dokument tożsamości

• Autor wątku Autor wątku bialyikar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bialyikar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam.
Chciał bym przenieść swój numer telefoniczny do sieci Orange, a dokładniej do Nju. Odwiedziłem w tym celu salon Orange, ale z braku dowodu podałem swój paszport. Obsługa salonu oznajmiła mi, że paszport jest niewystarczającym dokumentem do przeniesienia numeru. Co dziwne, zaproponowali mi wydanie (i zarejestrowanie) nowej karty/numeru, do czego paszport już miał wystarczyć. Może się mylę, ale w obydwóch czynnościach są potrzebne te same dane. Poza tym paszport w naszym kraju jest chyba tożsamym dokumentem z dowodem osobistym, ma ten sam status prawny w świetle prawa. Czy Orange miał rację odmawiając mi? Dodam tylko, że przenoszony numer jest już zarejestrowany na mnie w innej sieci, rejestrowany był także na paszport.

Na stronie Orange piszą że aby zarejestrować nr potrzebny jest albo dowód, albo paszport, więc nie wiem czemu robią problemy.

Chodzi o to, że najwyraźniej oni mają problem z przeniesieniem numeru, a nie jego rejestracją. Jak napisałem wcześniej, przy przeniesieniu nie chcieli uznać mi paszportu, ale zaproponowali mi założenie nowego numeru, do czego paszport był by już ok.
Interesuje mnie to, czy odmówienie mi obsługi na bazie tego, że legitymuje się ważnym paszportem jest zgodne z prawem?

Nie jest zgodne z prawem, obsługa salonu powinna zarejestrować Ci nr również na zasadzie paszportu.

... poprzez okazanie paszportu..

serio jesteś tak mało rozumny czy czepiasz się wszystkiego co nie ma "zlepku prawnego" tzw zboczenie zawodowe bo mniemam że jesteś prawnikiem.

Forum prawne wymaga używania konkretnych sformułowań.
Jeśli nie potrafisz ich używać, to przejdź np. na forum 'Bravo Girl' - co zresztą po przeczytaniu wielu Twoich wypowiedzi gorąco Ci polecam.

A mogli byście mi powiedzieć, jakie ewentualne kroki mógł bym podjąć, jeśli chciał bym dopiąć swego i przenieść numer używając do tego celu paszportu a nie dowodu. Wiem, że to zakrawa o upierdliwość, ale jeśli mam takie prawo, a jakaś firma wykorzystując moją niewiedzę mówi mi, że jest inaczej, no to jednak chciał bym dopiąć swojego.
Obstawiam, że problem jest trywialny i "system" na jakim pracują w Orange nie przewiduje po prostu miejsca na numer paszportu, takie niedopatrzenie :/

Po prostu idziesz do salonu i pokazujesz paszport mówiąc że chcesz zarejestrować nr i tyle.. system Orange przewiduje taką rubrykę jak paszport

Ok, napiszę to jeszcze raz, bo chyba to jest niejasne. W salonie Orange odmówiono mi PRZENIESIENIA mojego numeru z sieci której używam obecnie do Orange. Zaproponowano mi w zamian wykupienie nowego numeru, który mógł bym już zarejestrować na podstawie okazanego paszportu. A ja nie chcę mieć nowego, tylko chcę przenieść swój obecny.

galci napisał:
Po prostu idziesz do salonu i pokazujesz paszport mówiąc że chcesz zarejestrować nr i tyle.. system Orange przewiduje taką rubrykę jak paszport

Przeciez autor wątku nie chce zarejestrować tylko przeniesc numer od innego opa do Orange.

Masz problem czytania ze zrozumieniem? :what:

Na szybko:

bialyikar napisał:
A mogli byście mi powiedzieć, jakie ewentualne kroki mógł bym podjąć,

to zadzwoń albo napisz e-maila do UKE.

Ostatnia edycja:
Faktycznie, nie doczytałem, przede wszystkim musisz się udać do salonu własnego nie agencyjnego ponieważ one nie mają możliwości przeniesienia do nju. Druga sprawa jest taka że przy procesie MNP operator dawca weryfikuje TYLKO imię i nazwisko, pesel, opcję przeniesienia, więc nie ma możliwości NIE przeniesienia nr po okazaniu paszportu

galci napisał:
Faktycznie, nie doczytałem, przede wszystkim musisz się udać do salonu własnego nie agencyjnego ponieważ one nie mają możliwości przeniesienia do nju.

Jakbyś nie wiedział migracji z Orange do Nju dokonuje sie za pomocą sms.

Powrót