Przepięcie a piorun odmowa PZU

• Autor wątku Autor wątku izyda123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

izyda123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Pomóżcie bo już nie wiem gdzie i jak pisać.
Otóż 2 mce temu w moją kamienice uderzył piorun, centralnie łuna wpadła do mieszkania. Po chwili stwierdziliśmy, że nie działa TV, zmywarka, dekoder, telefon stacjonarny, ruter. Pozostali mieszkańcy kamienicy również ponieśli podobne straty.
Mam ubezpieczenie PZU DOM kompleksowe czyli od przepięć i zdarzeń losowych pod które zalicza się piorun. Natychmiastowo zgłosiliśmy szkodę. TV zabrał serwis - naprawił ale naprawa z tytułu gwarancji - odmowa ubezpieczyciela. PZU za ruter i telefon stacjonarny kasę mi oddało. Raptem 159 zł. Problem tkwi, że za zmywarkę nic mi nie chcą wypłacić, ponieważ jak twierdzą serwis napisał, że uszkodzenie zmywarki i TV(naprawa z tyt.gwarancji) nie powstało w wyniku przepięcia. Tylko dlaczego PZU wypłaciło pieniądze z tego samego zgłoszenia za ruter i telefon skoro nie było przepięcia?
Poradźcie co mam zrobić bo już nie mam sił i argumentów?
:(

Jeśli serwis napisał,że uszkodzenia nie powstały z powodu przepięcia, to dlaczego PZU miało płacić. Przecież właśnie opinia fachowca decydowała czy przepięcie uszkodziło sprzęt, czy nie. Pretensje do serwisu.
Ubezpieczyciel nie może wierzyć na słowo.
Klienci naciągają rzeczywistość do granic możliwości.
Gdy się zdarzy przepięcie, pożar, powódź, to okazuje się,że stracili więcej niż kiedykolwiek mieli.
Nie oskarżam Cię o próbę oszustwa, ale musisz przyjąć do wiadomości,że dokumentacja przeczy temu, co sama twierdzisz, a dokumentacja jest podstawą wypłaty.

Może masz rację. Tylko że ja zglaszalam że w budynek uderzył piorun i z tego tytułu zglaszalam szkodę a oni ciągle odpisują że przepięcie. Być może powstało przepięcie ale piorun je spowodował. Mam ubezpieczenie od zdarzeń losowych a oni praktycznie żadnych kosztów nie pokryli. Wysyłają odmowy.

To zdarzenie należy zaliczyć do przepięcia. Zdarzenie spowodowane piorunem to np. bezpośrednie uderzenie pioruna w dach, który zaczyna się palić. Żaden piorun nie uderzył bezpośrednio w Twój TV i zmywarkę. To było spowodowane przepięciem w wyniku uderzenia pioruna w budynek.

Tak tylko nie mam jak tego udowodnić. Piorun uderzył ja poniosłam straty. A oni twierdzą, że nie było przepięcia.

Nie, "oni" tak nie twierdzą. Serwis tak twierdzi.

Oki. Pogrzebałam, rozmawiałam z serwisem i tak. W piśmie jakim przesłał serwis do PZU napisane: "uszkodzenie samoistne, podać przyczynę usterki", papiery serwisowe: "oddalone koszty naprawy przez gwaranta". Zmywarka już dawno po gwarancji, szkoda zgłaszana z tytułu ubezpieczenia mieszkania. Moje pytanie na jakiej podstawie PZU twierdzi, że nie zostało uszkodzone przez przepięcie czy piorun, skoro w papierach ani słowa o tym. Oszaleję :( Chcą mnie wycyckać czy jak :(

Skieruj się do serwsiu z prośbą o weryfikację dokładną przyczyn uszkodzenia sprzętu TV czy zmywarki. Uszkodzenia z tytułu wyładowań atmosferycznych będą widoczne na płycie elektronicznej ponieważ napięcie o wysokiej amplitudzie zawsze szuka ujścia do masy, widoczne jest to na płytach elektronicznych dukowanych (upalona ścieżka na druku do masy )czasami potrzebna jest lupa. To w przypadku gdy wyładowanie atmosferyczne przechodzi po sieci napięcia przemiennego zasilajacego instalację elektryczna w domu, w mieszkaniu lub gdy wyładowanie atmosferyczne dostaje się po sieci instalacji antenowej, kablowej, telefonicznej.

Gdy jednak mamy do czynienie z wyładowaniematmosfercznym kulistym to weryfikacją uszkodzenia jest trudna ponieważ najczęściej uszkodzeniu w wyniku silnych wyładowań elektrostatycznych ulegają układy sacalone cyfowe , procesory przerzutniki , tranzystory cyfrowe SMD i nie widać gołym okiem skutków tylko na podstawie pomiarów weryfikacji i doświadczenia z badania skutków po wyładowaniach tego typu wyładowań, nie mniej doświadczony serwisant powienien sobie dać z tym radę i wypisać odpowiednią ekspertyzę z oszacowaniem kosztów naprawy.
Poporść o specyfikację uszkodznych modułów. części, podzespołów czyli pełną specyfikajcę mająć specyfikaję wiele możesz się dowiedzieć.
Sam fak zarejestrownia takiego wyładowania atmosferycznego powinien naprowadzić serwis na właściwą diagnozę.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Powrót