Przepisanie długu - czy i jak możliwe

• Autor wątku Autor wątku Evi1971
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Evi1971

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Wynajmowałam mieszkanie razem z koleżanką - wszystkie papiery z firmami typu gaz, prąd woda telefon były na mnie. Wyprowadziłam się ale nie chciałam robić problemów i nie zmusiłam koleżanki do przepisania umów na siebie, ale mam pismo o naszej umowie spłaty zobowiązań. Przy wyprowadzaniu korzystałyśmy z zawodowego negocjatora i koleżanka zobowiązała się spłacić zaległe i bierzące rachunki za mieszkanie (pod spisana ręcznie umowa dotycząca też innych spraw- podpisałyśmy się obie + negocjator + świadek-nie mam jej w ręce była w jednym egzemplarzu, jest u negocjatora ale pewnie mogę ją dostać). Koleżanka także wyprowadziła się z domu i teraz mówi że nie ma pieniędzy żeby spłacić zobowiązania a do mnie przychodzą pisma ponaglające. Dodam kwoty nie sa małe - zobowiązania są na ponad 10 tys!! Umowy z firmami dostarczającymi media rozwiązane zostały po opuszczeniu lokalu przez koleżankę.
Czy istnieje jakaś forma prawna podpisania obustronnej umowy (np. notariusz) która akceptowalna byłaby dla ww firm dostarczających media, które spowodowałyby że pisma ponaglające przychodziłyby do kolezanki a nie do mnie a przede wszystkim w razie rozprawy sądowej - komorniczej sciągałyby zaległe należności od niej?

Powrót