przepisanie długu na syna

• Autor wątku Autor wątku jacek1961
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacek1961

Użytkownik
Odpowiedzi
78
Mój wierzyciel zaproponował mi spłatę swojego długu w następujący sposób ( komornik nic z niego nie może ściągnąć ) : jego syn ma po babci mieszkanie, które chce sprzedać. Mieszkanie to nie ma księgi wieczystej.Mój dłużnik zaproponował mi w zamian wycofania wszystkich spraw w sądzie i u komornika, ze ten jego syn dołączy się do tego długi i gdy sprzeda to mieszkanie to zwróci mi dług. Dług jest b duży i w sumie jest to jedyna możliwość jego odzyskania. Tylko jak tu się zabezpieczyć prawnie, że po wycofaniu moich wniosków przeciwko dłużnikowi ja faktycznie otrzymam pieniądze ze sprzedaży tego mieszkania. Czy jego syn może dołączyć się do długu ojca i jak zabezpieczyć się, zeby te pieniądze dostać?

Mój dłużnik, a nie mój wierzyciel

Art. 519. KC
§ 1. Osoba trzecia może wstąpić na miejsce dłużnika, który zostaje z długu zwolniony
(przejęcie długu).
§ 2. Przejęcie długu może nastąpić:
1) przez umowę między wierzycielem a osobą trzecią za zgodą dłużnika; oświadczenie
dłużnika może być złożone którejkolwiek ze stron,
2) przez umowę między dłużnikiem a osobą trzecią za zgodą wierzyciela; oświadczenie
wierzyciela może być złożone którejkolwiek ze stron; jest ono
bezskuteczne, jeżeli wierzyciel nie wiedział, że osoba przyjmująca dług jest
niewypłacalna.
Umowa notarialna - najkorzystniejsza
Art. 522.
Umowa o przejęcie długu powinna być pod nieważnością zawarta na piśmie. To samo
dotyczy zgody wierzyciela na przejęcie długu.
Przeczytaj dalsze art kc o zmianie dłużnika 519-525 kc

korf napisał:
Korf, źle podpowiadasz. Korzystniejsze jest dla wierzyciela przystąpienie do długu osoby trzeciej (to właśnie zaproponował dłużnik), niż jedynie przejęcie długu przez osobę trzecią.

Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze jedno pytania. Czy mając taką umowę o przystąpieniu do długu w sytuacji gdyby przystępujący do długu nie spłacał wierzytelności to muszę iść do sądu o nakaż zapłaty ? Czy mogę iść do komornika nie mając tego nakazu ?

ferdek125 napisał:
Da się jeśli osoba przystępująca do długu podpisze notarialne "poddanie się dobrowolnej egzekucji"
Słusznie. Nie pomyślałem o tym (widocznie jeszcze dla mnie za wczesny poranek). To bardzo dobry pomysł.

A czy w umowie o przyjęciu długu ( przyjmujący dług odziedziczył mieszkania ) mogę zobowiązać przyjmującego dług żeby wpisał należną mi wierzytelność do KW mieszkania ?

poczytaj hipoteka.....

jeśli przyjmujący dług się zgodzi to notarialnie można ją ustanowić jako zabezpieczenie spłaty zobowiązania, po spłacie hipotekę się "zdejmuje/zwalnia"

sam nie możesz

Jak w praktyce wygląda doprowadzenie przymusowe dłużnika przed sąd w sprawie wyjawienia majątku? Mój dłużnik nie stawił się bez usprawiedliwienia na pierwszą rozprawę i sąd wydał taki nakaz.

Ale jak nie ma księgi wieczystej, to jak wgl hipotekę ustanowić?

Ja bym tutaj nie kombinował. Na pewno jest możliwość odłożenia zapłaty na pozniejszy termin. Syn sprzeda mieszkanie, da kasę ojcu, a ten autorowi.

Ostatnia edycja:
Można KW założyć u notariusza i od razu dokonać wpisu wierzytelności na rzecz wierzyciela

No koniecznie. Równie dobrze dłużnik mógł Ci nagadać rzeczy z kosmosu. Zaufałbyś na słowo, a tu się okazuje, że wszystko to ściema a wierzytelności już nie ma :cool:

ps. a stworzenie takowej księgi ile zajmuje??? Jakie są tego zasady

Powrót