Przepisanie domu

• Autor wątku Autor wątku haczyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

haczyk

Zbanowany
Odpowiedzi
31
Witam być może piszę nie do tego działu, jeśli tak proszę mnie poprawić jestem tutaj pierwszy raz ale do rzeczy. Mam pytanie czy jeśli moi rodzice przepiszą mieszkanie na mojego brata, jest możliwość że ja będę mógł się ubiegać o spadek za to mieszkanie po śmierci rodziców? pytam za wczasu ponieważ oni chcą tak zrobić, coprawda mam już prawie swoje mieszkanie ale nie chcę aby powstała sytuacja że mój brat dostanie wszystko za darmo mając dwie lewe ręce a ja mam na wszystko sobie zrobić.

Jeżeli przeniosą własność lub spółdzielcze własnościowe prawo na brata, to czynność ma charakter inter vivos i mieszkanie nie wejdzie do spadku.

Jednak przysługuje Panu w takiej sytuacji roszczenie o zachowek (lub uzupełnienie zachowku), ponieważ roszczenie to służy nie tylko przeciwko spadkobiercom, ale i obdarowanym przez spadkodawcę za życia.

Oprócz tego przy podziale spadku i obliczaniu sched spadkowych także wlicza się darowizny, więc jeżeli majątek będzie duży, to i tak, bez zachowku, dostanie Pan swoje.

Zachowek jest roszczeniem pieniężnym, czyli nie co do mieszkania, ale pewnej kwoty pieniędzy.

Mieszkanie jest własnościowe, bo z tego co mi powiedzieli to jeśli oni przpiszą mieszkanie na mojego brata to ja im nic nie zrobię i mogę znic nie dostać jak przytoczyli że oni mają taki kaprys czy jest wogóle jakaś możliwość abym ja nie dostał nic?.

Mieszkanie dostanie brat. Panu przysługiwać będzie po śmierci rodziców roszczenie o zachowek, czyli nie o samo mieszkanie, a o pewną kwotę pieniędzy.

Więc coś Pan na pewno dostanie. Tylko że jest to roszczenie, pieniądze nie przechodzą na Pana z automatu, jak spadek, a w drodze umowy z bratem lub orzeczenia sądu.

Ile mam czasu od chwili przepisania mieszkania na mojego brata czy sprawa nie ulegnie przedwanieniu po 3 latach czy mam 3 lata od śmierci rodziców?.

3 lata od otwarcia spadku, czyli od śmierci.

Jak rozumiem od śmierci drugiego rodzica...tak??

W zasadzie i po śmierci pierwszego i drugiego, bo brat będzie w obydwu wypadkach spadkobiercą.

Po śmierci pierwszego z rodziców dziedziczy pierwsza grupa, małżonek i dzieci (lub zstępni dzieci, jeśli dzieci nie dożyły otwarcia spadku) w częściach równych, z tym że małżonek nie mniej niż 1/4. Jeżeli jest was dwóch braci, to z żyjącym rodzicem po 1/3.

Po śmierci drugiego z rodziców dziedziczą zstępni w częściach równych.

Czyli pewna kwota zachowku przysługuje już po śmierci jednego z rodziców, pewna kwota po śmierci drugiego.

Powrót