Przepisanie działki rolnej

• Autor wątku Autor wątku mkippek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mkippek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Cześć,

Moja Babcia przed śmiercią powiedziała, że jedną z jej działek dziedziczę ja.
Nie mam tego ani w testamencie, ani na papierze. Jednak rozmawiałem z ciociami i wujkami i wszyscy zgodnie przyznali, że jeśli będzie sprawa przekazania to wszyscy jednogłośnie zrzekną się praw do tej działki na rzecz mojej osoby.

To o co chciałbym zapytać, to jak takie rzeczy załatwia się w praktyce, od czego zacząć? Na co zwrócić uwagę, albo czego unikać. Prośba o informacje od osób znających się na rzeczy, lub mających doświadczenie.
Za wszelkie porady z góry bardzo dziękuje

mkippek napisał:
To o co chciałbym zapytać, to jak takie rzeczy załatwia się w praktyce, od czego zacząć?
Można zacząć od skierowania wniosku o stwierdzenie nabycia spadku i dział spadku do sądu rejonowego właściwego ze względu na ostatnie miejsce zamieszkania babci. Może to zrobić dowolny spadkobierca lub też osoba mająca w tym interes prawny. Jeżeli jest Pan jednym ze spadkobierców ustawowych to może Pan sam taki wniosek złożyć. W toku sprawy o stwierdzenie nabycia spadku i dział spadku zostanie ustalone kto i w jakim udziale dziedziczy oraz komu przypadają konkretne przedmioty wchodzące w skład spadku. Alternatywnie obie te sprawy można przeprowadzić także przed notariuszem - w celu ustalenia szczegółów można skontaktować się z dowolną kancelarią notarialną.

Powrót