przepisanie majatku a osoba nieletnia

• Autor wątku Autor wątku akluj00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

akluj00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
mam dal was pare pytan ale na poczatek male wprowadzenie...mama mojej narzeczonej jest osoba niepelnosprawna i wymaga opieki,ojciec odszedl od nich jakis czas temu aktualnie jestesmy w toku sparwy o separacje z orzeczeniem o jego winie a potem jak dobrze pojdzie to rozwod ale nie o to chcialem zapytac.Mama jest wlascicielka calego majetku,odziedziczyla po swoim ojcu spadek za tzw.opieke i aktulany stan mamy tez hjuz wymaga opieki choc jest ona jeszcze osoba w pelni wladz umyslowych.Moja narzeczona ma jeszcze siostre 15 lat.Troche chaotycznie napisane ale mysle ze na moje pyt bedziecie w stanie odp.
1.Chcielismy przepisac dom i caly majatek na moja narzeczona na podobnej zasadzie co wczesniej czyli za opieke,tylko czy nie jest wymagana zgoda ojca co do tego ze 15 letnia corka na dzien dzisiejszy nic nie dostaje?

2.Czy idzie zaznaczyc w tych aktach ze np.z ukonczeniem tej drugiej corki 21 lat dziedziczy ona polowe majatku znaczy sie doa\staje w spadku np.pole itp albo np. przy zamazpojsciu?

1. jeśli dom wchodzi w skład majątku osobistego mamy a nie wspólnego to żadna zgoda ojca nie jest potrzebna
2. trudno do końca zrozumieć o co ci chodzi. Po co w akcie darowizny domu zamieszczać jakieś postanowienia nie mające nic do rzeczy?

jozef k. napisał:
2..... Po co w akcie darowizny domu zamieszczać jakieś postanowienia ...

Nie będzie to akt darowizny ale umowa dożywocia. Wbrew pozorom to nie to samo, inne są konsekwencje dotyczące m.in. spraw podatkowych, przyszłych roszczeń o zachowek itp.

NIezależnie od tego czy to darowizna, czy dożywocie, nie rozumiem po co do tej umowy wsadzać jakieś zobowiązania (?) wobec drugiej córki, która nie jest stroną tej umowy.

Dziekuje za odp. ale co do drugiego pytania to chodzi nam o to zeby droga corka tez cos dostala.Aktualnie jest osoba nieletnia i nigdy nie wiadomo jak potoczy sie jej zycie.

Figura prawna, którą zamierzacie uruchomić jest dość często spotykana w tego typu umowach.
Umowa darowizny czy też dożywocia mająca za przedmiot nieruchomość musi być sporządzona w formie aktu notarialnego.
Notariusz powinien zadbać o to aby doszło do skutecznego ustanowienia uprawnienia drugiej córki, a przez to i zobowiązania starszej córki.

Możliwe są 2 formy umowy - obie notarialne.
1. Darowizna ze służebnością osobistą dla matki. Młodsza córka będzie z czasem, po śmierci matki, miała prawo dochodzić zachowku.
2. Umowa dożywocia, która NIE JEST DAROWIZNĄ, więc wyklucza skutecznie późniejsze dochodzenie zachowku.

Powrót