przepisanie majątku na nieletnie dziecko

• Autor wątku Autor wątku jokub
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jokub

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Proszę o pomoc. Sytuacja wygląda tak: mój brat rozwiódł się z żoną. Mają jedno dziecko. Mój brat kupił za własne pieniądze ziemię, ale że nie było intercyzy, a kupno odbyło się w trakcie trwania małżeństwa to jest to wspólność majątkowa. W tej chwili doszli do momentu podziału majątku. nO i j est problem. On chciałby przepisać ziemię na małoletnią córkę z zastrzeżeniem,z ę moze ją użytkować od dnia 21 urodzin. Jaka jest możliwość prawna na zrobienie tego kroku. Oczywiście gdyby oboje rodzice zrzekli się całej ziemi na korzyść dziecka.

Niech brat przepisze w darowiźnie swój udział w tej nieuchomości.
Nie ma żadnych przeciwskazań prawnych.
Zastanawie mnie tylko ten zapis. :what:
Dlaczego nie może robić z tym co chce mając 18 lat?
Wcześniej też nie będzie mogła zrobić z tym co zechce ponieważ w tych sprawach będzie zawsze reprezentował ją sąd a nie przedstawiciel ustawowy, który wyłączony jest - w pewnym sensie - z reprezentowania tej osoby w takich sprawach, ponieważ za każdym razem będzie musiał pytać się sądu o zdanie i zgodę.

Bo jego zdaniem 18 to za mało i dzieciak ma jeszcze pstro w głowie. Tu akurat sie z nim zgadzam. Poza tym jest podatny na wpływy rodziny. A jeśli chodzi o kwestię prawną to pani adwokat która prowadziła jegi sprawę rozwodową powiedziała mu,z ę nie może czegoś takiego zrobic.

[cytat:30mre3o8]
A jeśli chodzi o kwestię prawną to pani adwokat która prowadziła jegi sprawę rozwodową powiedziała mu,z ę nie może czegoś takiego zrobic.
[/cytat:30mre3o8]
Nie rozumiem, czego nie może zrobić?
Po rozwodzie ustaje wspólność majątkowa i dawni małżonkowie stają sie współwłaścicielami w częściach ułamkowych tej ziemi z udziałami po 50%.
Każdy ze współwłaścicieli - z mocy prawa - może dysponować swym udziałem , bez zgody drugiej strony.

Nie byłam świadkiem rozmowy,ale wychodzi na to, ze nie moze przepisac ziemi na małoletnie dziecko. Wg byłoby to dziwne, ale nie jestem prawnikiem. Być moze prawda jest inna i dlatego pytam.

nie ma zadnych przeszkod prawnych aby przepisac swoj udzial na maloletnie dziecko

Powrót