Przepisanie majątku osoby ubezwłasnowolnionej.

• Autor wątku Autor wątku unknown20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

unknown20

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam, proszę o pomoc poradę, bardzo trudny temat.

Od kilku dni jestem prawnym opiekunem taty, osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej, chciałem się dowiedzieć czy jest jakaś szansa zapisania domu w którym razem mieszkamy na mnie ? Dom jest aktualnie na tatę, mam go zapisanego wyłącznie w odręcznym testamencie taty, nie zdążyliśmy zapisać go na mnie jak tata był jeszcze zdrowy.

Jest jakaś szansa zrobić to jeszcze ?

unknown20 napisał:
Jest jakaś szansa zrobić to jeszcze ?
Jedynie za zgodą sądu. Musiałby Pan wykazać, że taka transakcja jest zgodna z dobrem podopiecznego. Samodzielnie pana ojciec będzie mógł darować nieruchomość po zniesieniu ubezwłasnowolnienia.

Byrhtnoth napisał:
Jedynie za zgodą sądu. Musiałby Pan wykazać, że taka transakcja jest zgodna z dobrem podopiecznego. Samodzielnie pana ojciec będzie mógł darować nieruchomość po zniesieniu ubezwłasnowolnienia.

Ale problem jest taki, że ojciec już nigdy nie będzie miał tego zniesonego.

Czy jest jakikolwiek inny dziedziczący po tacie?

Lovor napisał:
Czy jest jakikolwiek inny dziedziczący po tacie?

Brat, ale on możę się zrzec majątku po tacie na mnie. Chodzi o to, że ja chce żeby dom był zapisany na mnie, chciałem go wtedy ocieplić wymienić piec itp, wyremontować, także pokój taty żeby nam sie lepiej żyło. Bo tata już tego nie zrobi.

unknown20 napisał:
Chodzi o to, że ja chce żeby dom był zapisany na mnie, chciałem go wtedy ocieplić wymienić piec itp, wyremontować, także pokój taty żeby nam sie lepiej żyło.
Do dokonania tych inwestycji nie potrzebuje Pan posiadania statusu właściciela. Naprawy i remonty mieszczą się w zakresie zarządu majątkiem podopiecznego. Do czynności zwykłego zarządu np. drobnych napraw mienia podopiecznego jako opiekun nie potrzebuje Pan niczyjej zgody. Do czynności przekraczających zwykły zarząd mieniem podopiecznego - gruntowne remonty (ocieplenie, piec) potrzebna jest zgoda sądu (wniosek o wyrażenie zgody składa Pan jako opiekun do sądu opiekuńczego).

Byrhtnoth napisał:
Do dokonania tych inwestycji nie potrzebuje Pan posiadania statusu właściciela. Naprawy i remonty mieszczą się w zakresie zarządu majątkiem podopiecznego. Do czynności zwykłego zarządu np. drobnych napraw mienia podopiecznego jako opiekun nie potrzebuje Pan niczyjej zgody. Do czynności przekraczających zwykły zarząd mieniem podopiecznego - gruntowne remonty (ocieplenie, piec) potrzebna jest zgoda sądu (wniosek o wyrażenie zgody składa Pan jako opiekun do sądu opiekuńczego).

Problem jest taki, że ja nie mam na to pieniędzy, a jeszcze trzeba zburzyć pomieszczenia gospodarcze które znajdują się na tej samej działce co dom. Pomieszczenia zawalają się, dach się zapada i stwarzają zagrożenie życia.

Jakby dom był na mnie to po prostu mogę zabrać kredyt hipotekę i wtedy wszystko robić.

Pytanie czy jest szansa żeby do zapisać na mnie ?

Możesz spróbować złożyć wniosek do sądu z prośba o wyrażenie takiej zgody. Opisujesz w nim sytuacje, dokładnie to co opisałeś, ze jesteś opiekunem prawnym, robisz to w celu polepszenia warunków bytowych. Wskazujesz, ze wraz z bratem jesteście jedynymi spadkobiercami. Dodajesz oświadczenie brata, ze je rości on sobie praw tej części spadku i zgadza sie na darowiznę nieruchomości na ciebie. W ten sposób wykażesz, ze takie zarządzenie majątkiem nie jest na szkodę podopiecznego i sad być może wyrazi zgodę. Chodzi tu o to, aby sad nie uznał, ze celem darowizny ma być pokrzywdzenie twojego brata w przyszłości po śmierci ojca.

Powrót