Przepisanie mieszkania własnościowego

• Autor wątku Autor wątku Anita72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anita72

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Moi rodzice chcą przepisać na mnie mieszkanie spółdzielcze własnościowe z księgą wieczystą. W jakiej formie najlepiej to zrobić: czy w formie darowizny czy testamentu? Osobiście jestem za darowizną. Dlatego mam pytanie, czy w akcie darowizny mogą być zawarte polecenia stawiane przez moich rodziców: że dożywotnio będą mogli mieszkać w tym mieszkaniu oraz, że w razie sprzedaży tego mieszkania przeze mnie po ich śmierci, podzielę kwotę ze sprzedaży porówno na siebie, mojego brata i siostrę.
Czy może jest jakieś trzecie rozwiązanie?
Z góry dziękuję za cenne rady :)

Różnica jest zasadnicza - na mocy darowizny stajesz się właścicielem w momencie sporządzenia aktu notarialnego, zaś w przypadku testamentu - dopiero po śmierci rodziców.

Dlatego mam pytanie, czy w akcie darowizny mogą być zawarte polecenia stawiane przez moich rodziców: że dożywotnio będą mogli mieszkać w tym mieszkaniu oraz, że w razie sprzedaży tego mieszkania przeze mnie po ich śmierci, podzielę kwotę ze sprzedaży porówno na siebie, mojego brata i siostrę.
Można zawrzeć umowę dożywocia - art. 908 i nn kodeksu cywilnego.

Wydaje mi się jednak, że nie można w umowie darowizny zobowiązać obdarowanego odnośnie dalszych czynności związanych ze zbyciem przedmiotu darowizny.

Bardzo Panu dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam :)

Musisz wziąć jeszcze pod uwagę, że w przypadku testamentu (w tym wypadku konieczne są dwa testamenty) po smierci spadkodawcy osobom pominietym w testamencie przysługuje prawo do zachowku.

Dziękuję za informację, jednak nie rozumiem o jakie dwa testamenty chodzi? Nie wystarczy teraz sporządzić jeden testament u notariusza z warunkami o których pisałam wcześniej?
Po rozmowie z rodzeństwem i rodzicami darowizna nie wchodzi w grę. Pozostaje testament, dlatego bardzo proszę o wyjaśnienie tej kwestii.

1. JEDEN testament od każdego ze współwłaścicieli. Nie musi być notarialny - wystarczy własnoręcznie spisany i podpisany.
2. W razie darowizny zachowek innym ustawowym spadkobiercom się należy; darowizna zostanie zaliczona na schedę spadkową. Więc tak lub inaczej zachowku uniknąć się nie da. To co rodzice maja na mysli, nazywa się służebnością osobistą. Oni będą mieli służebność mieszkania - więc będą korzystać z wyznaczonych pokojów jak własnych oraz ze wspólnych pomieszczeń (np., kuchni, korytarzu, łazienki).
3. Zachowku się unika spisując notarialnie umowę dożywocia przenoszącą własność nieruchomości z zabezpieczeniem wszystkich życiowych interesów poprzednich właścicieli. Po 5 latach taka umowa jest w ogóle niepodważalna. Jeżeli osoba, na którą przenosi się własność wskutek umowy dożywocia, jest zameldowana w tej nieruchomości rok i dłuzej, nie zapłaci podatku. W przeciwnym wypadku podatek wynosi 19%.

Dziękuję za wyjaśnienie. Pozdrawiam serdecznie.

Powrót