Przepisanie spadku przed nabyciem spadku.

• Autor wątku Autor wątku jestemdomel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jestemdomel

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie przepisania spadku.
Otóż mój ojciec z ciotkami mieli sprawę o nabycie spadku po swoim ojcu, reasumując wszystkie ciotki po sprawie sądowej zrzekły się notarialnie na mojego ojca, który ma powiedzmy pół mieszkania tylko na siebie.
Ja + reszta osób nie nabyła jeszcze spadku (nie było sprawy ale w najbliższym czasie będzie). Czy jeżeli mój ojciec przepiszę mi teraz swoją część notarialnie to będę już współwłaścicielem i będę widniał jako właściciel? Na przykład będę mógł iść do spółdzielni jako współwłaściciel? I czy nie będzie to z niczym kolidować w kwestii mojego nabycia spadku, które jest przede mną?

jestemdomel napisał:
Na przykład będę mógł iść do spółdzielni jako współwłaściciel?
Tak, jeżeli podpisano między spadkobiercami notarialną umowę o dział spadku, to pana ojciec ma prawo dysponować swoim udziałem w przedmiocie nabytym w spadku. Darowizna udziału będzie stanowiła podstawę do wpisania Pana jako współwłaściciela w księdze wieczystej.
jestemdomel napisał:
Ja + reszta osób nie nabyła jeszcze spadku (nie było sprawy ale w najbliższym czasie będzie).
Nie napisał Pan o jaką sprawę spadkową chodzi, przecież nie o tę samą, która skończyła się działem spadku.

Już tłumaczę. Ojciec nabywał spadek po swoim ojcu. Ja zaś po mojej babci (mojego ojca mamie).
Jedna i druga sprawa dotyczy tej samej nieruchomości.

W takim razie darowizna w niczym nie koliduje w kontekście drugiej sprawy spadkowej. Jeżeli ma Pan rodzeństwo to darowizna od ojca może być doliczona do spadku po pana ojcu na potrzeby ustalenia zachowku dla członków rodzeństwa.

Powrót