Przepisanie spoldzielczego prawa lokatorskiego a zachowek

• Autor wątku Autor wątku azzaro28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

azzaro28

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Dzień dobry, 20 lat temu rodzice przepisali na córkę spoldzielcze prawo lokatorskie wraz z spłaconym wkladem, ona przekształciła we własnościowe i sprzedała mieszkanie pozostawiając rodziców bez mieszkania. Ojciec zmarł i syn wnosi pozew o zachowek z darowizny.Zyje matka, obdarowana córka i syn. Jak dobrze policzyć kwotę o zachowek z tej darowizny?

Zakładając, że wszyscy troje są spadkobiercami i nic innego nie znalazło się w spadku ani nie powinno być do niego doliczane to zachowek dla syna (i dla matki) to 1/6 wartości darowizny. Wartość darowizny ustala się według stanu z dnia obdarowania a według cen obecnych.

Spotkałam się też z takim wyliczeniem, ponieważ przekazane prawo pochodziło z majątku wspólnego małżonków, do zachowku po ojcu doliczeniu podlega jego udział w tej darowiźnie co do zasady w wysokości 1/2 jej wartości nieodpłatnej i przy istnieniu żyjącej małżonki i dwójki dzieci, udział ustawowy syna czyli powoda wynosiłby 1/4 a należny mu zachowek stanowi 1/2 tego udziału czyli 1/8? Proszę o pomoc

azzaro28 napisał:
Spotkałam się też z takim wyliczeniem, ponieważ przekazane prawo pochodziło z majątku wspólnego małżonków, do zachowku po ojcu doliczeniu podlega jego udział w tej darowiźnie co do zasady w wysokości 1/2 jej wartości
Tak, liczymy tylko darowiznę jaką przekazał spadkodawca czyli tę jego 1/2, z pośpiechu nie napisałem o tym. Dobrze, że zwróciła Pani na to uwagę.
azzaro28 napisał:
przy istnieniu żyjącej małżonki i dwójki dzieci, udział ustawowy syna czyli powoda wynosiłby 1/4 a należny mu zachowek stanowi 1/2 tego udziału czyli 1/8?
Nie, jeżeli spadkobierców jest troje to każde dziedziczy po spadkodawcy w częściach po 1/3 a więc zachowek to zasadniczo 1/6 przy założeniu, że żaden z uprawnionych nie był w dniu otwarcia spadku małoletni lub trwale niezdolny do pracy.

Byrhtnoth napisał:
Tak, liczymy tylko darowiznę jaką przekazał spadkodawca czyli tę jego 1/2, z pośpiechu nie napisałem o tym. Dobrze, że zwróciła Pani na to uwagę.

Nie, jeżeli spadkobierców jest troje to każde dziedziczy po spadkodawcy w częściach po 1/3 a więc zachowek to zasadniczo 1/6 przy założeniu, że żaden z uprawnionych nie był w dniu otwarcia spadku małoletni lub trwale niezdolny do pracy.
Bardzo dziękuję

Powrót