Przepisy dotyczące gry/loterii

• Autor wątku Autor wątku pawelgawel25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelgawel25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam szanowne grono forum.
Zastanawiam się nad rozpoczęciem działalności. Polegać by to miało na konkursie z nagrodami w internecie. Jest nagroda do wygrania, rozstrzygnięcie w ciagu kilku dni. W tym czasie uczestnicy mogą nabywać bilety (losy). Podczas zakupu losów należy odpowiedzieć na pytanie konkursowe.
Rozstrzygnięcie na jeden z wybranych sposobów:
1. Losowanie jednego numeru kuponu podczas nagrania na żywo.
2. Rozstrzygnięcie na podstawie umiejętności uczestników. Kto wykaże się najlepszymi zdolnościami ten wygrywa główną nagrodę.

Moje pytania:
1. Jakie przepisy regulują taką działalność? 2. Jakie warunki trzeba spełnić aby rozpocząć tego typu działalność?
3. Jakieś dodatkowe wytyczne/informacje?

Dziękuję serdecznie za lekturę posta.

Lektura obowiązkowa to Ustawa o grach hazardowych.

LeszsekS napisał:
Lektura obowiązkowa to Ustawa o grach hazardowych.

Dziękuję za odpowiedź. Przestudiowałem ustawę i natychmiast zmieniłem zdanie. To, co chcę zorganizować to nie loteria a konkurs w którym uczestnicy będą musieli wykazać się umiejętnością oceny.

***mod***
Co jeszcze warto wiedzieć przed rejestracją firmy i rozpoczęciem inwestycji w stronę internetową konkursu?

Pozdrawiam czytających.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
To co opisujesz w pierwszym poście to loteria. Przepis odnośnie konkursu odnajdziesz w Kodeksie cywilnym - Art. 919.

Tak, przestudiowałem ustawę od deski do deski i kategorycznie zrezygnowałem z organizacją loterii. Zdecydowałem o organizacji konkursu.
Zaraz poczytam też Art 919. Dziękuję

LeszsekS napisał:
To co opisujesz w pierwszym poście to loteria. Przepis odnośnie konkursu odnajdziesz w Kodeksie cywilnym - Art. 919.
Dziękuję LeszsekS za podpowiedź. Tak więc mój pomysł na biznes to konkurs. Czy mógłbyś mi polecić jeszcze jakieś cenne informacje do lektury? Chciałbym, żeby wszystko było legalne i zgodnie z przepisami. Mieszkam od 15 lat za granicą i nie do końca jestem na bieżąco z krajowymi przepisami. Działalność gospodarczą należałoby założyć?

Pozdrawiam

Konkurs nie jest biznesem, albo konkurs albo biznes, a to już znowu może oznaczać loterię.

LeszsekS napisał:
Konkurs nie jest biznesem, albo konkurs albo biznes, a to już znowu może oznaczać loterię.

Z pewnością konkurs. Aby uczestniczyć w konkursie należy kupić bilet i wykazać się umiejętnością. Raz w tygodniu osoba (bilet) która wykazała się umiejętnością najlepiej, wygrywa główną nagrodę. Wygrana nie polega na losowaniu. Konkurs odbywać się będzie raz w tygodniu. Nagroda główna o wartości około 100tyś złotych będzie przekazana zwycięzcy. Z tego co się orientuję, podatek od dochodu opłaca organizator konkursu.
Mam nadzieję, że teraz ma to więcej sensu i będziesz w stanie doradzić.

Pozdrawiam

Jedyną regulację prawna dotyczącą konkursu już Ci wskazałem, innej nie ma. Poczytaj regulaminy innych konkursów.

PS.
Wykazanie się umiejętnością też może wskazywać na loterię.

LeszsekS napisał:
PS.
Wykazanie się umiejętnością też może wskazywać na loterię.

Tego się właśnie obawiam, żeby tak nie było. Czy mógłbyś rozwinąć myśl? ***regulamin. mod***

Firmę prawdopodobnie będę musiał założyć, ze względu na nagrody. Jako osoba fizyczna raczej nie mógłbym nabywac nagród i później przekazywać ich zwycięzcom.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
pawelgawel25 napisał:
... Jako osoba fizyczna raczej nie mógłbym nabywac nagród i później przekazywać ich zwycięzcom.
Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

LeszsekS napisał:
Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Podejrzewam, że US chciałby od razu ode mnie podatek dochodowy nawet za ten krótki okres, kiedy nagrody są w moim posiadaniu.
Poza tym nagrodami byłyby w większości auta, a nabywanie i zbywanie aut w Polsce nie prowadząc firmy w tym się specjalizującej jest wydaje mi się nielegalne? Popraw mnie proszę jeśli się myle.

Powrót