Przepisy wewnętrzne w jednostce samorządowej

• Autor wątku Autor wątku morr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

morr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

Jestem pracownikiem jednostki samorządowej. Jakiś czas temu umówiłem się z dyrektorem jednostki, iż opracuję dla niej przepisy wewnętrzne (które potem wysyłane są do jednostki nadzorującej w celu ich weryfikacji i akceptacji), co nie stanowi części mojego zakresu obowiązków w ramach umowy o pracę (jest to czynność dodatkowa). W momencie w którym przyniosłem ostateczną wersję tych dokumentów (już po poprawkach uzgodnionych z jednostką nadzorującą) upomniałem się o premię lub nagrodę za ten utwór. Dyrektor odmówił, twierdząc iż robiłem to w ramach swoich obowiązków i w czasie swojej normalnej pracy.
Czy w takiej sytuacji dokumenty te są traktowane jako utwór pracowniczy, które jednostka może bez mojej zgody sobie przywłaszczyć i procedować dalej w celu ich zatwierdzenia?
Czy mam możliwość nie wyrażenia zgody aby jednostka wykorzystała moje dzieło i wówczas dalsze procedowanie będzie bezprawne?

morr napisał:
... Czy w takiej sytuacji dokumenty te są traktowane jako utwór pracowniczy, ....
Niestety owe przepisy/dokumenty będą traktowane jako dokument urzędowy, który z zasady nie podlega ochronie prawnoautorskiej.

Powrót