Przepłaciłem prawo jazdy

• Autor wątku Autor wątku adriano15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adriano15

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam takie pytanie odnośnie prawo jazdy. 3 lata temu przepłaciłem prawo jazdy, po paru miesiącach policja przyjechała z nakazem przeszukania domu pozniej mi powiedziano o co chodzi ze przeplacilem prawo jazdy itd. Przez te 3 lata jezdze sobie na tym prawku az dzisiaj przychodzi decyzja stwierdzajaca niewaznosc, ze mam w ciagu 7dni oddac prawo jazdy do depozytu do starostwa. I teraz mam takie pytanie czy:
-Bede musial sie zapisac od nowa na kurs ?
-Czy moze bede mogl odrazu przystapic do egzaminu?
-Czy tez moze wogole nie bede mogl zdawac?

Co oznacza sformułowanie, ze "przepłaciłeś"?

Przepłacilem inaczej dałem łapowke...

A no to juz powazniejszy problem.
Art. 229. § 1. Kto udziela albo obiecuje udzielić korzyści majątkowej lub osobistej osobie pełniącej funkcję publiczną w związku z pełnieniem tej funkcji,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

§ 2. W wypadku mniejszej wagi sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 3. Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 działa, aby skłonić osobę pełniącą funkcję publiczną do naruszenia przepisów prawa lub udziela albo obiecuje udzielić takiej osobie korzyści majątkowej lub osobistej za naruszenie przepisów prawa
podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.

§ 4. Kto osobie pełniącej funkcję publiczną, w związku z pełnieniem tej funkcji, udziela albo obiecuje udzielić korzyści majątkowej znacznej wartości,
podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do lat 12.

§ 5. Karom określonym w § 1-4 podlega odpowiednio także ten, kto udziela albo obiecuje udzielić korzyści majątkowej lub osobistej osobie pełniącej funkcję publiczną w państwie obcym lub w organizacji międzynarodowej, w związku z pełnieniem tej funkcji.

§ 6. Nie podlega karze sprawca przestępstwa określonego w § 1-5, jeżeli korzyść majątkowa lub osobista albo ich obietnica zostały przyjęte przez osobę pełniącą funkcję publiczną, a sprawca zawiadomił o tym fakcie organ powołany do ścigania przestępstw i ujawnił wszystkie istotne okoliczności przestępstwa, zanim organ ten o nim się dowiedział.

Kolego ale ja juz jestem po sprawach dostalem zawiasy bylem ostatnio w sadzie jako swiadek kazali mi powiedziec u ktorego egzaminatora mialem egzamin bylo ich 6 ale powiedzialem ze nie pamietam ktory to byl, zreszta taka sytuacje jak ja mialo ponad 40osob... grubsza afera. Ale chodzilo mi o to ze mam tydz na oddanie prawka do wydzialu komunikacji. Moje pytanie brzmialo czy bede od nowa chodzic na kursy czy tylko bede zdawal egzamin praktyczny bo oczywiscie teoretyczny zdalem 3lata temu odrazu...

Odpowie mi ktos na pytanie? Czy nikt nie wie?

Powrót