przepracowane 3 dni na umowę zlecenie a zasiłek

• Autor wątku Autor wątku Tadeusz1982
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tadeusz1982

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam.

Pracowałem nieprzerwanie na etacie od 2007r.
Rozwiązałem umowę o pracę (pełny etat) na mocy porozumienia stron z dniem 31.10.2015
Nowy pracodawca nie przedłużył umowy na okres próbny, zakończyła się 31.12.2015.

Mój okres wyczekiwania na otrzymanie zasiłku to 90 dni, jeśli dobrze rozumiem.
Mam propozycję podpisania umowy zlecenie na 5 dni w styczniu, a potem dalej będę bez pracy.

W chwili obecnej nie jestem zarejestrowany jako bezrobotny (mam czas do 30 stycznia 2015 aby utrzymać ubezpieczenie), lub mogę się podłączyć pod ubezpieczenie żony i nie rejestrować.

Czy jeśli nie znajdę pracy po upływie 90 dni od 31.12.2015, otrzymam zasiłek? Czy umowa zlecenie niweczy bieg okresu na otrzymanie zasiłku?

Proszę o pomoc,
Tadeusz

Okres wyczekiwania na zasiłek biegnie od daty rejestracji w urzędzie, a nie od zakończenia zatrudnienia. Jeśli zarejestrujesz się w urzędzie po 90 dniach od zakończenia umowy będziesz musiał odczekać kolejne 90 dni. Należy pamiętać, że urząd sprawdza sposób rozwiązania umowy w okresie 6 miesięcy poprzedzających rejestrację.
Umowa-zlecenie nie wpływa na okres oczekiwania na zasiłek. Jeśli zarejestrujesz się w urzędzie i podejmiesz zlecenie (oczywiście jesteś zobowiązany poinformować o tym urząd i się wyrejestrować) okres oczekiwania na zasiłek będzie biegł z zatrudnieniem. Pamiętaj żeby zarejestrować się ponownie w terminie 14 dni od ustania zlecenia.

Powrót