Przeprowadzenie domu

• Autor wątku Autor wątku princzesa3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

princzesa3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Mam rodziców, którzy się rozeszli, ponieważ ojciec ciągle pił alkohol i robił awantury, miał sprawę w sądzie i dostał wyrok w zawieszeniu. Obecnie nie mieszka ze mną i z mamą w domu. Problem w tym, że nasz dom jest niewciągnięty w akta i ojciec chce połowę domu. Ale my nie chcemy mu jej dać, ponieważ nic w tym domu nigdy nie robił. Wszystko co jest zrobione to za pieniądze mamy i mojej babci. Nie wiem co teraz zrobić żeby on nie miał praw do tego domu. Nie mieszka z nami od 10 miesięcy. Co mam robić?

Ważne jest czy dom był objęty wspólnością majątkową małżeńską czy był prywatnym majątkiem mamy. Proszę napisać jak powstał i czy w trakcie małżeństwa rodziców, kto go budował?

Moja babcia zapisała tę działkę pół mamie i pół tacie, narazie wszystko widnieje jako działka, trzeba to dopiero wciągnąć w akta jako dom. Babcia zapisała pół tej działki tacie żeby mógł wziąźć pożyczkę którą potem babcia spłacała. Jak powstawał dom to moja mama najbardziej się w to angażowała, załatwiała materiał a ojciec pił i wszystko miał w nosie. Dom jest 3 kondygnacyjny, wykończony jest tylko parter, reszta w stanie surowym. To dzięki mojej babci można było podciągnąć wodę do domu i zrobić centralne, to ona dużo nam pomogła. Ojciec nie dawał żanych pieniędzy na budowe i częściowe wykończenie. Dla niego liczy się tylko alkohol.

Powrót