Przeprowadzka do niemiec, ewentualny socjal

• Autor wątku Autor wątku zannn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zannn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, czytalam juz chyba milion roznych watkow na grupie niemieckiej i nadal nie odnalazlam odpowiedzi na moje pytanie. Takze z gory przepraszam za SPAM.

Planuje przeprowadzke do Niemiec (posiadam niemieckie obywatelstwo) Obecnie pracuje w Czechach i w grudniu konczy mi sie umowy. Dlatego tez planuje przeniesc sie do Niemiec z moim narzeczonym (on jest Polakiem, nie ma obywatelstwa niemieckiego). Oczywiscie planuje podjac prace w Niemczech, ale mysle, ze to moze troche potrwac (ukonczylam fil. germanska, mam kilkuletnie doswiadczenie biurowe a chcialabym znalezc cos sensownego, co bedzie sie pokrywalo z moim wyksztalceniem i doswiadczeniem zawodowym). Mysle, ze moj narzeczony znajdzie prace od razu (posiada wyksztalcenie informatyczne). Stad moje pytanie: czy moge liczyc na jakis socjal, dofinansowanie do mieszkania, mieszkajac z nim w jednym mieszkaniu? Jak to wyglada w przypadku jezeli bylibysmy malzenstwem? Zastanawia mnie fakt czy mam wieksze szanse dostac wsparcie z razdu, bedac samotna, czy lepiej bedzie, kiedy przyjedziemy do Niemiec jako malzenstwo. Nie chodzi o jakies ustawiane malzenstwo tylko o to jak to najlepiej rozwiazac zebym mogla przez kilka miesiecy dostac jakies wsparcie i w spokoju szukac pracy. Kwestia tego czy przyjechac do Niemiec w styczniu czy w sierpniu po weselu. Zamierzamy wybrac Bawarie (wiem, ze przepisy sa czasem rozne, w zaleznosci od Bundeslandu). Dziekuje z gory za odpowiedz. Licze, ze Belunia sie wypowie (z tego co widze jest zorientowana w tematyce niemieckiej). Pozdrawiam.

skoro skonczylas germanistyke, to chyba znasz niemiecki, czemu nie wrzucisz do googla Hartz IV + ..... i bedziesz miala odpowiedz.l

Najpierw wazne jest, czy masz skonczone 25 lat, bo jak nie, to bedzie ciezko ("schwerwiegender Grund"), potem wrzuc sobie haslo Hartz IV + Bedarfsgemeinschafft, oraz Hartz IV + regelausnahme + ausländischer Ehepartner, to bedziesz wiedziala, jakie problemy cie czekaja.

PS
Bez zameldowania na miejscu w Niemczech w ogole nic nie zalatwisz. A zeby sie zameldowac, trzeba wynajac sobie najpierw mieszkanie oplacajac 3-miesieczna kaucje i pierwszy czynsz, przy czym wynajecie mieszkania bez stalej pracy bedzie tez powaznym problemem

Dzieki za info. Niemiecki znam, ale chyba po to jest to forum, zeby pytac;) Oczywiscie przegladne artykuly niemieckie, ale natknelam sie na was, wiec zapytalam najpierw tutaj. Orientujesz sie moze jak to wyglada, gdyby moj chlopak znalazl tam pierwszy prace i wynajal tam mieszkanie. Czy moglabym sie zameldowac u niego i w ten sposob starac sie o wsparcie socjalne? Ponawiam pytanie czy lepiej w tym wypadku byc malzenstwem czy nie? Dzieki

zannn napisał:
Dzieki za info. Niemiecki znam, ale chyba po to jest to forum, zeby pytac;) Oczywiscie przegladne artykuly niemieckie, ale natknelam sie na was, wiec zapytalam najpierw tutaj. Orientujesz sie moze jak to wyglada, gdyby moj chlopak znalazl tam pierwszy prace i wynajal tam mieszkanie. Czy moglabym sie zameldowac u niego i w ten sposob starac sie o wsparcie socjalne? Ponawiam pytanie czy lepiej w tym wypadku byc malzenstwem czy nie? Dzieki

Jezeli Twoj chlopak znajdzie pierwszy prace - zwłaszcza jako informatyk to nie dostaniesz żadnego socjalu, bo mieszkając w jednym gospodarstwie domowym Jego dochody bedą sie dzielić na Wasza dwójkę, a te na pewno przekroczą minimum socjalne.

Niektorzy tutaj naprawde potrafia dolowac ludzi. Nie jest nigdzie powiedziane ze musisz gdziekolwiek placic kaucje a tym bardziej trzy miesieczna. Ja mieszkalem z dziewczyna przez rok na jednym mieszkaniu gdzie nie musielismy wplacac kaucji. Teraz mieszkamy gdzie musielismy tylko miesieczna i to tylko tzw. Kaltmiete. Ponadto sa tzw. Ferienwohnungen do wynajecia gdzie napewno nie musisz nic wplacac i na dodatek te mieszkania sa juz umeblowane. Nigdzie nie ma powiedziane tez ze musisz miec prace zeby wynajac mieszkanie. Jak masz pieniadze to nic nie stoi na przeszkodzie. Jezeli twoj chlopak jest informatykiem to wystarczy ze zna jezyk angielski jesli zna i napewno szybko znajdzie prace. Oczywiscie jesli jest informatykiem z doswiadczeniem. Moze nawet nie bedzie musial uznawac dyplomu zeby jakas firma go zatrudnila. Oczywiscie zebyscie mogli sie starac o rozna pomoc jesli on znajdzie pierwszy prace. Tak bylo w moim przypadku i mojej dziewczyny na poczatku jak tutaj przyjechalismy. Ale my nic nie dostalismy bo moj dochod byl za duzy (1250-1350 euro w Hessen) ale wynajmowalismy wlasnie tanie mieszkanie (Ferienwohnung i nie mielismy juz nic do odliczenia). Starac sie mozecie wtedy o Arbeitslosgeld II i o Wohngeld. A czy cos jeszcze to nie przychodzi mi do glowy teraz. Tak wiec nic nie stoi na przeszkodzie tylko przyjezdzac i dzialac. A i jesli o to czy byc malzenstwem to napewno pomoga w niemczech. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Po pierwsze tak jak w Polsce, tak i w Niemczech, sa regiony, gdzie jest wiecej wolnych mieszkan niz chetnych, ale to sa z reguly tereny wiejskie/male miasta w regionach, gdzie jest duze bezrobocie. Tam o mieszkanie jest latwo.
W duzych miastach, gdzie panuje glod mieszkaniowy i na castingi mieszkaniowe przychodzi po kilkadziesiat osob, zaden wynajmujacy nie wynajmie osobie bez pracy mieszkania.

Po drugie kaucja zawsze jest obliczana od Kaltmiete
Po trzecie mieszkania umeblowane sa drozsze od nieumeblowanych, w tym szczegolnie Ferienwohnungen.

Po trzecie on sie nie moze starac o ALG ani o Wohngeld, jesli nigdy nie pracowal w Niemczech.
Po czwarte, jak oni zamieszkaja razem, to Jobcenter uzna ich za Bedargsgemeinschaft i czy on zarabia czy nie, fikcyjnie wylicza, ile on powinien wnosic do gospodarstwa domowego i o tyle obetna jej zasilek.

To nie ma nic wspolnego z dolowaniem, tylko z realizmem.

I dalej nie ma reguly to o czym ty mowisz bo ja mieszkam na wsi 10 km od miasta (jak to nazwales malego 30 tys. mieszkancow) ale tutaj mozesz zapomniec o bezrobociu chyba ze ktos chce byc bezrobotnym. Bo w obrebie jest bardzo duzo firm. I o mieszkanie nie jest latwo. Bo jak sie pojawiaja ogloszenia to jak sie dzwoni to albo zajete albo bardzo drogie. A te ferienwohnungen sa wlasnie jednymi z tanszych. Ja placilem za dwa pokoje, kuchnia, lazienka 330 euro juz ze wszystkim lacznie z pradem miesiecznie plus meble. Ja zadnych castingow nie przechodzilem kto pierwszy ten lepszy. Ja podjalem prace i zaraz sie staralem o ten zasilek. I dostalem odpowiedz na nie, nie z tego powodu ze nie pracowalem nigdy w niemczech tylko ze moje dochody byly za duze na dwojke osob z takimi wydatkami miesiecznymi jakie przedstawilismy. I realia sa inne w roznych regionach to sie zgodze. Ale nie mozna generalizowac. Ucinam dalsza rozmowe miedzy nami.

Dzieki Imanem za odpowiedz. Czyli opcje sa takie: albo mieszkamy osobno i wtedy jezeli uda mi sie zameldowac w niemczech moge pobierac socjal, albo jak juz bedziemy malzenstwem wtedy jezeli zadne z nas nie pracuje, mozemy oboje dostac wsparcie? Z tego co mi znajomi mowili z zameldowaniem az tylu problemow nie powinno byc.

Fajnie by bylo jakby twoj chlopak znalazl szybko prace i mieszkalibyscie razem. Ale znowu jak on znajdzie prace juz jako informatyk bedziecie raczej przekraczac dochod. Bo jednak informatycy zarabiaja dobrze i wtedy nie dostaniecie zadnego wsparcia. Ale tez go poprostu nie bedziecie potrzebowac. Jezeli znasz jezyk perfekt to ja bym na twoim miejscu znalazl jednak prace jaka kolwiek. W moim przypadku tak bylo. Mialem byle jaka prace i szukalem innej. Bo jednak po studiach kierunek Mechanika i budowa maszyn nie chcialo mi sie przerzucac paczek. Ale po pol roku gdy juz poznalem jezyk a nie znalem wogole wczesniej zmienilem stanowisko na technika utrzymania ruchu i jestem zadowolony. Tak wiec polecam zrobic tak. Bo jak nie bedziesz pracowac to dochodzi tez kwestia ubezpieczenia pozniej. Z meldunkiem to poprostu podpisujesz umowe najmu z wlascicielem mieszkania zazwyczaj standard i z tym idziesz do gminy i cie melduja. Nawet czasami nie pytaja o umowe najmu. Tylko sie mowi gdzie sie mieszka i tyle. A czy dostaniecie jakies wsparcie jak oboje nie bedziecie pracowac to nie wiem. Moze pieniadze socjalne. Ale to nie wiem czy to nie trzeba juz jakis czas w niemczech pracowac. Bo jednak musi byc powod po co przyjezdzacie do niemiec. Praca, Kursy itp. W malzenstwie jest zazwyczaj lepiej. Ma sie wtedy inna grupe podatkowa itp. Polecam zatrudnic sie jednak gdzie kolwiek i pozniej szukac powolutku sobie pracy. Pozdrawiam i powodzenia

Powrót