Przeprowadzka do Niemiec - pomocy

• Autor wątku Autor wątku miska-147
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miska-147

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Wiem że takich tematów jest wiele, ale nigdzie nie znalazłam odpowiedzi które pasowałyby do mojej sytuacji.
Otóż sprawa wygląda tak. Razem z mężem chcemy wyjechać na stałe do Niemiec (dokładnie Aachen). Sprawa jest o tyle ciężka że nie znamy za dobrze języka niemieckiego, liczę że będziemy mogli na początek radzić sobie z angielskim. Oczywiście mamy tam znajomą osobę na którą możemy liczyć przy załatwianiu spraw w urzędach bankach itp.
Potrzebuję jednak informacji jak z prawnego punktu widzenia wygląda taka przeprowadzka. Co dokładnie musimy załatwić i gdzie.
Z góry mówię że nie wyjeżdżamy z klapkami na oczach i przekonaniem że tam żyje się lepiej łatwiej i za darmo. Co to to nie. Wyjeżdżamy bo chcemy zmienić nasze życie. Jedziemy po to żeby pracować, uczyć się, i coś osiągnąć, więc proszę wstrzymać się z niepotrzebnymi komentarzami na ten temat.
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Pozdrawiam.

1.mieszkanie i zameldowanie
2.Po 3 miesiącach obowiązkowe ubezpieczenie
3.Znalezienie pracy i konto bankowe
4.Pieniądze na utrzymanie i opłate mieszkania i kaucja za mieszkanie.
5.Jak mąż znajdzie prace to składasz wniosek na kindergeld.
6.W razie kłopotów w wypełnianiu wniosków otrzymasz pomoc w Caritasie

Dobrze by było, żeby najpierw choć jedno z Was nagrało sobie tam legalną pracę. Będzie Wam łatwiej mieszkanie wynająć, bo bez pracy jest to raczej niemożliwe. A tak siedzieć komuś na głowie, to ani dobrze dla Was, ani dla tej osoby.
Jak będziecie wyjeżdżac, to zabierzcie z Polski tzw. europejską kartę ubezpieczeniową. Ważna do 3 miesięcy, ale tylko wtedy, kiedy nie jesteście w De zatrudnieni. Załatwia się ją w NFZ. Po trzech miesiącach zameldowania musicie się już sami ubezpieczyć. Albo na podstawie pracy podlegać obowiązkowemu ubezp. albo zrobić to prywatnie. Ale ta 2 opcja drogo kosztuje.

Powrót