Przeprowadzka do niemiec w ciąży na l4

• Autor wątku Autor wątku asiunia13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asiunia13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Za miesiąc przeprowadzam się do Niemiec. Jestem w 5 mies. ciąży, na zwolnieniu lekarskim i zamierzam rodzić w Niemczech. Termin porodu mam na kwiecień a umowa o pracę w Polsce kończy mi się 31 maja. Mąż jest zatrudniony w Niemczech i jestem razem z dziećmi dopisana do jego ubezpieczenia. Z tytułu zatrudnienia jestem również ubezpieczona w Polsce. Czy aby rodzić na tamtym ubezpieczeniu muszę zrezygnować z zatrudnienia w Polsce ? Czy po urodzeniu dziecka będę mogła przebywać tam na urlopie macierzyńskim z tytułu zatrudnienia w Polsce i pobierać z Polski zasiłek macierzyński? Jak to wygląda?
Bardzo proszę o odpowiedz.

z tytułu zatrudnienia w Polsce i pobierać z Polski zasiłek macierzyński? Jak to wygląda?
Nie możesz mieć ubezpieczenia w Polsce i w Niemczech z 1 powinaś zrezygnować.
Urlop macieżyński możesz pobierać w Niemczech posiadając meldunek.

Meldunek będę miała. Na jakiej podstawie w takim razie będę tam dostawała macierzyński ? Wyjeżdżając będę na L4, jak więc powinnam to załatwić żeby nie stracić ?

Nie mozesz miec dwoch ubezpieczen jednoczesnie. Albo zostaniesz na urlopie macierzynskim i przeniesiesz polskie ubezpieczenie do Niemiec za pomoca formularza S1, albo zrezygnujesz z macierzynskiego, i przejdziesz jako niepracujaca zona pod ubezpieczenie niemieckie meza.

Bedac na urlopie macierzynskim jestes dalej "osoba pracujaca", ktora ma wlasne prawo do wlasnego ubezpieczenia zdrowotnego w Polsce i dlatego nie mozesz w ogole w takiej sytuacji byc podciagnieta pod ubezpieczenie meza w Niemeczech

W takim razie żeby bezpłatnie urodzić w Niemczech muszę tutaj zwolnić się z pracy ? Czy w tej sytuacji mam zarejestrowac sie w Niemczech jako bezrobotna zeby tam dostać macierzynski czy wystarczy ze bede na ubezpieczeniu męża?

żeby tutaj urodzić musisz być podpięta pod ubezpieczenie męża, a to jest możliwe tylko gdy nie będziesz pracować
jako ze nigdy tutaj nie pracowałaś i nie płaciłaś podatków to otrzymasz tylko ok 300 euro "macierzyńskiego" przez 12 miesięcy
dodatkowo mąż otrzyma kindrgeld 180 euro miesięcznie

tutaj nie można bezpłatnie urodzić, jak nie będzie ubezpieczenia to dostaniesz rachunek na ok 2000 euro do zapłacenia

Jestem podpięta po ubezpieczenie męża w AOK, czy w takim razie muszę zwolnić się z pracy w Polsce?

chyba maz nie powiedzial do konca prawdy w AOK. W Niemczech pod ubezpieczenie meza moze byc podpieta tylko niepracujaca zona. Jesli zona ma wlasne ubezpieczenie ze wzgledu na prace, nie moze byc "podpieta"

juz taki przypadek mielismy tu kiedys ,po czasie wszystko wyszlo na jaw i trzeba bylo oddac niemieckiej kasie chorych pieniadze za leczenie w DE

Przepisy unijne zawierają zasady dotyczące ustalania ustawodawstwa właściwego, czyli ustalania, w jakim kraju jesteś ubezpieczony, jeśli pracujesz lub prowadzisz firmę w jednym lub wielu państwach UE, EOG lub Szwajcarii.
Zgodnie z tymi przepisami, podstawową zasadą dla ustalenia właściwego ustawodawstwa w dziedzinie ubezpieczeń jest zasada miejsca wykonywania pracy (lex loci laboris) – oznacza ona, że podlegasz ubezpieczeniu społecznemu i zdrowotnemu oraz płacisz składki do systemu ubezpieczeń w państwie, w którym pracujesz.

Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej / Koordynacja Systemów Zabezpieczenia Społecznego / Unia Europejska / Ustawodawstwo

tu masz informacje z AOK

Podstawowym warunkiem objęcia członków Państwa rodziny ubezpieczeniem rodzinnym według przepisów prawa niemieckiego jest fakt, iż nie posiadają oni własnego tytułu do ubezpieczenia w Niemczech lub w Polsce (np. praca, emerytura lub renta) oraz zamieszkują zwyczajowo na terenie Republiki Federalnej Niemiec.
http://www.aok.pl/ubezpieczenie-rodzinne-w-niemczech-320.php

w Niemczech otrzymasz Elterngeld po porodzie 300€/12 miesiecy jezeli tu nie pracowałaś ale musisz zrezygnowac z pracy i ubezpieczenia w Polsce

Ostatnia edycja:
Rozumiem, ale mogę zrezygnować z zatrudnienia w Polsce na krótko przed porodem, jak już będę w Niemczech ?

Witam. Mam podobny problem z wyjazdem do Niemiec. Jestem w 4 miesiącu ciąży jak również na l4(oczywiście pobieram pieniądze za zwolnienie). Mąż pracuje w Niemczech i chciałby mnie ściągnąć do siebie i abym tam urodziła. Co w takim przypadku z moim l4 i pieniędzmi za zwolnienie?

Sylwia , jesli zamierzasz urodzic w Niemczech to musisz zrezygnowac z zatrudnienia w Niemczech.
Musisz byc pod stałą opieką ginekologa a nie doraźną a tu nie chcą dawac zwolnien do Polski w ciąży poniewaz tutaj ciezarne sa inaczej traktowane.

Przepraszam , z zatrudnienia w Polsce oczywiscie musisz zrezygnowac ;)

Ja przyjechalam tu w styczniu , w piątym miesiacu a w połowie lutego wyslalam do Polski wypowiedzenie i dopisalam sie do AOK męża razem z pozostalymi dziecmi :)

Ok, zrezygnowałam z pracy, dopelnilam wszystkich formalności w niemczech zameldowanie i ubezpieczenie AOK, czy w takim wypadku będę dostawała jakieś pieniazki w Niemczech czy dopiero jak urodze?

Nie , dopiero Elterngeld po porodzie. Chyba że będzie Wam przyslugiwal socjal to wtedy kobieta w ciąży też distaje jakies pieniążki.

Sylwia501934 napisał:
Ok, zrezygnowałam z pracy, dopelnilam wszystkich formalności w niemczech zameldowanie i ubezpieczenie AOK, czy w takim wypadku będę dostawała jakieś pieniazki w Niemczech czy dopiero jak urodze?

Jako bezrobotna dostaniesz 300€ Elterngeld po porodzie (przez rok). To wszystko.

widzę, ze nie jestem osamotniona w problemie..
ja jestem w 4 mcu ciąży i mój partner pracuje w DE. Ja mam umowę do porodu, ale chwiałabym już teraz wyjechać do DE i tam urodzić nasze dziecko.
Pani w NFZ powiedziała, ze mam się dowiedzieć w szpitalu w Niemczech czy będą honować EKUZ, bo wówczas oni muszą mi wystawić zgodę na planowe leczenie, kobieta tłumaczyła mi że macierzyński nie jest podstawą do ubezp...
POtem dzwoniłam do ZUS i pani mi zupełnie co innego powiedziała...ze mam prawo i podstawę do ubezpieczenia ale nie muszę z niego korzystać...a partner (mąż) może mnie i reszt e członków ubezpieczyć u siebie..więc bądź tu mądry?!!!

Wejdz Sobie na strone NFZ i poczytaj, do czego sluzy karta EKUZ - z pewnością nie do planowego leczenia, a ciaza nie jest naglym przypadkiem. Jezeli chcesz za darmo rodzic w Niemczech to musisz byc podpieta pod ubezpieczenie meza (i tym samym zrezygnować z ubezpieczenia w Polsce). Nie ma innej możliwości. Nie mozesz jednoczesnie pobierac pieniedzy za chorobowe i byc ubezpieczona w Polsce, a z drugiej strony korzystac z opcji darmowego porodu w Niemczech (ktory to jest kilkakrotnie wyzszy niz w Polsce). Po zameldowaniu w Niemczech musisz mieć niemieckie ubezpieczenie zdrowotne.

Powrót