przeprowadzka do niemiec

• Autor wątku Autor wątku jola850525
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jola850525

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam serdecznie mam kilka pytań może ktoś będzie umiał mi pomóc.
W licu zamierzam przeprowadzic się z dziećmi i obecnym partnerem do niemiec problem tkwi w tym iż tu w polsce mam alimenty na synów i niewiem czy ich niestrace przez tą przeprowadzke ojciec dzieci równiez mieszka gdzieś w niemczech czy jest możliwośc by tam załatwić alimenty przez niemcy. i Następna sprawa to czy wie ktoś coś o polskich szkołach w niemczech jak to tam wygląda ?

Co do szkoły polskiej to szukam jej po to żeby moje dzieci mogły się uczyć nie znają niemieckiego a uczęszczają już do szkoły do Niemiec nie jadę na zawsze dlatego szukam szkoły gdzie będą się uczyć o swojej ojczyźnie. O alimenty chodzi mi od państwa bo ich ojciec się od tego odsuwa mieszka co prawda w niemczech i jest tam szukany ale nic się z tego niedzieje ?

Nigdzie w Niemczech nie ma szkoły z j. wykładowym polskim. Czasami są szkoły, gdzie jest specjalny program dla dzieci z zagranicy z tzw. DaZ, czyli Deutsch als Zweitsprache. Nie raz też dzieci uczą się swojego ojczystego języka na lekcjach tzw.HU.*dotyczy j. polskiego.
W miarę poznawania niemieckiego , dzieci stopniowo chodzą na pozostałe lekcje zaczynając przede wszystkim od Sport i Mathe. Taki program jest w większości miast przy granicznych, ale nie tylko. Niestety nie wiem gdzie znaleźć wykaz takich szkół. Jest taki program w Bautzen i Görlitz.

Ostatnia edycja:
Powrót