N
nirlemus
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Witam bardzo proszę o pomoc w odpowiedzi na kilka pytań i wyjaśnienie pewnych spraw. Razem z żoną i dwójką dzieci mieszkamy w Szczecinie w niedługim czasie zamierzamy przeprowadzić się w okolice Locknitz w związku z tym przeglądam internet w poszukiwaniu niezbędnych informacji ale niestety jest tego tyle że już się pogubiłem i zgupiałem :/ Sprawa wygląda następującą Chcę założyć działalność gospodarczą w Niemczech i rozwinąć interes wiem że muszę się ubezpieczyć prywatnie bądź w państwówce Żona natomiast będzie dalej pracowała w Szczecinie ( w obecnej chwili jest na urlopie wychowawczym ) oczywiście wszyscy będziemy zameldowani w Niemczech dzieci będą chodziły do Niemieckiej szkoły. Jak to będzie z ubezpieczeniem żony i dzieci czy jeżeli moja żona dalej będzie pracowała w
Szczecinie to czy będzie razem z dziećmi w dalszym ciągu podlegać pod ubezpieczenie zdrowotne w Polsce ? Jak wygląda w takiej sytuacji sprawa z rodzinnym bo ja zakładając w Niemczech działalność i odprowadzając tu podatki mam prawo do Kindergeld i takie samo prawo będzie miała moja żona w Polsce czy w takiej sytuacji kwota Niemieckiego rodzinnego zostanie pomniejszona o kwotę rodzinnego z polski ? czy dobrze to rozumiem ? Jeżeli jest ktoś w podobnej sytuacji lub był proszę o pomoc w wyjaśnieniu tej sprawy
Szczecinie to czy będzie razem z dziećmi w dalszym ciągu podlegać pod ubezpieczenie zdrowotne w Polsce ? Jak wygląda w takiej sytuacji sprawa z rodzinnym bo ja zakładając w Niemczech działalność i odprowadzając tu podatki mam prawo do Kindergeld i takie samo prawo będzie miała moja żona w Polsce czy w takiej sytuacji kwota Niemieckiego rodzinnego zostanie pomniejszona o kwotę rodzinnego z polski ? czy dobrze to rozumiem ? Jeżeli jest ktoś w podobnej sytuacji lub był proszę o pomoc w wyjaśnieniu tej sprawy