Przepustka cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
rozka2007 napisał:
nie wierze w to przepaczyłam kodeks karny i nie ma czegos takiego może musza go bardziej poznac

To przepatrz raczej kodeks karny wykonawczy - bo tam są główne regulacje dotyczące czasowego opuszczania przez osadzonego jednostki penitencjarnej.

no właśnie patrzyłam i nie ma nic takiego ze przepustka należy się przy wyrokach powyżej roku

Bo przepustka nie należy się nikomu. Chryste, jaka roszczeniowa postawa!

nie wiem skad masz takie informacje skoro w kodeksie pisze ze można udzielić nie więcej niż 14 dni w roku wiec jeśli w trzebini większość osadzonych ma przepustki a maja poważniejsze wyroki to czemu jemu nie chcą dac

Niech zapyta o to swojego wychowawcy. To, że można udzielić przepustki nie oznacza, że przepustka się należy.

rozka2007 napisał:
to czemu jemu nie chcą dac

To sobie poczytaj o nabywaniu uprawnień do otrzymywania przepustek. Jest to uzależnione miedzy innymi od uprawnień do warunkowego przedterminowego zwolnienia. Ten skazany już warunkowo nie zostanie zwolniony.

W Kkw jasno jest napisane, że nabywa prawo(po 1/4 kary), ale to nie znaczy że ma je mieć.
Nie dostanie bo odwiesili warunkowe - Nie dostanie bo to metoda wychowawcza. Nauczy się szanować wolność. Ja tam byłem i widziałem. KROPKA

Grom111 napisał:
W Kkw jasno jest napisane, że nabywa prawo(po 1/4 kary), ale to nie znaczy że ma je mieć.
Nie dostanie bo odwiesili warunkowe - Nie dostanie bo to metoda wychowawcza. Nauczy się szanować wolność. Ja tam byłem i widziałem. KROPKA
Niekoniecznie po 1/4, bo są jeszcze recydywiści, multirecydywiści i skazani z art 65 kk
To kiedy nabiera się uprawnień do możliwości dostania przepustki, przede wszystkim zależy od możliwości wpz

rozka2007 napisał:
Witam mam pytanie mojemu chłopakowi odwiesili warunkowe zwolnienie i wrócił za kratki na 7 miesięcy dostał P2 i powiedzcie mi czy naleza mu się przepustki
Jemu w ogóle nie "należą" się przepustki.
Przede wszystkim dlatego, że nie ma uprawnień do ubieganie się o warunkowe przedterminowe zwolnienie.

Osoby którym odwołano warunkowe, o kolejne warunkowe mogą się ubiegać po odbyciu przynajmniej 1 roku kary - w tym przypadku nawet roku nie ma...
A skoro warunkowe nie przysługuje, to i przepustki nie.

Witam moj narzeczony odsiaduje wyrok w innym miescie niz jest zameldowany. Ja nie mieszkam w polsce i przylatuje do niego raz w miesiacu i zatrzymuje sie w hotelu. Czy jest taka mozliwosc ze gdyby dostal przepustke bedzie mogl zatrzymac sie razem ze mna w hotelu?? Czy bedzie musial jechac do swojego miejsca zameldowania??? Z gory dziekuje za odp

Czy już może być na przepustkach? Jeśli TAK to na jakie może iść 30 godzin czy wielodniowa? POZDRAWIAM

Grom111 napisał:
Czy już może być na przepustkach? Jeśli TAK to na jakie może iść 30 godzin czy wielodniowa? POZDRAWIAM
Na ostatniej komisji pen. powiedzieli mu najpierw pojdzie do pracy a pozniej sa otwarci na przepustki jezeli bedzie wszystko ok. Od dwoch tyg pracuje sam wychodzi do pracy bez konwoju. Wszystko jest ok. Wiem ze jeszcze to troche potrwa ze trzeba poczekac na pierwsza przepustke i z tego co wiem to na 30h, i dlatego to nie ma sensu bo do naszego miasta gdzie moj narzeczony ma meldunek jest 5h drogi....

Moze spedzac czas gdzie tylko chce tylko jak w najszybszym czasie po wyjsciu na przepustke musi zameldowac sie na najblizszym komisariacie by podpisac karteczke i poinformowac wychowawce gdzie bedzie spedzał czas na przepustkach

Dziekuje za odp. Teraz lece do polski na tydzien I chcem isc do dyrektora porozmawiac z nim o tym . Mam nadzieje ze cos to pomoze....

Magdalena0308 napisał:
chcem isc do dyrektora porozmawiac z nim o tym . Mam nadzieje ze cos to pomoze....
W czym miałoby to pomóc? W jakiej walucie chcesz porozmawiać z dyrektorem, żeby miało to wpłynąć na decyzje administracji zakładu?

Ostatnia edycja:
askirkov napisał:
W czym miałoby to pomóc? W jakiej walucie chcesz porozmawiać z dyrektorem, żeby miało to wpłynąć na decyzje administracji zakładu?

Pomoc w wyjsciu na przepustke i zatrzymaniu sie w innym miejscu niz miejsce zameldowania... I dzieki za takiego typu komentarze .... pozdrawiam :)

Podejrzewam, że Pan Przestępca jest już dużym chłopcem i potrafi załatwiać swoje sprawy samodzielnie. Przynajmniej powinien.

askirkov napisał:
Podejrzewam, że Pan Przestępca jest już dużym chłopcem i potrafi załatwiać swoje sprawy samodzielnie. Przynajmniej powinien.

Wiesz co daruj sobie takie komentarze . Te forum jest chyba do pomocy a nie obrazania .... takze naprawde dziekuje za wyczerpujace komentarze ....

martusia224 napisał:
Moze spedzac czas gdzie tylko chce

Nie jest to prawdą. Gdybyś kiedykolwiek przeczytała fragment kodeksu karnego wykonawczego - ze zrozumieniem - to wiedziałabyś, że dyrektor jednostki może zobowiązać skazanego do przebywania w określonym miejscu w czasie "przepustki".

Magdalena0308 napisał:
Wiesz co daruj sobie takie komentarze . Te forum jest chyba do pomocy a nie obrazania ....

Na razie to Ty stawiasz w dziwnym świetle przestępcę - skoro musisz jechać do dyrektora "porozmawiać" to znaczy, że jest on dużym chłopcem, którsam nie potrafi załatwiać swoich spraw.

Powrót