Przepustka cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam,
mam pytanie ponieważ narzeczony odbywa karę pozbawienia wolności w zakładzie karnym typu półotwartego, od 2 marca będzie mógł się starać o uzyskanie przepustek. Dodam, że sprawuje się dobrze wychowawca nie ma zastrzeżeń co do jego zachowania tylko, że ma przypisaną terapie odwykową ( na maj 2016) i tutaj właśnie pytanie, czy to, że jest ta terapia to przeszkadza w uzyskaniu przepustki ?
Pozdrawiam

Cześć a jak to jest z recydywa co do prawdu dostał tylko 2 lata ale nie jestem pewna kiedy może się starać o przepustkę. W maju nasza córeczka bedzie miała urodziny i chciałabym aby on na nich był. :)
Zapomniałabym dodać że jest w więzieniu półotwartym

Anusska w świetle przepisów chyba nie ma przeciwwskazań do tego, aby mógł na przepustki wychodzić. Natomiast jestem niemal pewna, że ta terapia będzie powodem odmów.

Gabriella1234 a czy on jest recydywą z paragrafu 64 kk? Jeśli tak to o przepustki może się starać po odbyciu co najmniej 1/3 wyroku, jeśli jest multirecydywą, po 3/8 wyroku.Natomiast jeśli jest (tylko) recydywistą penitencjarnym i nie był skazany z art.64 to po 1/4.

Dodam, że przepustek wcale tak łatwo nie jest uzyskać, więc nie ma co się nastawiać, że skoro nabył do nich praw to je otrzyma.

Witam dziewczyny !mój K jest w ZK na Nowosolskiej od środy zeszłego tyg czy wiecie jak długo czeka się tam na pracę i przepustki? Dodam że jest po terapii i czeka tylko na złącz!

No nie :D facet siedzi tydzień i już chcesz aby chodził na przepustki???

Nie Ptasior facet siedzi już dwa lata na P2 i z całym szacunkiem ale nie muszę się z tego tłumaczyć !myslalam że otrzymam sensowną ODP ale widzę że kpiny to tu coś normalnego!

Następnym razem czytaj wolniej po prostu

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Karolowa najpierw muszą osadzonego poznać w nowym miejscu. Nikt nie powie Ci ile to zajmie czasu.

witam mam pytanie czy mógłby ktos podac mi wzor jak zaczac pisac poczatek zażalenia o nieudzieleniu przepustyki losowej na 30 godzin dla mojego męża

Na jakie zdarzenie losowe mąż miał dostać tą przepustkę? I kto miał jej udzielić?

Ostatnia edycja:
maz miał dostac przepustke na 30 godzin ze wzgledu na zawarcie zwiazku małzenskiego i na noc poslubna przez dyrektora zk lecz dyrektor odmowil przepustki

To nie był żaden wypadek losowy. To po pierwsze. Po drugie nie przepustka a widzenie poza terenem zakładu karnego. Nie wiem czy taka decyzja podlega zaskarżeniu, ale jeśli to do odpowiedniego sądu penitencjarnego.

"Zaskarżam decyzję Dyrektora ZK w ............ z dnia ............. w sprawie nie udzielenia mi widzenia poza zakładem karnym i wnoszę o:

Jak coś nie tak proszę mnie poprawić.

a czy na samym poczatku trzeba pisac jakies artykuły

Ptasior napisał:
To nie był żaden wypadek losowy. To po pierwsze. Po drugie nie przepustka a widzenie poza terenem zakładu karnego.

A skąd wymóg "losowości"? To raz. Dwa - dlaczego widzenie? Podejrzewam raczej art. 141a - no chyba, że osadzony nie wpadł na pomysł powołania się na taki artykuł. To wtedy tym bardziej zażalenie nie ma sensu.

my pisa;ismy ze z informacji otrzymanych od adwokata wiemy iz nalezy mu sie nagroda w postaci zezwolenia na widzenie poza zk na 30 godzin z Art. 138. § 1. pkt7

Art. 138. § 1. Nagrodami są: 7) zezwolenie na widzenie bez dozoru, poza obrębem zakładu karnego, z osobą najbliższą lub osobą godną zaufania, na okres nie przekraczający jednorazowo 30 godzin,

Zaskarżyć zawsze może. Jaki będzie efekt? Tego nie wiemy. "Ignorantia iuris nocet"
Zgodnie z nią nie można zasłaniać się nieznajomością normy prawnej. W praktyce wyraża się ona tym, że nikt nie może podnosić, iż zachował się niezgodnie z normą dlatego, że nie wiedział o jej istnieniu. Dla poprawnego stosowania tej zasady konieczne jest, aby wszystkie akty prawne były publikowane w sposób umożliwiający każdemu zapoznanie się z nimi
Są trzy możliwości: koledzy nagadali, że powinien dostać, nie chciało się zajrzeć do kodeksu, nie miał dostępu do kodeksu.
nalezy mu sie nagroda
Jak najbardziej błędne pojęcie.
1. Dyrektor zakładu karnego może udzielić skazanemu zezwolenia na opuszczenie zakładu karnego pod konwojem funkcjonariusza Służby Więziennej, osoby godnej zaufania lub samodzielnie, na czas nieprzekraczający 5 dni, w celu odwiedzenia poważnie chorego członka rodziny, uczestnictwa w pogrzebie członka rodziny oraz w innych wypadkach szczególnie ważnych dla skazanego.
Może nie znaczy musi.

Ostatnia edycja:
tak wiem o tym ze moze nie znaczy musi ale przeciez mozna tez złozyc zazalenie do sadu o decyzji dyrektora

Powrót