przepustka

• Autor wątku Autor wątku kasiorkowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
K

kasiorkowa

Użytkownik
Odpowiedzi
81
Jestem ciekawa jednego,jezeli moj chlopak siedzi juz 6 miesiecy a dostal narazie 3 lata i ma w zawieszeniu jeszcze troche nie wiem dokladnie ile to jest szansa ze moze dostac przepustke??jestem ciekawa jeszcze na ile czasu jest mozliwa ta przepustka??z gory dziekuje za odpowiedzi:*:*pozdrawiam

odpisze mi ktos na moje pytanie ciewkawa jestem:)

jezeli siedzi na pol otworku to dostanie przepustke po 1/4 kary, najpierw bedzie to na 30h

a jezeli nie siedzi na pol otworku bo nawet niewiem czy siedzi na pokl czy nie ale raczej tak bo cos ostatnio mowil mi nawet i pracuje na kalifatorce to po ilu miechach moze dostac ja nie da rady wczesniej jakos??dzieki ze odpisujesz chociasz ty na moje pytania:*:*

Nie może dostać przepustki wcześniej niż to określają przepisy.
Zresztą nawet kiedy osoiągnie już wymagany próg odbycia kary, to proszę pamiętać iż przepustka jest formą nagrody, a nie czymś obligatoryjnym.

jezeli siedzi na pół otworku, czyli ma pod grupe p2 tzn. ze jest 1 raz karany, to po odbyciu 1/4 kary moze starc sie o przepustke, w tym celu musi miec otwrty program tzn. ze ktos do niego przyjezdza itd a i musi miec jeszcze przeprowadzony wywiad przez kuratora sądowego, najczesciej to jest przeprowadzany w miejscu zamieszkania i wtedy opinia jest przesyłana do zk. i wtedy staje na komisje i komisja decyduje czy zaczną puszczać go na przepustki
co do wcześniejszej pezepustki to tylko okolicznościowa, np. mojego krzych ojciec przebywa w szpitalu w stanie wegetacyjnym i ja dostarczyłam wychowawcy wszystkie papierki ze szpitala i dostał przepustke na 6 h
jezeli sie myle to prosze mnie poprawić

hmmmm szkoda ze tyle problemow jest z ta przepusta :(no ale coz trzeba czekac dziekuje za odpowiedzi:*:*

Mam problem potrzebuje wzoru o przepustke na wolnosc i niewiem gdzie to mam znalesc :help:
a moze ktos wie jak to mozna napisac tak dokladnie jak powino byc to napisane pomocy :help: :(

motylek, nie ma wzoru takiego pisma o przepustkę. W ZK u mojego M. jest np. tak, że jak dostaje wniosek nagrodowy to na tym wniosku prosi aby tą nagrodą była przepustka.
I znowu to samo Asia u Twojego Krzycha 30 h, tutaj 5h, więc może być róznie, w każdym razie liczy się na godziny, dopiero potem są kilkudniowe.

Jeżeli chodzi o długość przepustki to wszystko zależy tak naprawdę od wychowawcy. Np. mój Krzyś pierwszą przepustkę dostał na 9 dni :!: a dopiero potem dostał tak zwane widzenie bez dozorowe poza obrębem z.k. na 30h. I oczywiście wszystko na wniosek nagrodowy. A teraz jest praktycznie co tydzień w domu na 30h na weekend i raz w miesiącu na długiej przepustce. Więc nie ma reguły. Powodzenia

Ja bym bardzo chciala zeby moj chlopak dostał w koncu pierwsza przepustke.Nawet tylko na 5h.Ma juz odbyta 1/4 kary.Ostatnio rozmawial na ten temat z wychowawca, ale niestety wychowawca powiedzial mu ze na dzień dzisiejszy na przepustke nie ma szans.Ciekawa jestem dlaczego :?: :?: :?:

A w jakim Z.K. jest osadzony? Półotwartym czy na zamku?

I znowu wszystko zależy od jednej osoby(wychowawcy) jeśli on go nie bedzie popierał to nici z przepustki. A czy on się udziela społecznie, tzn. czy pracuje na terenie zakładu? Bo za takie rzeczy dostaje się wnioski nagrodowe, a co za tym idzie potem mozna się starać i rozmawiać z wychowawcą o przepustkach. Z tego co piszesz podejrzewam, że wychowawca nie wystawił go nawet na komisję. :wow:

Mam szybkie pytanko :)

Mój T. ma 1 rok do odsiadki, 10.05 mijają trzy miesiące od zamknięcia. Czy od tego dnia może się starać o przepustki? Dobrze to rozumiem?

Ps: jest na P2 i ma pracę :ok:

To wszystko jest takie dziwne delikatnie rzecz ujmując. Moje kochanie siedzi po raz 1-wszy w ZK na półotworku od stycznia 2007 - teraz od 17 kwietnia 2007 na terapeutycznym (leczenie alkoholików). Na terapeutycznym zaczął pracować społecznie na tzw. kalifaktorce. Nie miał ani razu przyznanej nagrody (!) nawet dodatkowego widzenia... Jeżdę do niego co tydzień, rozmawiałam z wychowawcami i tylko niespełniane jak dotąd deklaracje, że dostanie pochwałę itp. A tak naprawdę nic... Ja już usycham... Chcę chociaż bezdozorowe w ZK... Ma stosunkowo niewielki wyrok 1,6 (w tym 3 zaliczone z AŚ). Jak rozmawiać z tymi wychowkami, żeby to wreszcie odniosło skutek?

Hmmmm monis, to faktycznie dziwne, bo z tego co mówi mój M zapracowanie sobie na nagrodówkę wcale nie jest trudne. Nie mam co prawda pojęcia jak jest na terapeutycznym, ale pewnie podobnie. Zwłaszcza kalifaktorzy wszędzie mają dobrze. M. był kalifaktorem w AŚ i wciąż miał z tego tytulu dodatkowe godziny widzeń, paczki itp. Nie było żadnego problemu. Teraz też mówi, (w ZK) że nagrodówka jest raczej łatwa do zdobycia. Hmmm, tyle, że taki wniosek wystawia, o ile dobrze pamietam nie wychowawca, lecz np. oddziałowy (więc jak jest facet "do rzeczy" to nawet za wkręcenie żarówki można go dostać, serio!), a wychowawca dopiero daje go na komisję (i musi to zrobić, chcociaż co prawda może to zaowocować tylko wipsem do akt, bez żadnych nagród). A Tobie poradziłabym rozmowę z dyrektorem, a nie wychowawcami, bo jak widzisz nic to nie daje, zresztą powiedz o tym dyrektorowi. Powiedz tez o tej społecznej pracy na kalifaktorce. Może to coś da, moim zdaniem powinno. :ok:

Czym zajmuję się kalifaktor? W AŚ też można pracować?

W AŚ można pracować, ale tylko na terenie zakładu, w ZK również poza. Nie jestem pewna czy można odpłatnie, natomiast na pewno można społecznie i jest to bardzo dobrze widziane (a nawet lepiej niż dobrze!), bo to znaczy, że osadzony udziela się bezinteresownie (zdarzają się z tego tytułu nagrody pienięzne, M. raz dostał 50 zł.). Kalifaktor to taki "dyżurny", czyli ktoś kto rozwozi posiłki po celach. Ma przy tym, dobrze z kilku powodów:
1. wspomniane plusy w zachowaniu i wnioski nagrodowe
2. komu jak komu, ale jemu się krzywda żywnościowa nie dzieje
3. z tegoż powodu i inni chcą z nim dobrze żyć.
No cóż, jakby ma lekką przewagę nad innymi. Przyziemne, ale to samo życie.

dziękuję.
Mój E chciał być własnie takim kalifaktorem jednak jest ich 4 w tej samej sprawie dlatego nie może :/
Ciekawa jestem czy teraz skoro są po wyroku przed apelacją
Czy mógłby być takim kalifaktorem :what: ?

ewaklara :serce:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót