Przepustki

• Autor wątku Autor wątku patryk19830
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patryk19830

Użytkownik
Odpowiedzi
82
Witam moje pytanie brzmi czy ktoś posiada rzetelną wiedzę czy zostało wydane jakieś zarządzenie dyrektora generalnego sw w sprawie zmiany zasad udzielania przepustek.Mianowicie czy zmieniły się okresy po jakich zk zobowiązany jest zwracać się po wywiad z przepustek i do czasu jego otrzymania wstrzymywać zezwolenia?

Ja posiadam taką wiedzę. Ale to nie jest wiedza dla osób "z zewnątrz". Zmieniła się polityka udzielania zezwoleń i tyle. Społeczeństwo boi się sprawców przestępstw i należy na to reagować.

Prosiłem rzetelnie to że się zmieniła to ja wiem ostatnie zarządzenie czytałem w kwestii zwracania się po wywiad co 3 zezwolenia naprzemiennie raz na policje raz do kuratora jak również rozmowy z rodzinami po 3 zezwoleniach jednakże punkt 17 tamtego rozporządzenia mówił iż w razie przyjścia negatywnej opinii zezwolenia są wstrzymywane dlatego normalnie zapytałem. BO zwracanie się co jedno zezwolenie o opinie to jeszcze rozumiem ale wstrzymywania zezwoleń do czasu przyjścia opinii już nie poza tym pytania zawarte w opiniach pozostawiają wiele do życzenia i nie mają na celu powzięcia jakichkolwiek rzetelnych informacji a tylko opóźnianie kolejnego zezwolenia..Np W jakie dni skazany zglaszał się do komisariatu policji ?? w jakim to celu wystarczy przepustkę odwrócić tam jest data.

Społeczeństwo boi się sprawców przestępstw i należy na to reagować.[/QUOTE]

Reagować zarzucając komendy i kuratorów bez sensownymi pytaniami? wiesz czym to będzie skutkowało ? tym że wywiady będą sporządzane na kolanach na szybko bo będzie ich tyle a i tak ludzi do pracy niema.

Tylko, że ci przestępcy, których społeczeństwo tak się boi kiedyś wyjdą na wolność i co wtedy? Jak taka osoba pozbawiona wolności przez kilka lub kilkanaście lat ma się odnaleźć w społeczeństwie? Jeżeli przepustek nie dostaje.

maggidemb napisał:
Jak taka osoba pozbawiona wolności przez kilka lub kilkanaście lat ma się odnaleźć w społeczeństwie? Jeżeli przepustek nie dostaje.

Przecież wychodzą. Tylko mają pretensje, że nie tak często jakby tego chcieli ...

Ostatnia edycja:
Przeciez odbywajac kare pozbawienia wolnosci przestepca przechodzi resocjalizacje w wiezieniu i po wyjsciu nie ma problemu w odnalezieniu sie w społeczeństwie,

Łysy100 napisał:
Przeciez odbywajac kare pozbawienia wolnosci przestepca przechodzi resocjalizacje w wiezieniu i po wyjsciu nie ma problemu w odnalezieniu sie w społeczeństwie,
Chyba tylko Ty wierzysz w to co piszesz,jak ma być resacjolizowany podczas odcięcia od rzeczywistości na zewnątrz ?,np.taki który odsiaduje 2 raz 25 za 148....

Kara pozbawienia wolności to nie tylko resocjalizacja to również izolacja sprawcy od społeczeństwa. Nie można wszystkich osób mierzyć jedną miarą.

Resoco nie żartuj proszę.....

Bardzo się mylisz bo nie chodzi o pretensje związane z czestotliwością wyjść a o ewidentnie kombinowanie aby udzielać przepustek jak najmniej.Przecież można ustalić iż na przepustki wychodzi się raz w miesiącu i nie tworzyć specjalnie zbędnej papierologi.Ale myśle iż to nie miejsce na takie rozmowy każdy z nas swoje zdanie co więcej stoimy po innych stronach barykady i nigdy nie dojdziemy w pewnych kwestiach do porozumienia:):)

patryk19830 napisał:
Bardzo się mylisz bo nie chodzi o pretensje związane z czestotliwością wyjść a o ewidentnie kombinowanie aby udzielać przepustek jak najmniej.

Nadal nic nie rozumiesz. Kiedyś było częściej, teraz jest rzadziej. I tyle. Osoba pozbawiona wolności musi się z tym pogodzić - taki urok odbywania kary pozbawienia wolności. Za rzadko przepustki? Trudno. Nie ma obowiązku ich udzielania.
Jeśli twierdzisz, że resocjalizacji nie ma to się ośmieszasz - skoro nie ma to przepustki są zbędne. Właśnie kontrolowany kontakt ze światem zewnętrznym jest jedną z form resocjalizowania człowieka. Ale skoro według ciebie czegoś takiego nie ma zatem przepustek według ciebie tez nie powinno być. Tyle.

Powrót