Przerejestrowanie pojazdu bez zameldowania

• Autor wątku Autor wątku Marcin091085
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcin091085

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam serdecznie.

Jestem z Wrocławia.

Mam następujący problem. Mianowicie, dnia 02/01/2017r., rozwiodłem się żoną. Byłem w jej mieszkaniu zameldowany od dnia ślubu, tj. od 2011r. (mieszkanie to tylko jej własność). Na dzień dzisiejszy, posiadam jeszcze zameldowanie, ale wkrótce wyprowadzam się i wymeldowuję z lokalu byłej żony.

Co teraz ? Zamierzam wynajmować mieszkanie we Wrocławiu, a nie mam gdzie się zameldować - właściciel, który najmie mi lokal, nie zamelduje mnie. Mam zarejestrowany samochód na Wrocław, dowód osobisty z zameldowaniem na Wrocław, dowód rejestracyjny z zameldowaniem na Wrocław, prawo jazdy na Wrocław - ogólnie wszystko na Wrocław.

Proszę o poradę, sugestię...

Wlasciciel nie musi cie meldowac. Sam to zrobisz i mozesz wtedy wymienic dokumenty.

Ale jak. To nie moje mieszkanie...

Bierzesz umowe najmu i idzesz do urzedu.
Meldunek to tylko wskazanie miejsca pobytu a nie zadne prawo do nieruchomosci.

No ok, ale co w momencie, kiedy wynajmować będę załóżmy 5 m-cy, a potem stwierdzę, że się wyprowadzam, bo to miejsce do końca mi nie odpowiada...

Znów wymiana dokumentów i tablic ??? Bez sensu...

Tak i ma to sens, chyba ze zaproponuje pan lepszy pomysl :)

Nie mam lepszego.

Zamelduję się najwyżej na stałe u rodziców i wyrobię nowy dowód osobisty i prawo jazdy...

A co z autem jeżeli go nie przerejestruję w ciągu 30 dni od zmiany adresu zameldowania - mam fajne tablice i nie chcę ich ruszać ?

Marcin091085 napisał:
Zamelduję się najwyżej na stałe u rodziców i wyrobię nowy dowód osobisty i prawo jazdy...

Zameldowanie jest uprawnione, gdy wynika z faktycznego zamieszkania

Marcin091085 napisał:
- mam fajne tablice i nie chcę ich ruszać ?

To jest nieistotne kryterium, bo osobiste checi i preferencje sa tu bez znaczenia

To inaczej może sprecyzuję wszystko...

Wymeldowuję się z Wrocławia z początkiem lutego 2017r. Od początku lutego będę także wynajmował nowe mieszkanie we Wrocławiu, gdzie Wynajmujący zaznaczył w umowie, iż nie wyraża zgody na meldowanie się przez Najemców, a sam także nie melduje.

I co teraz. Dowód osobisty mam ze starym meldunkiem, prawo jazdy ze starym meldunkiem, dowód rejestracyjny ze starym meldunkiem...

Jak to się też ma do tego, iż po 1 marca 2015 nie ma w dowodach osobistych informacji, m.in. o zameldowaniu...

To co, człowiek nie musi mieć meldunku, a samochód już tak ? Co na nonsens...

To co w momencie, kiedy nie zamelduję się nigdzie po wymeldowaniu ze starego adresu ???

Ostatnia edycja:
Marcin091085 napisał:
nie wyraża zgody na meldowanie się przez Najemców, a sam także nie melduje.

Zgoda lub brak zgody nie maja znaczenia.
Poza tym, taki zapis niewazny.

Marcin091085 napisał:
To co, człowiek nie musi mieć meldunku, a samochód już tak ? Co na nonsens...

Prosze sprawdzic, czego adres widnieje w prawie jazdy i dowodzie rejestracyjnym :)

Powrót